П.П. Колата ми е с немски номера и плащам застраховка и минавам преглед в Германия!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
ivo77 написа:Защо удрят черното тото?! Благодарение на него все още имаме футбол..
Странджата написа:Живея в чужбина. Оказах се твърде неочаквано. Първите 4 години всяка есен тръгвах с мисълта, че ми е последна. В България нямах жилище и си мислех как ще се върна, ще си купя жилище и ще си продължа академичната кариера. Това между другото не е съвсем вярно, защото фактът, че не бях в България, ми провали хабилитацията у нас. Това беше първият по-определен сигнал, че няма какво да правя у нас, след като най-близките ми сътрудници направиха всичко възможно да провалят научната ми кариера, за да се отвори път за тях. Вторият сигнал беше начинът, по който с опитаха да ме отзоват от родния университет, защото останах още една година след договора и ми предлагаха работа в чуждия. Междувременно в чуждия бяха не по-малко коварни, отколкото в родния. Намерих си работа в трети – благодаря на Бога, че се оказах там – по-спокойно и творческо място не съм и сънувал.
В чужбина останах, защото разбрах, че за синът ми това дава повече перспективи. На пет години живя една година в България и когато го попитах къде искаш да живееш, той ми каза – в България не искам, защото децата се бият – между другото и у нас, и тук , винаги е бил най-високият и добре сложен в класа си, но в детската градина за два месеца го пукнаха от бой заради играчките, които носеше и с които искаше да си играе, а жена ми не издържа и не го остави да се научи и той да ги бие.
Оставайки в чужбина, сложих кръст на дотогавашната си научна кариера, започнах в нова област, но времето ми стигна само за хабилитация.
Сега живея спокойно, макар че съм с кредит, който за българските условия изглежда почти невероятно голям. Синът ми се надявам за започне да следва след матура тази година (завършва училището с най-висок рейтинг в републиката) и въпреки че не тъна в охолство (вече не работя), с парите тук се оправям и живея много по-спокойно, отколкото летните месеци у нас.
България ми липсва като мъртвите ми родители – тъгувам по тях, но разбирам, че нищо не е вечно и че животът си продължава независимо от нашите домогвания и желания.
Накрая – човек си струва да живее в чужбина, ако работата му го държи непрекъснато свързан с корените му или пък ако реши, че просто ще забрави за това, откъде е тръгнал, и ще мисли за това, за къде се е запътил – той и потомството му.
П.С. Отговорих с "Друго".
Madridist написа:
Ами имам такъв познат. Шест месеца работи в Англия, после се прибира и шест месеца почива тук. Той реално къде се води, че живее ?
Пояснявам по темата - става дума не за сезонна работа за няколко месеца, а за трайно установяване в чужбина
soilwork написа:От шест години работя и живея в Германия. Бачкам като пицар в голяма верига пицарии. Ако не знаеш езика, на държавата, в която отиваш, е доста трудно. Иначе е индивидуално - дали отиваш сам или с някой друг, дали отиваш при някой, който те чака и е осигурил необходимото или ще се блъскате заедно от нулата, дали имаш квалификации да си атрактивен на трудовия пазар, дали имаш осигурена работа или тепърва ще търсиш, и т.н. Лесно в живота няма. 9,5 бруто на час, 2 почивни дни в седмицата, работа между 8 и 10 часа на ден, със задължителна пауза следобед. Заплата между 1200-1400 зависи от часовете . Квартира 550, интернет 30, телефон 40 ,ток 30 месечно . Остатъка за спестяване и лични нужди.Определено мога да кажа, че живея спокоен живот с голяма доза сигурност. От друга страна започна да ми писва и България ми липсва......
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot], tmanolov и 10 госта