Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Groucho » 13 май 2020 00:08

THE G.A.M.E написа:Това което писах по назад е, че ако Китай искат наистина да догонят по стандарт ( че скъсиха сериозно дистанцията, писах вече - факт е ) водещите Държави ( те не са само "западни", примерно към тях се числят Япония и Ю. Корея ) ... Ще трябват да променят И политическата си система.

Ноуп, писа, че някои от източните модели не създават средна класа. Конкретно за Китай това не е вярно. За средна класа има всякакви разтегливи определения, но общо-взето това са хората, които не търпят материални лишения и имат доход, който да им подсигури добри условия на живот, развлечения, образование, медицински услуги. И няма нужда средната класа в Китай да се заключи в 40-50-60 000 долара годишно, както в САЩ да речем, за да има средна класа в Китай. Могат да си седят китайците на 25 000 долара годишно и пак да са средна класа, и пак да имат добри условия на живот, защото цените в Китай са по-ниски примерно.

Другото са хипотези вече. Ако искали да направят това, ако искали да направят онова... Все едно да ти напиша, че САЩ трябва да си сменят политическата система, ако искат да настигнат Ирландия, Норвегия, Швейцария или Сингапур примерно по среден доход на глава от населението :lol: Ще видим в следващите години докъде ще го добутат китайците.

И като цяло не всичко в стандарта на живот се измерва с пари, че да обвързваш същия само и единствено с някаква класация за доход на глава от население. Взимам добра заплата за стандартите на България, повече от достатъчна ми е, ама не определям стандарта си за добър, като виждам, че някой може да ме отнесе на кръстовището, защото се е дрогирал до козирката, държавата е продънена от корупция, отвсякъде лъха на простотия и липса на справедливост и т.н.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 13 май 2020 16:52

Groucho написа:И като цяло не всичко в стандарта на живот се измерва с пари, че да обвързваш същия само и единствено с някаква класация за доход на глава от население. Взимам добра заплата за стандартите на България, повече от достатъчна ми е, ама не определям стандарта си за добър, като виждам, че някой може да ме отнесе на кръстовището, защото се е дрогирал до козирката, държавата е продънена от корупция, отвсякъде лъха на простотия и липса на справедливост и т.н.
Това вече се измерва с някакъв индекс на човешкото развитие, който мисля, че включваше и данни от рода на корупция, през чистота на въздуха и още един куп критерии.
При положение, че в градовете си китайците по принцип и без "ковид19" си ходеха с маски заради токсичният въздух, надали и по "човешко развитие" ще са много напред.
Като добавим и "свобода на словото", идеите и т.н. картината става страшна.
Не съм проверявал, но съм чувал, че китайците си имат собствен интернет... В смисъл, в тяхното пространство държавни служби филтрират к'ви неща попадат от вън.
И к'ви неща излизат от китайското нет пространство... Това ако е вярно, едновремешният СССР могат само да завиждат за достиженията на китайската ком. Партия, да пази народа си от западно "заразяване". :lol:

И в крайна сметка имаме непрестанните протести в Хонгконг.
Там хората имат най-прясна представа за "западната" и "източната" система, при която бяха, а сега са управлявани.
И непрекъснатите протести показват, коя предпочитат.
Интересно, ако всички китайци вкусят от "западният начин", к'во ли ще се случи ? :roll:

Отделно, че именно заради спецификата на произлизащите от Китай новини не можем да кажем нищо за морала, етиката, престъпността, корупцията, ПТП-та и т.н. и т.н. неща, които при страните с демокрация разбираме с два клика и няколко натискане на клавиши.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 13 май 2020 18:20

THE G.A.M.E написа:Отделно, че именно заради спецификата на произлизащите от Китай новини не можем да кажем нищо за морала, етиката, престъпността, корупцията, ПТП-та и т.н. и т.н. неща, които при страните с демокрация разбираме с два клика и няколко натискане на клавиши.

Разбираш на теория с два клика. На практика нищо не разбираш, ако не живееш в конкретната страна от няколко години и не си се социализирал с местните. Иначе на китайците им филтрират интернета, да. Мръсен им е въздуха, защото произвеждат много. Не са земен рай, това е ясно, но имат средна класа, която живее добре.
Последна промяна от Groucho на 13 май 2020 18:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Китай

Мнениеот Drunken_Master » 13 май 2020 18:22

Ъ, ти луд ли си... Щом са комуняги, няма начин да живеят добре... Сигурно още по нощите си светят с кандило.
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Re: Китай

Мнениеот Groucho » 13 май 2020 18:36

Drunken_Master написа:Ъ, ти луд ли си... Щом са комуняги, няма начин да живеят добре... Сигурно още по нощите си светят с кандило.

Eм, не знам. Има статистика, че китайчугите харчат много за туризъм в чужбина :lol:

Аз друго се чудя, пак свързано с туризъм и пари. Руснаците тая година едва ли ще дойдат на нашето море. На хотелиерите по Черноморието няма да им се налага да обменят гадните рубли, да ритат и плюят рускините. Ще има място за цивилизовани гости от Запада и яко оборот :lol: Русофобите би трябвало да вдигнат банкети по случая :lol:

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Дрънк

Мнениеот Drunken_Master » 13 май 2020 18:39

Groucho написа:
Drunken_Master написа:Ъ, ти луд ли си... Щом са комуняги, няма начин да живеят добре... Сигурно още по нощите си светят с кандило.

Eм, не знам. Има статистика, че китайчугите харчат много за туризъм в чужбина :lol:

Аз друго се чудя, пак свързано с туризъм и изхарчени пари. Руснаците тая година едва ли ще дойдат на нашето море. На хотелиерите по Черноморието няма да им се налага да обменят гадните рубли, да ритат и плюят рускините. Ще има място за цивилизовани гости от Запада и яко оборот :lol: Русофобите би трябвало да вдигнат банкети по случая :lol:

Малко офтопик, ама като съм работил като готвач по морето, трябва да ти кажа, че руснаците не са най-големите пиячи. Ела да видиш, какво правят полските студенти... Особено ако са в хотел ултра ол инклузив ! Малииииииии ! :lol: :lol: :lol:
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 13 май 2020 19:20

Те спряха да са комуняги и станаха откровени Фашисти. Точно заради това не спят в землянки. Естествено, тоталитарния елемент възпира развитието на икономиката и свива изключително много средната класа. Все пак е многократно по-добре от комунизъм.

п.с. Да се разпокъсат най добре.

THE G.A.M.E написа:
Thsmith написа:Имаше едно много хубаво филмче "55 Days at Peking". Началото и края на филма са много хубави.
Ето това е едно добро положение за пустите жмички, добро за всички, особено за нас. :lol:
За к'во иде реч в продукцията ? :?

боксерския бунт срещу колониализма и цивилизования човек. Едно гоооооолямо Аламо, преди да бъде смачкано.

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 24 май 2020 16:39

pomiqrat написа:https://www.facebook.com/848129402211214/posts/1142139432810208/?d=null&vh=e
Факт е, че премахнат ли се физическите разплащателни средства, попадаме под пълен контрол на банките.
Които дефакто ще решават кой да яде ...

И ние тук в България пак сме напред с материала.
Освен ако не се прокара някакъв закон срещу домашното производство на храна... По принцип всеки 3-ти българин има градина, овошки, а всеки 5-ти някви животни. :?
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Nilim

Мнениеот Nilim » 26 май 2020 21:37

THE G.A.M.E написа:
pomiqrat написа:https://www.facebook.com/848129402211214/posts/1142139432810208/?d=null&vh=e
Факт е, че премахнат ли се физическите разплащателни средства, попадаме под пълен контрол на банките.
Които дефакто ще решават кой да яде ...

И ние тук в България пак сме напред с материала.
Освен ако не се прокара някакъв закон срещу домашното производство на храна... По принцип всеки 3-ти българин има градина, овошки, а всеки 5-ти някви животни. :?

Всеки трети има градина - това не излиза дори ако броим саксиите с цветя. Огромна част от хората в големтие градове дори да са имали нещо такова с времето са го отсвирили по една или друга причина. След като купуват домати и ягоди за да носят .. на село, смятай... Тия, които имат градина повечето отглеждат крайно недостатъчно продукция, та да избегнат пазаруването през по-голямата част от годината.

Всеки пети има животно.. да, ако броим тия с кучета и котки. Хората с поне едно животно за храна, мляко или яйца са по-малко и от тия с градините.

Може да "сме по напред от други държави с материала", но практически приложена разликата е никаква за повечето хора.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 26 май 2020 21:44

Какво значи "пред"? Това да копаеш градина и да гледаш животно да не е някакъв признак за напредък и гордост? :lol: :lol:

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet

Върни се в “Свободна зона”