komandini написа:НЯма смисъл да влизате в излишни спорове. В България е изкл. трудно за живеене. Ако си нямаш жилище и си в малък град взимаш 400лв и даваш 150-200(ако си сам) за квартира, другото отива за разходи ток,вода,телефон и храна. Ако си в София взимаш средно това което се взимаше и през 2006та 700-800лв. и даваш 500 за квартира(ако си сам) и останалото отива за ток,парно,вода и храна. Така е при много хора не говоря за конкретен случай. Мен ме притеснява това че заплатите не са мръднали нагоре от тогава от 2005-06 а цените тогава бяха 2 пъти по-ниски. Замислете се и вие. И не намествайте онези с чантичките на гърба, които ходят като залупени и взимат 1200лв., първо не са много и второ не бих искал да съм им на мястото никога. Наскоро разбрах че за да имаш заплата като програмист от рамките на 1200-2000лв. трябва да знаеш английски на перфектно ниво и забележете 15 езика за програмиране!!! То ч1овек ако има такива знания ще иде в Англия и ще взима 20000лв на месец.
Ако представата ти за програмист е "ходят като залупени и взимат 1200лв", "15 езика за програмиране", си се объркал нещо.
Това е единствената сфера в България, в която има прогрес и непрекъснато търсене на работна ръка.
Средната заплата смятам, че е около 3000лв минимум.
1200лв. може да е стартова заплата на начинаещ програмист.
Работил съм в различни фирми - строителни, софтуерни. Е има огромна разлика. В никакъв случай не мога да кажа, че програмистите са залупени.