1986г. Българският Чернобил-укрито престъпление на БКП

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

iliyan

Re: 1986г. Българският Чернобил-укрито престъпление на БКП

Мнениеот iliyan » 14 сеп 2013 16:19

sin4ec написа:Значи, в тези години майка ми работеше в ядрена лаборатория. Те бяха много наясно с картинката, най-малкото заради десетките уреди в лабораторията. Вкъщи имаше два ГБ, всички познати и съседи бяха предупредени( то и такива слухове се носеха зловещи, че нямаше начин). Това, което мога да кажа е, че за района на Младост-Дървеница-Горубляне кой знае какви превишения не бяха регистрирани, играли сме мач след дъжда на игрищата в Студ. град, ГБ не е отчел нищо ненормално. Уредите в споменатата лаборатория отчитаха повишен фон, но в рамките на допустимото и малко над него. Но дали дъжда на манифестацията е бил заразен-не мога да кажа. След завършеният от мен курс по метеорология обаче смея да заявя, че преносът на въздушни маси запад-изток, характерен за нашите места, както и формирането на тези маси далеч на запад от България, прави това малко вероятно.
Марули и треволяк не ядохме тогава, а другите продукти минаваха през брояча. Нещо ненормално не беше отчетено, с изключение на едно прясно мляко, изхвърлено веднага.
Категорично на наша територия имаше влияние от аварията, може в други райони да е било по-силно. Армията със сигурност е била наясно с нещата, според мен легендите за радиационни дъждове са измислени. Но подобна екологична катастрофа близо до нас не може да е без последствия. Защо режимът не обяви тогава тревога и мерки за защита, си остава на тяхната съвест. Но хората бяха предупредени , понякога слуховете вършат полезна работа, и още как.
В този ред на мисли ми е интересно, как не се намери някой доносник да каже едикъдеси, че майка ми разнася ГБ наляво-надясно и говори това-онова...
Колкото до това как и защо е станала тази авария, в института ни беше отделен цял час за тази тема. Много интересно беше , наистина, и поучително. Няма човешка грешка, няма грешка в технологията, няма некачествен детайл или изпълнение. Какво остава тогава?

И аз това говоря , но нали повече вярваме на журналистите вместо на хора които са били наясно тогава с това което се случва !
[wrapimg=left]http://img819.imageshack.us/img819/3282/53oo.gif[/wrapimg]
"УМНИЯТ винаги отстъпва. Каква велика мисъл. Това обяснява господството на ГЛУПОСТТА в света" - Баронеса Мария фон Ебнер-Ешенбах
"Количеството на глупаците намалява, но качеството им нараства" - Михаил Генин

Върни се в “Свободна зона”