язе написа:damyanov1963 написа:aleksandrov77 написа:damyanov1963 написа:Не ми говори за социализма, момченце, защото тогава си бил още малък и си живял на гърба на мама и тате. Не си нито завършил образование, нито казарма, нито си работил! Не ме карай да те наричам ПИКЛЬО С ПИКЛЬО, МАМИН! Той ще ми обяснява какво е било при социализма!!!
[offtopic]Айде без да се обиждаме , ако може!
Това, че съм живял само 12 години през социализма, не означава , че не мога да имам собствено мнение по въпроса!
Много неща помня и много неща са ми разказвали родителите за ранния и късния период на социализма!
Социализмът имаше и някои негативни неща , но като цяло имаше и доста положителни неща , които днес ги няма , а българите имахме доста социални придобивки, за които днес можем само да си мечтаем!
Главният въпрос е , че след социализмът не дойде по-добър строй, а напротив по-лош за доста българи, а стоките от първа и втора необходимост поскъпнаха доста, голяма част от производството и селското стопанство се унищожи и още много неща се влошиха!
Но както и да е , много се отклонихме от същността на темата![/offtopic]
Ами, като сме я отклонили ще я караме докрай. Стоките от първа необходимст поскъпнаха. А как се купуваше битова бяла и черна техника тогава и как сега? С колко заплати можеше да си купиш тогава телевизор(и то какъв) и колко трябваше да чакаш за него и да търсиш връзки и колко телевизора можеш да си купиш сега с една заплата(и то какви)?
Казваш и за селското стопанство - при развитото през социализма селско стопанство ходехме на бригади по ТКЗС-тата да вършиме работата на селяните.
А да си спомняш призивите от онова време - ПРИ БАЙ СИМО(примерно) СА ПУСНАЛИ ЧУШКИ(или там каквото и да е друго)? Нали си живял достатъчно, би трябвало да ги помниш, или -БЪРЗАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕДЯ ЗА ХЛЯБ?!
Tва за чушките и хляба, го разправяй на баба си! Чушки и хляб имаше в изобилие. И преди да съ издрънкал глупостта за купоните, ще те светна- по селата хляба се раздаваше с купони, щото беше толкова евтин (7 стотинки, ко се не лъжа), че селяните го изкупуваха с каруци, да си хранят с него прасетата. Те затва имаше купони за хляб!
Ако кажеш, че и мандарините и бананите бяха в изобилие, може и да ти повярвам. А това за купоните ти сам го каза!
А знаеш ли че са ми идвали приятели от Бургас и Плевен в София за да купуват картофи и боб? Или и това ще отречеш, комунистическо отроче?!