Това започване от нулата ли е?Ти, беше този, дето го написа, нали? Комунизмът бил започнал от нулата?galin56 написа:rane написа:Около 4000 предприятия са нищо, така ли? Над 100 електроцентрали. По онова време е имало 3 фабрики за производство на самолети, които са закрити от комунягите. Спомена корабостроителници. Провери от коя година я има тази в гр. Варна.Нищо викаш.galin56 написа:Значи за другите неща не ми се спори/говори защото битовизми няма как да знам след като не съм живял по това време. Но първата ти теза буквално изглежда смешна.
Порови се в интернет за информация и ще видиш - края на 40-те години след втората световна война - България колко ток произвежда, колко "фабрики" има - няколко шивашки цеха и това е, земеделието е почти изцяло ръчен труд, и тн. Хората колко пари имали по банките не знам, след 2 световни войни кой е спестявал и как са ги ограбили не знам.
АЕЦ - Козлодуй(първата АЕЦ на балканите), много вецове, Кремиковци, корабостроителници, и много други да не ги изреждам всички се откриват 60те 70-те 80-те години. Няма заблуда, това са факти.
Другото ти казвам са битовизми които не знам. А и няма как да сравняваш живота 2020 година със 1970 година примерно или 1980г. Все едно да сравняваш 1970г. с 1920г. 40-50 години не са никак малко за развитие в световен мащаб.
Пример само е преди 30 години нямаше интернет па сега буквално всеки човек има достъп до интернет от няколко устройства. И тн и тн
Баце ти си облъчен. На мене ми е все тая кой кой строй защитава но да се ръсят глупости само и само да се самонавиваш че твоята теза е правилната е смешно. Ето ти статистика за енергетиката в България от уикипедия. Къде сме били след втората световна и в края на 80-те. Повече не ми се коментира, щом и това се отрича:![]()
![]()
Уики История Енергетика в България:
"Производството на електроенергия в България датира от края на 19 век. Първата ТЕЦ е пусната в експлоатация през 1899 г. в Перник[1]. През 1900 г. е пусната в действие и първата ВЕЦ в Панчарево с мощност 1600 квт. До средата на 20 век са построени множество малки ТЕЦ и ВЕЦ с обща мощност 111 000 квт. През 1939 г. те произвеждат 266 млн. квтч електроенергия или 42 квтч/жител.
През 1944 г. в България е имало 117 предимно малки, местни електроцентрали, с общ капацитет 130,5 МВт и общо годишно производство 310 800 МВтч. От тях, най-мощната централа е ТЕЦ Курило с капацитет 15 МВт. (Най-мощният ВЕЦ е бил на р. Въча, с капацитет 7 МВт, а най-големият дизелов генератор: Мадан – 1,2 МВт.) Тези електроцентрали са снабдявали 13% от всичките населени места в страната или 40% от населението. През 1938 – 39 г., потреблението на глава на населението е било 42 кВт (сравнено с 230 кВт средно в света, и 500 – 800 кВт в „най-развитите европейски държави“ [2]).
ТЕЦ София се строи през 1949 г., за да снабдява столицата с електроенергия; през 1955 г., той започва да снабдява и топлинна енергия.
През 1982 г. в страната има в изправност 234 електроцентрали с общ капацитет 9 499 МВт и общо годишно производство 40 135 000 МВтч (152 пъти повече отколкото през 1939 г. [2]). От тези, 140 са ТЕЦ-ове (с общ капацитет 5 844 МВт и годишно производство 26 660 000 МВтч), 87 – ВЕЦ-ове (1 895 МВт – 3 049 000 МВтч) и един АЕЦ – Козлодуй (1 700 МВт – 18 746 000 МВтч). Общото производство се равнява на 4.5 МВтч на глава от населението.
От общата произведена електроенергия, 2 711 000 МВтч се изнасят общо през 1982 г. за Турция, Югославия и Гърция."
Остава да кажеш, че за теб 152 пъти повече за 30 години не е много.
Сега още 30 години по-късно се произвежда почти същите мощностти от тогава.
И това, че е имало ток в 13% от населените места само си е добра основа.
Човек трябва да е запознат с историята си и да уважава и труда на другите преди него. За да има такова развитие за такъв период много хора са работили усърдно в тоя сектор колкото и да го отричаш.
С 4000 "предприятия" е същата работа, но не ми се рови в интернет да ти вадя факти. Имам си и друга работа освен да оборвам смешни тези.
Да заграбиш толкова много неща, включително личното имущество на хората, това започване от нулата ли е?
На фона на целият този просперитет, дето уж го имаше според комунистите, как ти се струват да фалираш държавата 3 пъти?
Да изгубиш 32 тона злато от държавния резерв?
Да искаш и да се опиташ да направиш България република на СССР без дори да има допитване до народа?
Да има купонна система, режим на тока, при цялото това производство?
Да влезе човек в супермаркета и рафтовете да са толкова "пълни", че човек да си помисли че сме във военно положение, как ти се струва?
Остана да напишеш онази глупост, че в края на режима сме били на 25-то място в света по БВП на глава от населението и съвсем ще лъснеш

Хайде спри се с глупостите, става ли?