Tommi написа:Alonso_Massa написа:Е естествено, че правят нещата, така че да трябва след 5 години да си купим нови. Иначе ще фалират.
Ако правят нещата да са практически вечни, средностатистическият българин/западноевропеец/американец/азиатец не може да си ги позволи.

Ами и да и не. От една страна потребителя пак дава същите пари за стоките, че понякога и повече.
Тъй като най-много капризнича на тема обувки съм забелязал... сега като се замислих:
Обикновено 2 чифта (за различни условия) за по 100-200 лева (общо 200-400) ги нося 2 годинки чисто (не броя висенето по шкафове) при това след тия 2 години те са годни за употреба но обикновено ги давам на някого по причини, нямащи нищо общо с качествата им. През цялото това време нямам ядове с обувката, миризмите и тям подобни.
Ако тръгна да взимам евтини чепици от пазара.. честичко става така: всеки месец 25-30 лева, ми аз за тая година значи ще дам 300-350 лева за обувки, 2 години - 600-700! И за капак половината време ще куцам, омирисват се за 15 минути и тям подобни екстри.
И излиза, че по-добре който няма накуп тия 100-200 лева (на 2 пъти 200-400) да се сети отрано, да започне да отделя някакви кинти и като му потрябва да иде и да си купи нещо качествено. И в рамките на времето, в което ще го носи той ще бъде и с финансова печалба така да се каже (спестени пари - разликата в 2та варианта) и с комфортна употреба.
Същото ми се е случвало с якета (единствената дреха, която подбирам сериозно), както и различни вещи от бита (кафеварки, миксери, бързовари, машинки за топла вода абе какво ли не).
Разбира се това не значи, че цената ще ти гарантира качество. Но ако подбереш качество понякога високата цена се оказва.. ниска спрямо времето за ползване.