Въпроса на Томислав

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Въпроса на Томислав

Мнениеот Кашчей » 06 юни 2011 20:06

Според мен ще е -1 градуса.
Аз така виждам нещата-днес е 0, а утре два пъти по-студено.Това са две различни, но съседни степени на студа.Няма как да е един път по-студено, а следващата степен на студа( в цяло число) е -1.
Не ми е много ясно накъде се отплеснахте в Келвин и Фаренхайт, като у нас се мери по Целзий?
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 06 юни 2011 20:13

Кашчей написа:Според мен ще е -1 градуса.
Аз така виждам нещата-днес е 0, а утре два пъти по-студено.Това са две различни, но съседни степени на студа.Няма как да е един път по-студено, а следващата степен на студа( в цяло число) е -1.
Не ми е много ясно накъде се отплеснахте в Келвин и Фаренхайт, като у нас се мери по Целзий?

у нас се мери в ГРАДУСИ (нали знаеш за извънстандартни мерни единици и за стандартните) За това и не може да се отговори, спрямо какво е два пъти по-студено, трябват ни ДВЕ отправnи точки, за да зададем същата разлика и да открием третата. За това и повечето хора, сравняват с абсолютната нула, но истината е,че студено няма реална стойнсот и не може да се отговори :)
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 06 юни 2011 20:13

Alex написа:повярвай ми, много съм добре - няма никаква причина да смяташ, че желязото НЕПРЕМЕННО ще е по-ПЛЪТНО и по-концентрирано върху по-малка площ. особено пък второто, нали знаеш, че то не е непременно под формата на кюлче, което те праска с ръба си. Обратното с памука, предполагам, че има някакъв начин да се постигне по-малък обем.

По принцип си прав, но надали ще можеш да концентрираш 1кг памук в толкова малък обем, та да ти нанесе поражение на крака.Както и надали някога ще има възможност да ти падне 1.кг желязо, под формата на опъната тел с дебелина 0.5 мм.Теоретично обаче си прав, че зависи от формата на желязото.За памука продължавам да съм песимист.Сега специално гледах пакет памук :mrgreen: размери 100х350х30 мм,добре натъпкан и има маса 100 гр.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 06 юни 2011 20:14

Задачата се решава точно чрез преминаване от една температурна скала в друга, но е зададена по неправилен начин.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 06 юни 2011 20:20

Alex написа:

у нас се мери в ГРАДУСИ (нали знаеш за извънстандартни мерни единици и за стандартните) За това и не може да се отговори, спрямо какво е два пъти по-студено, трябват ни ДВЕ отправnи точки, за да зададем същата разлика и да открием третата. За това и повечето хора, сравняват с абсолютната нула, но истината е,че студено няма реална стойнсот и не може да се отговори :)

Мери се в градуси, но по целзий.Щом става дума за студено, което е функция на температурата, значи мерим в градуси по Целзий.Тук се отплеснаха по абсолютната нула, по Калвин, но май всички деляха, вместо да умножават ;) Та май ще трябва да е -474 градуса по Калвин.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
аби
Контакти:

Мнениеот аби » 06 юни 2011 20:21

[
аби написа:Звучи горе долу като въпроса:
]
:roll: :roll: :roll: :roll:
още един......

Един кг. желязо има много по-малък обем, защото плътността му е голяма, та ще ти падне върху по-малка площ от крака.Това ще концентрира масата му върху малка площ, което води до по-голямо налягане на единица площ.При памука нещата са доста обемни, като за килограм.
Да не говорим за това, че желязото е по-твърдо от крака ти, за разлика от памука, а знаеш, че по-меките (по- неплътни) материали поддават на по-плътните (по-корави).

Как си с физиката ;)[/quote]
Я по-добре прочети горното и тогава питай за физика! ;)

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 06 юни 2011 20:21

mormona написа:Ако днес е 0 градуса а утре ще е 2пъти по-студено, колко градуса ще е утре?Според мен -4, ма съм зле по математика... :mrgreen:

Айде сега, кой ще повтаря втори клас.?!
0 по 2 е равно на...?
Леле, хора вие изкарвате лошо име на футболните фенове.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 06 юни 2011 20:31

metodito написа:
mormona написа:Ако днес е 0 градуса а утре ще е 2пъти по-студено, колко градуса ще е утре?Според мен -4, ма съм зле по математика... :mrgreen:

Айде сега, кой ще повтаря втори клас.?!
0 по 2 е равно на...?
Леле, хора вие изкарвате лошо име на футболните фенове.

По геометрията на Лобачевски, успоредните прави все някога се пресичат в безкрайността, докато по Евклидовата не е така.Та и температурата е повече физична величина, отколкото математическа функция.
Ний армейци сме големи,
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 06 юни 2011 20:36

Кашчей написа:По геометрията на Лобачевски, успоредните прави все някога се пресичат в безкрайността, докато по Евклидовата не е така.Та и температурата е повече физична величина, отколкото математическа функция.

А ако термометъра е с букви и е "Б" в момента, колко топло ще е когато "Ф" градуса? А ако е "L"? I и то по обяд... И това ще направи ли температурата езикова стойност.
Нулата е нула/безкрайност. Това си е аксиоматично понятие.
Или си 0 или не!
Освен ако не си намерил начин да дефинираш безкрайността, която веднъж дефинирана (ограничена), ще е крайност.
Всичко попаднало в безкрайността, независимо двойка ли е или котка, става безкрайност. Или нула.

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 07 юни 2011 15:02

По принцип въпросът не е зададен коректно,студът е неизмерима величина.
Ако той беше зададен по начина : ''Ако днес е 0 градуса а утре ще е 2пъти по-ниска температура, колко градуса ще е утре?''
от математична гледна точка отгорът е 0 . 2 = 0
от физична гледна точка
по Фаренхайт е C = (°F – 32) / 1,8 => -8.889 градуса Целзии
по Келвин °C = K – 273,15 => -136.575 градуса Целзии

Върни се в “Свободна зона”