Отдаваме почит на големия Никола Вапцаров

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: Отдаваме почит на големия Никола Вапцаров

Мнениеот Der Schmarotzer » 23 юли 2016 08:28

Вапцаров е надраснал националното ниво много повече от всички български поети до тогава, а и след това (изключение е Яворов http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=130& ... 5%ED%F6%E8). Стиховете му за Испания са най-хубавото писано за Испанската гражданска война, въпреки, че доста световни имена са се опитвали да понапишат нещо за нея:

ПИСМО

Франческа Лаборе
ХУЕСКА

Майко,

Фернандес убит!
Фернандес
зарит в земята!
Фернандес
го няма днес!
Фернандес
лежи в полята
пред стените
на Мадрид.

Той бе толкова добър,
те защо ми го убиха?
И след неговата смърт
боят им нима ще стихне?

Майко, само теб една
мойта скръб да кажа мога.
Знаеш как е през война,
колко са сълзите много. -

Взреш се в нечии очи
и утеха в тях подириш,
ала скръб и там горчи
и сълзи, сълзи напират...

Може би е брат умрел,
може би любим е паднал,
може би един шрапнел
е отнел прекрасна младост.

Може би сега и тя
като мен напразно чака,
ала влажната земя
го държи в прегръдка яка...

Майко, ти не го кори,
че отиде да се бие.
Фернандес бе прав, дори
мисля, че грешиме ние. -

Само той от нас прозре
истина една в живота -
по-добре е да умреш,
вместо да живееш скотски.

Хляб си имахме. Един
бе достатъчен за двама.
Но за бъдещия син
щеше ли да стигне, мамо?

После има друго. То
някак мъчно се разбира.
Тръгват. Бият се. Защо?
Само хлябът ли ги сбира?

Днес погребваха стоте,
дето ги зари блиндажа.
Аз с очите си видех,
но не мога да разкажа

колко странно бе това,
колко чудно бе за мене,
как във нова светлина
бяха хората огрени.

Аз видях, видях за миг
през дъските на ковчега,
през ковчежните дъски
те ръцете си протегат.

Те се сливат в свойта смърт,
във един човек се сливат
и в очите им горят
пламъци на смърт щастлива...

Изведнъж разбрах, че той
все пак трябваше да иде.
Милият, загина в бой
и не ще го вече видя.

Майко, Фернандес убит!
Фернандес го няма, мамо!
Фернандес лежи зарит!
Поплачи за младостта му.

Но пред стария мълчи! -
Тази скръб ще го разнищи.
Скрито нейде поплачи
и не казвай нищо, нищо...

Ако някой разбере,
ако някак той усети,
ти кажи, че сме добре
и очакваме детето.

Ти кажи му: "Долорес
детски приказки се учи.
И те питат с Фернандес
внук ли искаш, или внучка."

Друго да ти пиша, пак
скръб ще бъде, майко моя.
С поздрав: твоя дъщеря
Долорес Мария Гойя.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 23 юли 2016 09:44

Hrabar написа:
River Plate написа:
HoUs4oOL написа:
River Plate написа:Само в България можем да броим за герои хора като Вапцаров, Стамболийски и др. най-обикновени национални предатели.

Предател е Стамболийски, наистина.
Предател е, защото не изкорени из основи вмро, това му изяде главата, а иначе е бил един от най-мислещите български политици.

Не те ли е срам да пишеш подобни глупости бе.

Тия хора са били единствената защита на българите в Македония, докато сърби, турци и гърци са колили, бесили и изнасилвали.

Ще те наричам "глупак". Ще те наричам така, защото си такъв. Ще те наричам такъв в качеството ми на пра-правнук на член на ВМОРО и участник в Илинденско-Преображенското въстание в Одринския революционен окръг. Аз съм негов потомък от синът му, който заедно с брат си и сестра си бягат от родните земи на Одринска Тракия, в територията на България през 1913-та година. Това се случва няколко седмици след предателството на НЕбългаринът Фердинанд, който изтегля българските войници, освободили родната земя и ги праща да се бият за някакъв камънак в онова прокълнато от Господ място наречено "македония".

В качеството си на такъв, ще ти кажа, че от момента в който ВМОРО става ВМРО- ние вече говорим за една анти-народна терористична организация. Развитието и е аналогично на италианската организация известна по света с наименованието "Mafia". Това е организация на умни и смели сицилианци, които се борят срещу арабите(сарацини) стремящи се да поробят остров Сицилия. Постепенно тези умни и смели хора са, буквално, избити от низши духом същества, които обсебват организацията. В резултат тя се изражда неимоверно.

Иначе, когато поумнееш, заповядай на стадион "Българска армия". АРМЕЙЦИТЕ сме там!

Не те ли е срам да си толкова тъп бе?
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 23 юли 2016 13:34

Талантлив и важен български поет. Светла му памет и дано да бъде още по-четен.

А за политическата му дейност - на нас ни е много лесно от позицията на времето да съдим и да раздаваме етикети "предател", "терорист" и т.н. Човекът си е имал идеология и си я защитавал с цената на живота си. За нас съвременните мърши подобно нещо е странно и неразбираемо. При всички положения Вапцаров е допринесъл адски много за развитието на българската литература. Каквито грехове е имал, изкупил ги е.
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
matador1
Контакти:

Мнениеот matador1 » 23 юли 2016 17:13

Вапцаров е бил терорист на БКП. Подготвял е атентати и затова е бил осъдин. Известен е само и единствено защото през соца са лансирали произведенията му. Жалко е, че един престъпник продължава да лежи на лаврите си. Има уникално добри поети германци, които обаче са били нацисти и в някои произведения са възхвалявали идеите на нацизма. Разбира се, днес всички те са забранени, а тук Вапцаров е на почит... смешни сме като държава и народ.

че Ботев е голям поет, защото е написал Символ-верую на българската комуна.

Вече се знае, че това произведение е фалшификат и не е писано от Ботев.

ndrangheta написа:При всички положения Вапцаров е допринесъл адски много за развитието на българската литература. Каквито грехове е имал, изкупил ги е.

Нищо не е допринесъл. Съвременниците му не са го познавали и не са били повлияни от него. Бил е използван за пропаганда след 1944 г. и разни хора са пишели хвалебствия за СССР и БКП по негов образец. Днес всички негови "ученици" са заклеймени, а българска литература може да се каже, че няма. Особено идеологическа и социалистически реализъм. Знаачението на Вапцаров за нашата култура е минорно.

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 23 юли 2016 17:28

ndrangheta написа:Талантлив и важен български поет. Светла му памет и дано да бъде още по-четен.

А за политическата му дейност - на нас ни е много лесно от позицията на времето да съдим и да раздаваме етикети "предател", "терорист" и т.н. Човекът си е имал идеология и си я защитавал с цената на живота си. За нас съвременните мърши подобно нещо е странно и неразбираемо. При всички положения Вапцаров е допринесъл адски много за развитието на българската литература. Каквито грехове е имал, изкупил ги е.

Тук почитаме великия поет Вапцаров, а не големия комунист. Ако изобщо това може да се смята за грях, той е платил за него с живота си. Между другото Зола, Балзак, че и Шекспир даже, далеч не са били светци, но хората си ги тачат.

Шебека над мен, няма да го коментирам. 8-)
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 23 юли 2016 17:47

язе написа:
ndrangheta написа:Талантлив и важен български поет. Светла му памет и дано да бъде още по-четен.

Тук почитаме великия поет Вапцаров, а не големия комунист. Ако изобщо това може да се смята за грях, той е платил за него с живота си. Между другото Зола, Балзак, че и Шекспир даже, далеч не са били светци, но хората си ги тачат.

Няма да коментираш или просто не знаеш какво да му кажеш? :lol: Има разлика, тизе... :mrgreen:

Потребителски аватар
teerr
Контакти:

Мнениеот teerr » 23 юли 2016 17:49

River Plate написа:Само в България можем да броим за герои хора като Вапцаров, Стамболийски и др. най-обикновени национални предатели.

И защо трябва да се клепа сайта с гюбре ?
Г.Ганчев:Душата ми е люлякова,сърцето оранжево.......- Никога няма да напусна Литекс......

https://www.youtube.com/watch?v=BLd0kDXPuHI

Потребителски аватар
teerr
Контакти:

Мнениеот teerr » 23 юли 2016 18:09

diplomat написа:
язе написа:

Няма да коментираш или просто не знаеш какво да му кажеш? :lol: Има разлика, тизе... :mrgreen:

Поета-герой от Първата световна война, един от героите на Дойран, Гео Милев ........
Г.Ганчев:Душата ми е люлякова,сърцето оранжево.......- Никога няма да напусна Литекс......

https://www.youtube.com/watch?v=BLd0kDXPuHI

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 23 юли 2016 18:25

teerr написа:Поета-герой от Първата световна война, един от героите на Дойран, Гео Милев ........

С теб пък кога съм комуникирал, че да ме цитираш?

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 23 юли 2016 18:58

Велик поет и българин. Мир на праха му.
За противниците му - пак да прочетат:
Само той от нас прозре
истина една в живота -
по-добре е да умреш,
вместо да живееш скотски.

Хляб си имахме. Един
бе достатъчен за двама.
Но за бъдещия син
щеше ли да стигне, мамо?

Нима може да обвинявате разстреляния младеж за ония зулуми, които наследството на БКП / БСП стори за цели 50
години след кончината му...Защото помним : "Кой не скача е червен" и сетне, как скачащите си отрязахме клона, на който седяхме за да гледаме как се разпродава държавност за жълти стотинки.
Помним, какво се случи когато царчето - (син и наследник на Борис трети, чиято власт осъди и разстрелян идеалистът Вапцаров) се завърна на бял кон в България...Ми взема си я половината и се прибра по живо по здраво. В какво осъждате 33 - годишния Вапцаров ? В идеалите му или за това, че е представлявал една организация, която през годините се превърна в тумор. Тумор, в какъвто се превръща всичко у нас стига да достигне пиедестала наречен власт. Избийте си глупостите от главата и съдете човека Вапцаров според тогавашното време и идеалите му.
Нашата история се крепи на личности. Не ги поругавайте, защото след време и безапелационността на герои, като Левски и Ботев може да бъде заложена на карта от такива, като вас...
ПОКЛОН пред паметта на всички наши свети герои. Поклон пред Вапцаров в днешния ден.
ПС: Оня ден се върнах от Банско. Винаги, когато съм там посещавам къщата музей на Вапцаров и чета стиховете му от неговите бележници изложени там. Винаги настръхвам и се чувствам по-българин след това...па кой, както и да тълкува житието му. Учил съм и във ВНВМУ Н. Вапцаров. Задайте си въпроса, защо името му още краси тази велика сграда и училище.
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Върни се в “Свободна зона”