"Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
djd
Контакти:

Re: "Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Мнениеот djd » 14 юли 2015 11:32

komandini написа:НЯма смисъл да влизате в излишни спорове. В България е изкл. трудно за живеене. Ако си нямаш жилище и си в малък град взимаш 400лв и даваш 150-200(ако си сам) за квартира, другото отива за разходи ток,вода,телефон и храна. Ако си в София взимаш средно това което се взимаше и през 2006та 700-800лв. и даваш 500 за квартира(ако си сам) и останалото отива за ток,парно,вода и храна. Така е при много хора не говоря за конкретен случай. Мен ме притеснява това че заплатите не са мръднали нагоре от тогава от 2005-06 а цените тогава бяха 2 пъти по-ниски. Замислете се и вие. И не намествайте онези с чантичките на гърба, които ходят като залупени и взимат 1200лв., първо не са много и второ не бих искал да съм им на мястото никога. Наскоро разбрах че за да имаш заплата като програмист от рамките на 1200-2000лв. трябва да знаеш английски на перфектно ниво и забележете 15 езика за програмиране!!! То ч1овек ако има такива знания ще иде в Англия и ще взима 20000лв на месец.

Ако представата ти за програмист е "ходят като залупени и взимат 1200лв", "15 езика за програмиране", си се объркал нещо.
Това е единствената сфера в България, в която има прогрес и непрекъснато търсене на работна ръка.
Средната заплата смятам, че е около 3000лв минимум.
1200лв. може да е стартова заплата на начинаещ програмист.
Работил съм в различни фирми - строителни, софтуерни. Е има огромна разлика. В никакъв случай не мога да кажа, че програмистите са залупени.

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 14 юли 2015 11:33

Послушайте поуката! Не идвайте в столицата- трудно е, гадно е! :lol:

Тука май повечето не са се усетили, че макар и реалистично звучаща, това е измислена история :mrgreen:

И какъв е краят на историята? След жилижен проблем младото семейство заживяло при баба и дядо в "средно-големия град"? :lol: За ваше сведение огромна част от младите семейства/двойки се сблъскват със същия жилищен проблем. Никой софиянец не се пръква на белия свят със осигурено жилище от общината, а обикновено на човек му се ще да живее самостоятелно. Това, че банките цакат ЗВЕРСКИ, основно защото българинът няма елементарна култура относно взимането на кредит, е друга тема.

От гледна точка на роден в София, с доста приятели от провинцията, аз виждам нещата по-следноя начин. Трабва да отбележа, че повечето ви познати от провинцията не са чалгари и имат афинитет към посещаването на културни мероприятия.

На прима виста:

Минуси:
- Доходите ти трябва да са с поне 30% по-високи, за да изравниш стандарта си в София, в сравнение с другите градове.
- Извън идеалния център средата е по-мръсна, вехта и неподредена и неуредена.
-Придвижването е по-трудно и времеотнемащо
-Няма места в детските градини
-Чувстваш се по-застрашен от престъпност
-Далеч си от роднините
-Случаи на нетолерантност от страна на софиянците от не чак толкова скоро, бъзици и ехидни усмивки ако и-каш или мя-каш. Н тоя ред на мисли- лилическият герой и работната му позиция в историята не ми се връзват особено. :mrgreen:
-В някои случаи: апартаментът, дето го има семейството ти в родния град, стои празен. :mrgreen: Или два от трите етажа в къщата на вашите. :oops:

Плюсове:
-Повече възможности за добри работни позиции и високи доходи
-Много млади хора, много приятели от детството са там. Възможности за контакти.
-По-разнообразни условия за прекарване на свободното време:
*Несравнимо по-голяма и богата културна програма.
*Повече места за разходки
*Повече и по-разнооразни начини къде и за какво да си изхарчиш парите (звучи меркантилно, но е важно, особено в днешното консуматорско общество)
-Наличие на елитни учебни заведения
-Наличие на добри болници и лекари

Заключение: Ако си интелигентен човек с потенциал, държиш да работиш нещо по-престижно или поне по-високоплатено, да си направиш среда от интелигантни невчалгарени люде и да се запознаваш с нови такива, обичаш да ползваш културния потенциал на населеното място, в което живееш, а спокойствието и еднообразието в родния град ти идва в повече- мятай се насам! Или пък в някой друг град +300 000 души ;) Ако пък си имаш читава работа, която що-годе те удовлетворява, имаш си добра приятелска среда, а културните ти пориви се изчерпват до Мол, кафенце на главната и някоя чалгарка да пее в дискотеката- там, откъдето си, ти е екстра. Няма смисъл да си разваляш рахата в гадната голяма и страшна София за 100 кинта отгоре като махнеш разходите. ;)
Последна промяна от Blue1914 на 14 юли 2015 11:39, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
wolf
Контакти:

Мнениеот wolf » 14 юли 2015 11:34

Tommi написа:
fcb_bg написа:
Tommi написа:Има го и това в живота.

С любезното съдействие на банките които никога не губят. Ей баси кефа - гепят ти имота, продават го за колко си искат, а ти продължаваш да си плащаш за тва де го немаш.

Банката не е виновна, че по една или друга причина (може дори независеща от теб) си изпаднал в състояние, в което не можеш да си изплащаш кредита, взет по твое желание. И в примера на автора е посочено, че кредитът е разсрочен, но и това не е помогнало.

Те не са виновни, че условията им сравнени с цяла Европа са убийствени при положение че тук е най-бедната държава от ЕС нали? За коя банка работиш, че ги защитаваш така яростно?

mirodes
Контакти:

Мнениеот mirodes » 14 юли 2015 11:36

И какво общо има темата със София?Ипотечен заем може да взеем всеки човек,който не иска да живее при мама или тате,или родителите не са му купили или оставили в наследство жилище.То е лесно да се каже,че никога нямало да вземеш заем.И аз съм теглил ипотечен заем от 55 хиляди лева за 20 години.Като ще трябва да върна 86 хиляди.Ама като имам жена и дете какво да правя.Нашите имат само едно жилище и не искам да живея с тях.От страна на жена ми също не могат да ни осигурят жилище.Наемите за жилище като нашето,което купих напълно обзаведено вървят по 300 лева.По-добре да ги дам за заем,отколкото да плащам наем и утре хазяинът да ме изгони и пак да търся нещо наново.А така ще имам и някакъв актив,защото това жилище си държи цената.

Потребителски аватар
BRF
Контакти:

Мнениеот BRF » 14 юли 2015 11:37

Lovech2000 написа:Що му се връзвате на автора?
Дори и през 2008г., когато банките раздаваха пари с пълни шепи, няма как без сериозна заплата по ТРУДОВ договор да бъде отпуснат такъв кредит, ако ще и на 20% лихва. Авторът просто ви подбъзиква, а вие кълвете. Да не говорим за насаждането на настроения "софиянци" срещу "селяни". Аз съм кореняк софиянец, както и голяма част от комшиите ми. Е, сред тях има такива диви селяндури, че ще ви падне шапката...но се водят "софиянци". Всичко е до мантаУитет...

Не е вярно това!Аз изтеглих жилищен кредит тогава,на 6.5% лихва като взех дори повече пари от стойността на апартамента който купих.Просто нямах никакви пари и ми трябваха и за прехвърлянето и за леко начало на обзавеждането!Имах трудов договор на доста ниска заплата,но взимах 2.5 пъти повече от декларираното.Жена ми беше в майчинство и гледаше първото ни дете.Просто тогава се раздаваха пари-ей така.Това стана 2007!
Иначе е ясно,че София няма нищо общо с проблемите на този човек.Времената се менят,хората също,както и обстановката.Ако на въпросния човек му е по-лесно да обвинява София за личния си провал,така да е!

europefan
Контакти:

Мнениеот europefan » 14 юли 2015 11:37

fcb_bg написа:

С любезното съдействие на банките които никога не губят. Ей баси кефа - гепят ти имота, продават го за колко си искат, а ти продължаваш да си плащаш за тва де го немаш.

Много едностранчиво разгледаш въпроса. Този имот никой не го взема ей така, а защото е даден като обезпечение на дълга, който лицето вече не обслужва. Затова се и продава. А за колко ще бъде продаден зависи от пазара и реалностите, които през 2008 са били едни, а днес други, след 5 години ще са трети. И не плащаш за това, дето го нямаш, а за дълга, който си създал доброволно. Това, дето го нямаш само е обезпечавало дълга, а не е дългът. Това, че стойността му вече не покрива размера на дълга е кофти, ама какво да се прави - пазар. ;)
Winter is coming!

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 14 юли 2015 11:39

В София не бих стъпил никога, освен ако не ме поканят да преподавам в СУ (малко вероятно, понеже с ректора сме заклети врагове от юноши).
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 14 юли 2015 11:44

europefan написа:
fcb_bg написа:

Много едностранчиво разгледаш въпроса. Този имот никой не го взема ей така, а защото е даден като обезпечение на дълга, който лицето вече не обслужва. Затова се и продава. А за колко ще бъде продаден зависи от пазара и реалностите, които през 2008 са били едни, а днес други, след 5 години ще са трети. И не плащаш за това, дето го нямаш, а за дълга, който си създал доброволно. Това, дето го нямаш само е обезпечавало дълга, а не е дългът. Това, че стойността му вече не покрива размера на дълга е кофти, ама какво да се прави - пазар. ;)

Много е лесно с "пазар" да се обясни всичко но въпросният длъжник загубил си жилището и дължащ още 20 000 Е на банката от разликата
скача от Витиня и се самоубива и тогава 15 г. му дъщеря примерно поема дълга, страхотно велики закони велик "пазар"!
Последна промяна от Pichichi на 14 юли 2015 11:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 14 юли 2015 11:44

wolf написа:
Tommi написа:
fcb_bg написа:

Банката не е виновна, че по една или друга причина (може дори независеща от теб) си изпаднал в състояние, в което не можеш да си изплащаш кредита, взет по твое желание. И в примера на автора е посочено, че кредитът е разсрочен, но и това не е помогнало.

Те не са виновни, че условията им сравнени с цяла Европа са убийствени при положение че тук е най-бедната държава от ЕС нали? За коя банка работиш, че ги защитаваш така яростно?

И за условията, които предлагат, си има причини.
Не защитавам нищо, просто гледам да съм обективен.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

mirodes
Контакти:

Мнениеот mirodes » 14 юли 2015 11:45

Blue1914 написа:
Това, че банките цакат ЗВЕРСКИ, основно защото българинът няма елементарна култура относно взимането на кредит, е друга тема.

)

И каква точно трбява да е културата на българина относно вземането на кредит?Аз като сблъсквал се с доста банки мога да ти кажа,че като отидеш в банката ти предлагат определен лихвен процент и по надолу е невъзможно да слезеш.В момента ипотечният кредит ми е на 5,6 процента лихва.Невъзможно е да го сваля по-ниско.Друг е въпросът,че жилищата си държат високи цени.И нямам предвид София.Моето жилище ми излезе по 900 лева квадратният метър в Пазарджик.А като четеш вестниците навсякъде пишат,че цените били по 600 лева квадрата.600 лева има,но в някоя стара панелка.А и трябва да се направи основен ремонт,та пак си излиза,че под 800 лева квадрата не може да падне.

Върни се в “Свободна зона”