Няма страшно, това 01 наистина е версията на фърмуеъра (софтуерът с който работят устройствата, ако бъде обновен до по-нова версия, числото ще се промени предполагам)

От дългото ровене ми стана ясно едно-15 и 17 цифри е стандарта за IMEI. Вече ако е по-нагоре, явно имаме проблем.
As of 2004, the format of the IMEI is AA-BBBBBB-CCCCCC-D, although it may not always be displayed this way. The IMEISV drops the Luhn check digit in favour of an additional two digits for the Software Version Number (SVN), making the format AA-BBBBBB-CCCCCC-EE"
На мен ми се струва абсурдно чрез имея да бъдем подслушвани, по-скоро по-вероятно е това да стане чрез GPS-a на устройствата, но за целта си трябва и определен софтуер, който не се знае дали го имаме в България.
Знаете, че GPS-ите са два вида : A-GPS ( позиционирането става посредством услугите на мобилния оператор), ето как според мен може да бъде проследявано всяко устройство, именно чрез A- GPS, защото всичко минава чрез клетките на мобилния оператор.
Другият вид GPS е известен като S-GPS, това е вграденият ви в устройството и за който не е необходима мрежата на оператора, за да ви позиционира.

Бързото позициониране през оператора, носи съответно и риск от проследяване, следвам пътя на логиката. Затова като се купува нов телефон или друго устройство, добре е да гледате дали e снабден с S -GPS или с A-GPS, вторите обикновено са по-евтини. Създателите на двата вида GPS са имали нещо предвид, за да направят двата вида, не е изключено и с цел проследяване, като основното твърдение, с което ни лъжат, е, че е всичко е за нашата безопасност- предотврятяване на кражби на телефони и отвличания. Дрън-дрън...реалната цел е да ни следят какво правим.

Другият начин чрез който може би е възможно и подслушването, е по-скоро наличието на SIM карта в устройството ни. Това е доказано и по филмите.
Общо взето, като човек, който се интересува от компютри, съм убеден, че с подходящия софтуер всичко може да се направи. Още повече, че всяко устройство има части със собствен идентификационен номер, защо пък да не ни подслушват и когато ползваме уай фай, wi fi устройствата също имат някакъв номер? Разликата е, че те са ограничени като обхват, което може би го изключва като вариант. Да кажем, че е възможно, но до стотина метра обхват. Има приложения, с които да се хакне телефон от разстояние, така че всичко е възможно.