30 години от свалянето на Тодор Живков

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

rane
Контакти:

Re: 30 години от свалянето на Тодор Живков

Мнениеот rane » 14 ное 2019 15:04

galin56 написа:
rane написа:
galin56 написа:Значи за другите неща не ми се спори/говори защото битовизми няма как да знам след като не съм живял по това време. Но първата ти теза буквално изглежда смешна.
Порови се в интернет за информация и ще видиш - края на 40-те години след втората световна война - България колко ток произвежда, колко "фабрики" има - няколко шивашки цеха и това е, земеделието е почти изцяло ръчен труд, и тн. Хората колко пари имали по банките не знам, след 2 световни войни кой е спестявал и как са ги ограбили не знам.
АЕЦ - Козлодуй(първата АЕЦ на балканите), много вецове, Кремиковци, корабостроителници, и много други да не ги изреждам всички се откриват 60те 70-те 80-те години. Няма заблуда, това са факти.
Другото ти казвам са битовизми които не знам. А и няма как да сравняваш живота 2020 година със 1970 година примерно или 1980г. Все едно да сравняваш 1970г. с 1920г. 40-50 години не са никак малко за развитие в световен мащаб.
Пример само е преди 30 години нямаше интернет па сега буквално всеки човек има достъп до интернет от няколко устройства. И тн и тн
Около 4000 предприятия са нищо, така ли? Над 100 електроцентрали. По онова време е имало 3 фабрики за производство на самолети, които са закрити от комунягите. Спомена корабостроителници. Провери от коя година я има тази в гр. Варна.Нищо викаш.

Баце ти си облъчен. На мене ми е все тая кой кой строй защитава но да се ръсят глупости само и само да се самонавиваш че твоята теза е правилната е смешно. Ето ти статистика за енергетиката в България от уикипедия. Къде сме били след втората световна и в края на 80-те. Повече не ми се коментира, щом и това се отрича: :roll: :roll:

Уики История Енергетика в България:
"Производството на електроенергия в България датира от края на 19 век. Първата ТЕЦ е пусната в експлоатация през 1899 г. в Перник[1]. През 1900 г. е пусната в действие и първата ВЕЦ в Панчарево с мощност 1600 квт. До средата на 20 век са построени множество малки ТЕЦ и ВЕЦ с обща мощност 111 000 квт. През 1939 г. те произвеждат 266 млн. квтч електроенергия или 42 квтч/жител.

През 1944 г. в България е имало 117 предимно малки, местни електроцентрали, с общ капацитет 130,5 МВт и общо годишно производство 310 800 МВтч. От тях, най-мощната централа е ТЕЦ Курило с капацитет 15 МВт. (Най-мощният ВЕЦ е бил на р. Въча, с капацитет 7 МВт, а най-големият дизелов генератор: Мадан – 1,2 МВт.) Тези електроцентрали са снабдявали 13% от всичките населени места в страната или 40% от населението. През 1938 – 39 г., потреблението на глава на населението е било 42 кВт (сравнено с 230 кВт средно в света, и 500 – 800 кВт в „най-развитите европейски държави“ [2]).

ТЕЦ София се строи през 1949 г., за да снабдява столицата с електроенергия; през 1955 г., той започва да снабдява и топлинна енергия.

През 1982 г. в страната има в изправност 234 електроцентрали с общ капацитет 9 499 МВт и общо годишно производство 40 135 000 МВтч (152 пъти повече отколкото през 1939 г. [2]). От тези, 140 са ТЕЦ-ове (с общ капацитет 5 844 МВт и годишно производство 26 660 000 МВтч), 87 – ВЕЦ-ове (1 895 МВт – 3 049 000 МВтч) и един АЕЦ – Козлодуй (1 700 МВт – 18 746 000 МВтч). Общото производство се равнява на 4.5 МВтч на глава от населението.

От общата произведена електроенергия, 2 711 000 МВтч се изнасят общо през 1982 г. за Турция, Югославия и Гърция."

Остава да кажеш, че за теб 152 пъти повече за 30 години не е много.
Сега още 30 години по-късно се произвежда почти същите мощностти от тогава.
И това, че е имало ток в 13% от населените места само си е добра основа.
Човек трябва да е запознат с историята си и да уважава и труда на другите преди него. За да има такова развитие за такъв период много хора са работили усърдно в тоя сектор колкото и да го отричаш.

С 4000 "предприятия" е същата работа, но не ми се рови в интернет да ти вадя факти. Имам си и друга работа освен да оборвам смешни тези.
Това започване от нулата ли е?Ти, беше този, дето го написа, нали? Комунизмът бил започнал от нулата?
Да заграбиш толкова много неща, включително личното имущество на хората, това започване от нулата ли е?
На фона на целият този просперитет, дето уж го имаше според комунистите, как ти се струват да фалираш държавата 3 пъти?
Да изгубиш 32 тона злато от държавния резерв?
Да искаш и да се опиташ да направиш България република на СССР без дори да има допитване до народа?
Да има купонна система, режим на тока, при цялото това производство?
Да влезе човек в супермаркета и рафтовете да са толкова "пълни", че човек да си помисли че сме във военно положение, как ти се струва?
Остана да напишеш онази глупост, че в края на режима сме били на 25-то място в света по БВП на глава от населението и съвсем ще лъснеш :lol:
Хайде спри се с глупостите, става ли?

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 14 ное 2019 17:02

rane написа:Това започване от нулата ли е?Ти, беше този, дето го написа, нали? Комунизмът бил започнал от нулата?
Да заграбиш толкова много неща, включително личното имущество на хората, това започване от нулата ли е?
На фона на целият този просперитет, дето уж го имаше според комунистите, как ти се струват да фалираш държавата 3 пъти?
Да изгубиш 32 тона злато от държавния резерв?
Да искаш и да се опиташ да направиш България република на СССР без дори да има допитване до народа?
Да има купонна система, режим на тока, при цялото това производство?
Да влезе човек в супермаркета и рафтовете да са толкова "пълни", че човек да си помисли че сме във военно положение, как ти се струва?
Остана да напишеш онази глупост, че в края на режима сме били на 25-то място в света по БВП на глава от населението и съвсем ще лъснеш :lol:
Хайде спри се с глупостите, става ли?

Баце тебе ако са те опъвали комунистите преди 89та година си е друг проблем , явно вкарваш някви лични чувства.
На мен ми е все тая, по-млад съм, и гледам само фактите. Но и мои роднини и приятели по-възрастни никой не реве толкоз като теб, а няма нито един партиец от тях.
На ми се разискват тъпи спорове, посочих ти само един факт.
Енергетиката е била на нулата втората световна. Да, да има минимален ток в 10 процента от територията на страната си е нулата.
да увелиш 150 пъти мощностите и да станеш водещ в енергийния сектор на балканите и в околията си е успех. Това не го казвам аз - има си официални статистики.
За друго не ми се говори с теб на тая тема , интересно е да коментираш с човек който оценява плюсовете и минусите на едно нещо, някой който е изнасилен явно по някаква причина ти е безполезен като събеседник. :)

Бъди здрав.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 14 ное 2019 17:13

След последният коментар, може да заключваме темата, и да обобщим:
Че ако не бяха каскетаджиите и крадците на мандри, още щяхме да палим газовите ламБи и да се придвижваме с каруци.
Тещко им на тия, които са нямали развит цоциализъм
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 14 ное 2019 17:30

Колкото и някои да се пънат и да се правят на интересни фактите са си факти. Имало е лоши неща и тогава и сега. Имало е хубави неща и тогава и сега.
В класациите по индекс на човешкото развитие България дори през 80-те е около 30 място в света, сега е около 60то.

Така, че колкото и да ме убеждават някои какви мъчения са били индекса говори дали е било чак така. А и тогава сме били 9млн, сега 5.

Сега живота е по-хубав спор няма. Нормално. Развива се света.

За времето си сме били на доста предни места в много световни класации така, че е смешно да се говори че сме живеели супер зле или сме били изостанала и фалирала държава.

Да закриваме темата !

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 14 ное 2019 17:36

Не, екстра си бяхме. Редяхме се на опашки за тоалетна хартия. Евем ти развитата държава.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 14 ное 2019 17:46

САЩ за дълъг период загубиха водещата си позиция. Особено през 70-те след краха им във Виетнам. Където бяха разгромени и военно, и икономически и избягаха като кучета поради факта, че страната им започна да се разпада на парчета от протести и бунтове на чернокожите, а замалко и да фалират поради колосалните икономически загуби от войната. Пик на безпомощността на САЩ в 1979-1980 - Иран, когато падна най-силния им съюзник в Близкия изток, а и бяха унижени със заложническаа криза и най-вече неуспешната операция на Делта форс по освобождаването им. Тогава, точно преди да нахлуе в Афганистан СССР беше пред Щатите и като имидж по света, и като влияние, докато Щатите бяха отвсякъде осрани. Това, което обърна нещата беше Брежнев и отказа му от реформи, нахлуването в Афганистан и най-вече залеза на успешното поколение комунисти, които умееха да побеждават. Тези, които дойдаха 80-те бяха израстнали в социализма, не знаеха какво е нямане и искаха да крадат. Най-лесното беше да се съюзят със Запада и да променят системата, защото при комунистическата кражбите, луксозния живот и т.н. беше невъзможен. Дори за партийния елит. Една вила и то в България, една на морето, това беше. Както казах, имаше хубави неща в системата и едно от тях беше, че нямаше олигарси, мутри и измислени милионери. За обикновения човек беше лесно да живее, да се образова, да се лекува. С една пенсия се живееше нормално, на старини не се налагаше както сега да си просяк и да оцеляваш. За тоалетна хартия си се редил края на 80-те, когато системата вече беше съборена отвътре, преди това такива липси не е имало. Редял си се за кола...а, ето едно ХУБАВО нещо още. Нямаше катастрофи, нямаше джигити, нямаше терористи по пътя
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 14 ное 2019 17:51

Междудругото - същата ерозия се наблюдава днес в ЕС. Старото поколение политици създали ЕС и направили го успешен и богат не управляват вече. Новото поколение като Туск и сие, израстнали в ЕС, не борили се за нищо, такива като Макрон, като Юнкер са точно копие на комунистически политици изгрели 80те. Няма го Митеран, Ширак, Кол, Тачър....ЕС е точното копие на СССР, разпадащ се отвътре от ново и бездарно поколение политици, които не се интересуват от желанията на хората. Например, че НИКЪДЕ пришълци и имиграни НЕ СА желани от Европа, че се приемат хора, чийто култури и религии са много далече от тези на християнска и цивилизована Европа....всичко това взривява ЕС отвътре, както и СССР беше взривен от поколението на Горбачов.
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

rane
Контакти:

Мнениеот rane » 14 ное 2019 21:20

galin56 написа:На ми се разискват тъпи спорове, посочих ти само един факт.
Посочи ми един факт, който опровергава лъжата ти от по-рано! Браво, голем си :)
galin56 написа:Баце тебе ако са те опъвали комунистите преди 89та година си е друг проблем , явно вкарваш някви лични чувства.
На мен ми е все тая, по-млад съм, и гледам само фактите. Но и мои роднини и приятели по-възрастни никой не реве толкоз като теб, а няма нито един партиец от тях.
.....
Енергетиката е била на нулата втората световна. Да, да има минимален ток в 10 процента от територията на страната си е нулата.
да увелиш 150 пъти мощностите и да станеш водещ в енергийния сектор на балканите и в околията си е успех. Това не го казвам аз - има си официални статистики.
За друго не ми се говори с теб на тая тема , интересно е да коментираш с човек който оценява плюсовете и минусите на едно нещо, някой който е изнасилен явно по някаква причина ти е безполезен като събеседник. :)

Бъди здрав.

Никакви лични чувства не вкарвам. Просто съм живял и по времето на този гнусен строй и знам какво беше. Нищо общо с това, което се опитват някои апаратчици да го изкарат.
Сам си написал с колко са се увеличили мощностите, а къде е логиката при такива мощности да има режим на тока? Един път беше 1:3(1 час няма - 3 часа има), после беше 2:2, а дори имаше един период в който беше дори 3:1. Усещаш ли се колко е смешно? Ако през комунизма сме били толкова добре развити, както някои се опитват да го изкарат, защо е трябвало да сме като дискотека? Защо е трябвало да има купонна система, без да има война? Защо не се е разрешавало на хората свободно да пътуват из света?
Жалки смешници...

rane
Контакти:

Мнениеот rane » 14 ное 2019 21:30

ShooterMan написа:...Нямаше катастрофи, нямаше джигити, нямаше терористи по пътя
Това е същото, като нямаше кражби, нали? Я кажи как загиват Г. Аспарухов, Н. Котков, Хр. Илиев-Патрата?

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 15 ное 2019 04:44

Е, айде сега, кажи, че е било и масово!!! Днес всяко ла*но на 18 г. си взема кола и гази хората наред! А относно Гунди никой не му е виновен, че е любител на чашката и е карал пиян

Върни се в “Свободна зона”