Боклуци ли ни пробутват по моловете и магазините? АНКЕТА

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Предлагат ли ни моловете и хипермаркетите качествени стоки?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
Alonso_Massa
Контакти:

Re: Боклуци ли ни пробутват по моловете и магазините? АНКЕТА

Мнениеот Alonso_Massa » 22 сеп 2014 21:47

Tommi написа:
Alonso_Massa написа:Е естествено, че правят нещата, така че да трябва след 5 години да си купим нови. Иначе ще фалират.

Ако правят нещата да са практически вечни, средностатистическият българин/западноевропеец/американец/азиатец не може да си ги позволи. ;)

Няма нищо вечно. ;) Новите телефони например след година и половина, две максимум започват да дават дефекти и айде пак 500 лева за нов, че има някои ненормални дават и по 1000+. Лаптопите след 3-тата-4-тата година и те започват да дават дефекти. Преносимите хард дискове също. А за части на колите не ми се говори.
[wrapimg=]http://1.bp.blogspot.com/-32O3MZ4OU1Q/TrdGFtNTuXI/AAAAAAAAB2w/5WmX_zMJ1t8/s400/Steven++Gerrard+-+Top+Football+Player+soccer.jpg[/wrapimg]

[offtopic][wrapimg=]http://nesncom.files.wordpress.com/2014/01/daniel-sturridge-chip-vs-everton-in-merseyside-derby.gif?w=500&h=280[/wrapimg][/offtopic]
[offtopic][wrapimg=]http://www.finishersforum.com/wp-content/uploads/2013/02/gerrardgoal.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 22 сеп 2014 21:52

Tommi написа:
Alonso_Massa написа:Е естествено, че правят нещата, така че да трябва след 5 години да си купим нови. Иначе ще фалират.

Ако правят нещата да са практически вечни, средностатистическият българин/западноевропеец/американец/азиатец не може да си ги позволи. ;)

Ами и да и не. От една страна потребителя пак дава същите пари за стоките, че понякога и повече.
Тъй като най-много капризнича на тема обувки съм забелязал... сега като се замислих:
Обикновено 2 чифта (за различни условия) за по 100-200 лева (общо 200-400) ги нося 2 годинки чисто (не броя висенето по шкафове) при това след тия 2 години те са годни за употреба но обикновено ги давам на някого по причини, нямащи нищо общо с качествата им. През цялото това време нямам ядове с обувката, миризмите и тям подобни.

Ако тръгна да взимам евтини чепици от пазара.. честичко става така: всеки месец 25-30 лева, ми аз за тая година значи ще дам 300-350 лева за обувки, 2 години - 600-700! И за капак половината време ще куцам, омирисват се за 15 минути и тям подобни екстри.

И излиза, че по-добре който няма накуп тия 100-200 лева (на 2 пъти 200-400) да се сети отрано, да започне да отделя някакви кинти и като му потрябва да иде и да си купи нещо качествено. И в рамките на времето, в което ще го носи той ще бъде и с финансова печалба така да се каже (спестени пари - разликата в 2та варианта) и с комфортна употреба.

Същото ми се е случвало с якета (единствената дреха, която подбирам сериозно), както и различни вещи от бита (кафеварки, миксери, бързовари, машинки за топла вода абе какво ли не).

Разбира се това не значи, че цената ще ти гарантира качество. Но ако подбереш качество понякога високата цена се оказва.. ниска спрямо времето за ползване.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 22 сеп 2014 22:04

Betchualeng Arnaikem написа:
Tommi написа:

Ами и да и не. От една страна потребителя пак дава същите пари за стоките, че понякога и повече.
Тъй като най-много капризнича на тема обувки съм забелязал... сега като се замислих:
Обикновено 2 чифта (за различни условия) за по 100-200 лева (общо 200-400) ги нося 2 годинки чисто (не броя висенето по шкафове) при това след тия 2 години те са годни за употреба но обикновено ги давам на някого по причини, нямащи нищо общо с качествата им. През цялото това време нямам ядове с обувката, миризмите и тям подобни.

Ако тръгна да взимам евтини чепици от пазара.. честичко става така: всеки месец 25-30 лева, ми аз за тая година значи ще дам 300-350 лева за обувки, 2 години - 600-700! И за капак половината време ще куцам, омирисват се за 15 минути и тям подобни екстри.

И излиза, че по-добре който няма накуп тия 100-200 лева (на 2 пъти 200-400) да се сети отрано, да започне да отделя някакви кинти и като му потрябва да иде и да си купи нещо качествено. И в рамките на времето, в което ще го носи той ще бъде и с финансова печалба така да се каже (спестени пари - разликата в 2та варианта) и с комфортна употреба.

Същото ми се е случвало с якета (единствената дреха, която подбирам сериозно), както и различни вещи от бита (кафеварки, миксери, бързовари, машинки за топла вода абе какво ли не).

Разбира се това не значи, че цената ще ти гарантира качество. Но ако подбереш качество понякога високата цена се оказва.. ниска спрямо времето за ползване.

2-3-5 години не са много. Има обувки, които издържат няколко десетилетия, но цената им е няколко хиляди паунда. :) Затова написах, че не е по джоба на всеки.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 23 сеп 2014 05:40

Tommi написа:2-3-5 години не са много. Има обувки, които издържат няколко десетилетия, но цената им е няколко хиляди паунда. :) Затова написах, че не е по джоба на всеки.

Е аз не говоря за вечен продукт, по-скоро за оптимален вариант трайност-достъпност. Па знам ли, може сега някой да започне да събира 5 хиляди паунда и да ти иска адрес :d
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Alonso_Massa
Контакти:

Мнениеот Alonso_Massa » 23 сеп 2014 17:15

Точно за обувки не си струва да се дадът няколко хиляди паунда, дори и да ти издържат 20 години. Има и друго. Ходиш с едни и същи обувки за толкова дълъг период от време. Колкото и да не е суетен човек все ще му дойде малко така глупаво да ходи с едни и същи обувки с години наред. Имам един приятел, който на всеки 2-3 години си купува по 1 тениска, 1 блуза, 1 дънки и 1 чифт обувки, като всичките са наякакви маркови - Прада, Долче и Габана, Филип Плейн и ходи само с тях. Това е другата крайност, която не е по-малко глупава. Аз лично предпочитам да си купя няколко чифта обувки - спортни, официални, за работа за 500-600 лева, които да ми изкарат година и половина-две, отколкото да дам общо 100 лева и да трябва да ги сменям след 2 месеца или пък другия вариант да дам 700-800 лева за един чифт обувки и да ги нося само тях в следващите 2-3 години. Същото се отнася и с дрехите. За дрехи и обувки просто не си заслужава да се дават такива пари на веднъж, освен ако не си някой баровец. За телефони и компютри същата работа. Няма смисъл сега да дам 1000+ лева за телефон, като след няколко месеца ще излезе по-хубав. Един телефон за 500-600 би бил много по-добре ще ми върши същата работа и ще издържи точно толкова. Много пари на куп си заслужава да се дадът за халдилник, печка и т.н. за да ти изкарат 10+ години. И за кола естествено. :mrgreen:
[wrapimg=]http://1.bp.blogspot.com/-32O3MZ4OU1Q/TrdGFtNTuXI/AAAAAAAAB2w/5WmX_zMJ1t8/s400/Steven++Gerrard+-+Top+Football+Player+soccer.jpg[/wrapimg]

[offtopic][wrapimg=]http://nesncom.files.wordpress.com/2014/01/daniel-sturridge-chip-vs-everton-in-merseyside-derby.gif?w=500&h=280[/wrapimg][/offtopic]
[offtopic][wrapimg=]http://www.finishersforum.com/wp-content/uploads/2013/02/gerrardgoal.gif[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 23 сеп 2014 18:23

Alonso_Massa написа:Точно за обувки не си струва да се дадът няколко хиляди паунда, дори и да ти издържат 20 години. Има и друго. Ходиш с едни и същи обувки за толкова дълъг период от време. Колкото и да не е суетен човек все ще му дойде малко така глупаво да ходи с едни и същи обувки с години наред. Имам един приятел, който на всеки 2-3 години си купува по 1 тениска, 1 блуза, 1 дънки и 1 чифт обувки, като всичките са наякакви маркови - Прада, Долче и Габана, Филип Плейн и ходи само с тях. Това е другата крайност, която не е по-малко глупава. Аз лично предпочитам да си купя няколко чифта обувки - спортни, официални, за работа за 500-600 лева, които да ми изкарат година и половина-две, отколкото да дам общо 100 лева и да трябва да ги сменям след 2 месеца или пък другия вариант да дам 700-800 лева за един чифт обувки и да ги нося само тях в следващите 2-3 години. Същото се отнася и с дрехите. За дрехи и обувки просто не си заслужава да се дават такива пари на веднъж, освен ако не си някой баровец. За телефони и компютри същата работа. Няма смисъл сега да дам 1000+ лева за телефон, като след няколко месеца ще излезе по-хубав. Един телефон за 500-600 би бил много по-добре ще ми върши същата работа и ще издържи точно толкова. Много пари на куп си заслужава да се дадът за халдилник, печка и т.н. за да ти изкарат 10+ години. И за кола естествено. :mrgreen:

За дрехите и чепиците си прав. За телефона напълно: купуваш за 800 лева примерно, има същите неща като по-стар модел, който вече е на 300-400, а самия телефон от 800 скоро също пада като цена. Забелязах го като купувах за подаръци телефони, аз самия съм фен на определен модел, който е бил нов в дълбока древност и въпроса не ме касае особено.

За компютрите .. има една скапана особеност: дали машината ще е с Х параметри или ХХ гаранцията и е г/д еднаква, живота като цяло - също. И реално си струва да купиш машина с параметрите, които биха ти потрябвали в близките няколко години, не повече. Някои хора ъпгрейдват до безкрай, но реално това значи просто занапред да купят още 1 кошник ама на части. Все пак си струва да отбележа, че комповете често оцеляват доста над предвиденото, нацяло и на части, но това доста зависи от подбора на частите и това кой и как ги е сглабял и как е поддържана машината.

За битовата техника също си прав. За колите не коментирам, там съм гола вода.
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 23 сеп 2014 19:20

Alonso_Massa написа:Точно за обувки не си струва да се дадът няколко хиляди паунда, дори и да ти издържат 20 години. Има и друго. Ходиш с едни и същи обувки за толкова дълъг период от време. Колкото и да не е суетен човек все ще му дойде малко така глупаво да ходи с едни и същи обувки с години наред.

По принцип тези, които си купуват обувки за няколко хиляди паунда, имат достатъчно пари да си купят 10 чифта за по няколко хиляди паунда. :) Примерно обувки "Джон Лоб", които се правят по поръчка, с пожизнена гаранция и струват толкова пари, се носят от британското кралско семейство, Путин, руски олигарси, азиатски милиардери и други подобни. 8-)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Alonso_Massa
Контакти:

Мнениеот Alonso_Massa » 23 сеп 2014 20:04

Tommi написа:
Alonso_Massa написа:Точно за обувки не си струва да се дадът няколко хиляди паунда, дори и да ти издържат 20 години. Има и друго. Ходиш с едни и същи обувки за толкова дълъг период от време. Колкото и да не е суетен човек все ще му дойде малко така глупаво да ходи с едни и същи обувки с години наред.

По принцип тези, които си купуват обувки за няколко хиляди паунда, имат достатъчно пари да си купят 10 чифта за по няколко хиляди паунда. :) Примерно обувки "Джон Лоб", които се правят по поръчка, с пожизнена гаранция и струват толкова пари, се носят от британското кралско семейство, Путин, руски олигарси, азиатски милиардери и други подобни. 8-)

Предполагам е така. Просто говорех как ще се получат нещата ако някой обикновен човек реши да събере пари за такива обувки.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 24 сеп 2014 00:23

Alonso_Massa написа:
Tommi написа:

Предполагам е така. Просто говорех как ще се получат нещата ако някой обикновен човек реши да събере пари за такива обувки.

Ами.. че той докато ги събира ще похарчи още нам си колко бона за обувки, които да носи докато събере нужната сума като се замисля :D
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Върни се в “Свободна зона”