PFC Litex написа:blue magic написа:Точно това не са, а аз не съм разпространител, защото частичката информация, която аз предоставям сама по себе си не е обект на авторско право - тоест тя самосиндикално не представлява нищо. Торент сайтовете организират предоставянето на самия торент файл, който обаче също сам по себе си е нищо. Самото Р2Р споделяне определя коренно различен начин на обмен на информация.
Все едно да ти дам един куфар да го пренес от точка А до точка Б, в него да има наркотик и ти да неносиш вина защото не знаеш какво има в него.
Ще се повторя и оставям темата, че имам по-важни неща от това да пиша във форума, решат ли да затягат коланите сериозно ще го направят, защото законът е на тяхна страна (на производителите) за това радвайте се и теглете докато можем, пък след това ще го мислим.
Примерът не е подходящ - ако ми дадеш един куфар с незаконен товар, то това си е чисто престъпление. Да, но давайки ти нещо по електронен път което представлява ред от нули и единици, които не представляват нищо, не могат да бъдат възпроизведени не е нарушение.
А че всичко това е ЗАКОННО, вече е потвърдено от Европейския съд в Люксембург. Цитирам:
Европейският съд в Люксембург постанови, че интернет провайдърите не може да бъдат задължавани да филтрират достъпа до торентите, защото правото на обмен на информация е основно човешко право
Блокирането на peer-to-peer трафика или ограничаването на достъпа до сайтове за размяна на файлове (торенти) е нарушение на човешките права според магистратите. Това решение Европейският съд има върховенство и вече в никоя страна на Евросъюза, никакъв орган няма право да иска от провайдърите да инсталират филтри за ограничаване на достъпа с цел блокиране на „незаконно“ съдържание. Магистратите смятат, че подобно филтриране или блокиране на трафика представлява нарушение на основни човешки права – правото на хората свободно да разменят информация. Няма технология, която да различи законно ли е или незаконно съдържанието, което си разменяме.