Captain Stottlemeyer написа:PFC Litex написа:love_hurtz написа:С тази тема разбирам защо България е на такова дередже. Чакам ми е тъжно като чета.
И защо е на това дередже?
Защото както беше казал Теди Москов: "Българинът се събува, преди да влезе в дома си, но си изхвърля боклука през прозореца, без да се замисли, че ако не си изхвърля боклука пред прозореца, няма да се налага да се събува преди да влезе в дома си." Много е трудно да се превъзпита един народ на когото десетилетия наред е втълпявано, че Андрешко е положителен герой, че сиромасите са добри, а бирниците и богатите хора - лоши. Никой (или почти никой) не си дава сметка, че ако всеки играе по правилата и не се стреми да пре**е другарчето си или да краде от държавата (тоест от нас), нещата ще се нареждат много по-просто и животът ще бъде много по-лесен и приятен за всички...
П.П. В развитите държави нещата са в значителна степен уредени не защото хората там са по-умни или по-добри и съзнателни, а защото там векове наред е действал принципът на моркова и тоягата.
Само дето Андрешко наистина е положителен герой!Явно повечето потребители тук не са чели разказът и затова не ти опонират.Аз от своя страна си позволих да направя един скромен анализ,а нека всеки,сам прецени дали Андрешко е отрицателен(според твоите думи) герой и до какви нови висини може да стигне твоята арогантност, в стремежа си да неглижираш и оплюеш българският народ.Сякаш ти не си част от него.
1. Един човек се запознава с Андрешко и разказва как повечето хора на село като него са хитреци, всички пият и са недоволни от живота. Те започват да си говорят докато се возят на каруците си и Андрешко разбира, че това е съдия – изпълнител. Той се притеснява, защото знае че ще отиде да гледа и вземе житото на Станоя. Андрешко мисли как да помогне на Станоя и почва да лъже съдията, че пътят за селото минава през блато. Каруцата потъва и единия кон се разбягва. Тогава Андрешко взима другия кон и се запътва да го търси. Съдията остава потопен с каруцата в блатото и започва да се моли на Андрешко да не го оставя сам в тъмнината, защото го е страх. Андрешко казва, че ще се върне на сутринта, но съдята се нервира, започва да го псува и гони и си остава в блатото, без никой да го види.
2. Заглавието на разказа насочва вниманието върху героя Андрешко. Той е главния герой около когото се развиват случките.
3. Темата на разказа е да се разкрият ценностите, пресъздаващи живота на обикновените селяни и тяхната борба с несгодите. Основният сблъсък е между бедния и богатия, между селото и града.
4. В разказа на Елин Пелин „Андрешко” геройте са трима. Андрешко, съдията - изпълнител и Станой. Андрешко е главният герой, който по свой начин изразява протеста си срещу държавата. Той е мотивирани от будната му съвест и любов към бедните трудови хора. Състрадателен е и иска да помогне, затова му се налага да хитрува. Другият герой е съдията. Той е представител на държавата, разкрива корумпираните хора. Показва свойте принципи, но когато нещо го спре се обръща срещу закона. Селянинът Станой е второстепенен герой. Той се явява конфликтът между главните герой. Обръща се внимание и на конете, като участници в действието.
5. „ Хитрец си ти, Андрешко, хитрец си! „
„ Аз съм съдия-изпълнител. „
„ Има един – Станойчо го казват – нисък такъв...
– Знам го. Нему ще секвестирате житото, а? Сиромах е той, господин съдия, не закачайте го. „
– Сиромах човек – жив дявол! „
„ Блато, господин съдия... Пътят върви през него. То е плитко, хич не се бой... ! „