язе написа:Ми 70 набор съм, колко да съм малък? И също съм кръстен в църква. Не съм сигурен, дали по комунизма не е построена нито една църква, щото баба Ванга май строи някаква, но както и да е. Сигурен съм обаче, че няма и нито една разрушена, от "враговете" на религията. Напротив, всичко се поддържаше... И нали не вярваш, че един манастир като Бачковския да кажем, би оцелял 45 години, само с неуморния труд на десетина монаси. Прочети малко история и ще се убедиш, че комунистите не са били разрушители. Не разрушиха нито една фабрика, сграда или паметник... Те бяха съзидателно настроени и строяха. Заводи, квартали... цели градове (Димитровград). Ако си направиш труда да прочетеш комунистическата конституция, с изненада ще откриеш текст, който гласи, че официалната религия в НРБ е източното православие.
Какво ни донесе падането на комунизма? Разрушение, разрушение... и разрушение. Надявам се да сте доволни- религии валяло!
Аз съм 71 набор и това което говориш са меко казано неистини. Били поддържали комунистите църквите и нямало разрушени, по-голяма нелепица от това твърдение не бях чувал скоро.
Какво са поддържали, поддържаха най-значимите манастири, които бяха превърнали в нещо като паметници на културата и туристически дестинации. Аз през 1983 година бях на ученическа екскурзия в Бачковския манастир и понеже никой не гонеше Църквата, след като няколко деца си бяха купили кръстчета им бяха взети от учителите и стана голям скандал, че са си позволили да си купят нещо толкова страшно. Колкото до твърдението, че ако не били комунистите, монасите нямало как да поддържат манастирите, как ли са го правили хилядолетия без да има комунисти.
В Перник най-голямата черква в областта, намираща се в квартал Мошино беше разрушена и представляваше една руина, като беше възстановена през 90-те години от един мошинец и семейството му, живеещи в САЩ и сега вече си е действаща черква. Това се отнася и за останалите черкви в Перник, които макар и не разрушени като мошинската, бяха в окаяно състояние. Да не говорим за забраните да се служи вечерта на Велик ден и за следенето около черквите, като да си кръстиш детето, трябваше едва ли не да се криеш.
Колкото до храма на Ванга, то това не е никаква черква, а напротив, това което е построено там и изрисуваните картини от Светлин Русев са светотатство, но и това не е построено през комунизма, а след промените, като започва през 1991 и е завършено през 1994 година.
Така, че да се твърди, че комунистите не са разрушавали храмове, а са ги поддържали е абсолютна лъжа, граничеща с глупост.