bm1914ls написа:Между нашия апартамент и морето няма нищо, което да спре вятъра. Зимно време като духнеше - вдигаше килимите под прозореца, а в банята хващаш скреж... Пробвах всякакво отопление. В момента съм с камина с водна риза. На нея са закачени четири радиатора, системата върви и през бойлера, та имам и топла вода редовно. Това е през петте студени месеца. Поддържам с лекота температура 27-28 градуса в целия апартамент. Цялото това удоволствие ми струва около 200 лв. /при цена от 130 лв. на тон за дърва/. Икономията на ток е голяма - разходът пада с около 15 лв. на месец. Интересно ми е, как ще ме накарат да се откажа...
Ъъ, колега, една нула ли си забравил, че ако така стоят нещата аз не бих мъкнал дРЪва за едни 15 лева на месец

sin4ec написа: Колега, 700 W е средната консумирана мощност, но не и реалната в даден момент. Ти прочете ли изложението ми за електропреносната мрежа? Дай да не си взимаме професиите-нещата не са толкова елементарни. Няма как да стане тая работа.
Инак си прав-никой нищо няма да забранява, защото няма капацитет да го реализира. Няма и желание да го реализира, защото ще падне още тази зима. Факт.
Принципно си прав, конвенционалните климатици имат такива пикове при включване. Инверторните обаче са друга бира, те и затова са доста по-ефективни. Работят и до по-ниска температура, конвенционалния на -7 е труп, -10 при по-скъпите, докато един читав инверторен климатик си топли съвсем безгрижно до -15, и с известни затруднения на -20. Конвенционален да ти харчи 700W е ясно, че няма как да го бъде.
Големият недостатък е по-скоро нуждата от често проветряване, което малко или много обезсмисля цялото упражнение

А мрежата, за която плащаме отделни таксички към фактурата за ток, за да ни я поддържат УЖ, не искам да я коментирам. 2015-та година трябва да говорим за покриване с интернет навсякъде, по възможност безплатен, а не в 2/3 от селата ще мине ли днес тока 150V или не, както следяхме курса на долара 97-ма година. И това при положение, че плащаме, все едно някой ни носи тока в кофи до нас.