Танкове - металните Терминатори

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Танкове - металните Терминатори

Мнениеот Кашчей » 17 дек 2013 20:45

Кировец написа:
Кашчей написа:Тракторе, а знаеш ли защо машината се казва танк?

Не знам, ама няма да гледам в гугъл, айде...ще ти направя кефа да ми кажеш, все пак виждам, че подемаш инициатива. :)

Ми защото са ги представяли за резервоари при превозването им към фронта през ПСВ :mrgreen: :mrgreen:
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
caci

Мнениеот caci » 17 дек 2013 20:48

от Кашчей на 17 Дек 2013 19:32

caci написа:

от Кашчей на 17 Дек 2013 19:17

caci написа:Аз бях командир на танк Т-55 в Елхово,а преди това школата в Асеновград.Честно казано след казармата започна да ми липсва танка,говоря за стрелбите най вече,не и за пребиваването ми в самата казарма.Някои знаят сигурно и са чували какво е да си новобранец в Елхово и така наречения триъгълник на смъртта Грудово-Елхово-Звездец.Но въпреки всичко сега не съжалявам,че съм бил в казармата,дори е много добре,че преживях тази трудност в живота ми.Как ми се качва пак в танка и да стрелям с оръдието и пак да съм на палатков лагер на учение на полигона до Сливен.Всъщност при уволняването ми,командира ми предложи да остана на служба,но аз отказах,не исках да съм под пагон,а пък и как да сменя Пловдив с Елхово.

Стига вее.... не стреля ли мерачът :roll: . Командирът само казва "Огън" :mrgreen:

Аватар
Кашчей

Командира е длъжен да може да прави всичко,което прави екипажа,да стреля,да кара танка и да пълни.А и по време на стрелба,ако мерача ти е калпав,се навеждаш над него и се целиш и стреляш,малко става тясно,но се получава.

То това е ясно, за командира :) Аз се пошегувах само, но се радвам, че го прие присърце-значи наистина си харесвал това, което си правил :)

ПП- Командирът чисти ли траковете след занятие :roll:

В Елхово съм чистил веригите с кирка.В по цивилизованите поделения са ми казвали,че командирите не чистят.
Интервю на ген. Джуров:
-Армейският спортен клуб беше и остава носител на социалистическия морал и един от символите на успеха на Народната власт. Затова създадохме нашия ЦСКА.Това не беше грешка!
А аз мразя тази грешка цска!

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 дек 2013 21:03

Кашчей написа:
Кировец написа:

Не знам, ама няма да гледам в гугъл, айде...ще ти направя кефа да ми кажеш, все пак виждам, че подемаш инициатива. :)

Ми защото са ги представяли за резервоари при превозването им към фронта през ПСВ :mrgreen: :mrgreen:

Е това е. И вероятно номера е минал. :lol:

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 17 дек 2013 21:03

Доколкото гледам всякакви филми и материали за ВСВ, там бронираните юмруци се оказват почти невъзможни за спиране. В началото на Барбароса атакуващите групи от по 150-200 танка на Вермахта буквално премазват руската защита. Контраатаките със стари за времето си танкове( т 34 тепърва се изпитва и не е на въоръжение) са разгромявани безмилостно. ПТ оръдия лесно са унищожавани при движение в подходяща формация. Изглежда, нищо не е в състояние да спре похода им.
Първите успехи в това начинание идват с влизането на 34 с добре обучени екипажи, които от първия ден на сглабяне на танка присъстват в завода и гледат за какво иде реч. Руснаците налагат т.нар. " танкова засада ", при която вкопаните в земята 34-ки, подпомагани от батареи ПТ оръдия, се разполагат по направлението на движение на немските бронирани машини. Обикновено се избират мостове, оврази, долини. Стратегията е пълно радиомълчание и търпение, дори на 100 м от противника, след което първият залп е насочен към двете крайни машини-водача и ариергарда. Унищожаването им образува тапа, място за маневриране и разгръщане немците нямат, след което методично се разстрелват всички машини от колоната. Този похват нанася изключително тежки поражения на немските танкови войски. Втори вариант е примамването на групата в определена зона, предварително заградена с мини. Следва унищожителен залп от Катюши.
След Сталинград силите са изравнени, а инициативата е в ръцете на руснаците. Операция Цитадела при Курската дъга е пример как за две години спирането на танкови армии от невъзможно вече е рутина. Вермахта наистина превзема няколко защитни линии, но загубите са катастрофални... И когато се стига до прословутото танково сражение при Прохоровка, тяхната тактика е таран и танк за танк. Загубените машини ще възстановят лесно-заводите им вече пускат по 20-30 34-ки на ден. Немците обаче няма как да ги възстановят. Да не говорим, че от останалите на бойното поле машини поне 40% ще бъдат ремонтирани и пуснати отново в боя...
Интересен момент е и как се справят с Тигрите. Страхотна машина, унищожава 34 от километри, няма кой да ѝ противостои. Обаче руснаците подбират ПТ батареи с талантливи командири и артилеристи, които са обучавани, забележете, да уцелят оръдието на Тигъра! Един вид снайперисти с оръдие... Невероятно, но факт!
Има и вариант с три 34-ки, две от които минават във фланг, докато третата е примамка и жертва. Но това е временно, след пускането на Т 34-85, който пробива без проблем бронята на Тигъра, нещата отшумяват.
Така е било... Всички мозъци на воюващите са впрегнати в битката. Може само да се гадае какво можеха да сътворят тези мозъци, ако са впрегнати в нещо смислено и полезно.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
nikivarna
Контакти:

Мнениеот nikivarna » 17 дек 2013 21:08

Мдаааммм ,бях командир на танк Т55 АМ2 ,уникално е усещането ... ех спомени ,спомени
Изображение

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 дек 2013 21:12

Уникална, драматична и увлекателна история. Браво,Синчец!

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Мнениеот зеления » 17 дек 2013 21:13

Mitko-Levskar написа:
Кировец написа:
Mitko-Levskar написа:
Кировец написа:Предложих на родителите ми да стана военен по кадрова служба, ама те настояха да уча и така казармата ми остана просто като понятие за "ред и дисциплина" - доколко това е така - чувам различни мнения.
Истината е някъде там - по средата.
Смея да твърдя, че живота, който водя в последните 8 години откакто се отделих от родителите ми, от приятелите ми, от моя град - та това сега е моята казарма.

За съжаление от тази твоята казарма няма как да разбереш какво е истинска казарма(не говоря за гърч,гонитби и др.простотий) има и много полезни работи които остават за цял живот ;)

100% е така, но към момента, за добро или за лошо не се очертава да ставам войник.
Имам познат, който завърши военен университет и съм си говорил с него. Ще удари едно рамо доколкото може, че то в днешно време е въпрос на връзки да те вземат военен. Лошото е, че ще трябва да сменям града...Дълга история.
Живи и здрави, говорим си за танкове. :)
Ето от какво се страхуват най-много тия мелачки:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=26eqFN1BB70[/youtube]

Знам за кво говориш-брат ми е професионалист от 10 год.и ходи на мисий-знам къв зор беше докато го уредим и започна от Плевен,мина през Търново и сега е в Карлово(ама семейството куца-няма две добрини)така че ясно ми е ;)

Митко, извинявай, но на колко години си? Как не се научихте, че при множествено число буквичката "Й" не се употребява. МисиИ се пише, а не мисиЙ!!! Честно казано никога не съм имал високо мнение за образованието, което ни даваха по "мое време", но вие биете тогавашната простотия по всички показатели! :evil: Аз се срамувам заради вас, вас не ви знам. :x
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 17 дек 2013 21:17

Кировец написа:
Кашчей написа:
Кировец написа:

Е това е. И вероятно номера е минал. :lol:

Определено-да, защото първите танкове на Западният фронт са английски-тежки, бавноподвижни, но бронирани и срещу тях не е имало противооръжие, но и те не са били нещо кой знае какво. Факторът е бил повече психологически в началото.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 17 дек 2013 21:18

Зелен...Изтървал си една запетая - след "Честно казано,...". :roll: :mrgreen: Тире също можеше да сложиш. :) Не се притеснявай, нас не ни е срам от теб.

Потребителски аватар
зеления
Контакти:

Мнениеот зеления » 17 дек 2013 21:27

Кировец написа:Зелен...Изтървал си една запетая - след "Честно казано,...". :roll: :mrgreen: Тире също можеше да сложиш. :) Не се притеснявай, нас не ни е срам от теб.

Бъркаш. Няма значение - постарайте се да научите поне малко българската граматика! А колкото до мен, ще ти кажа: тези неща съм ги учил преди повече от 45 години! Може вече и да съм позабравил някои неща! ;)
След 90 години купата на България е отново във Варна!!! Въпреки мутрите от ТИМ!!!

Върни се в “Свободна зона”