bobmarli написа:djd написа:1palq4o1 написа:Chefos написа:Не мисля, че Византия срещу България следва да бъде в тази категория. Нека бъдем реалисти. Това противопоставяне е имало огромно значение в регионален план за статуквото в Югоизточна Европа, но никога не е определяло насоката на световната политика. България и Византия (особено в Късното Средновековие) не са били световни суперсили, а по-скоро регионални.
Какво разбираш под късно средновековие-та ние от 14 век нямаме държава!
Доста по-късно из Европа се обединяват различни княжества и графства за да станат държави и да дадат отпор на ислямските пълчища!
Да говорите, че конфликта между България и Византия е регионален е меко казано несериозно!!!
За покръстването ни са се натискали и папата, и православния патриарх, та е видно, че сме били незаобиколим фактор в ежедневието на Европа.Тук ще отворя една скоба и ще ви попитам, като сме били тооолко невзрачни дали можете да ми кажете кой е св.Тиберий, спасителя на Европа ?
В България има християнство още от 1век. Св.Ерм е бил епископ в Пловдив и е бил ръкоположен от самия св.Павел. Първите манастири в Европа са тук. По това време гърчулята и римляните са преследвали християни, горили са ги и са ги набучвали на кол. Това, което се случва при княз Борис I, си е чисто приемане на върховенството на Вселенската патриаршия и забрана на останалите религии в страната. Освен това сме приели и църковните догми, наложени от Константинопол, превели сме техните книги на български и те така. Това, че са ни приели в християнското семейство, са алабалистики. Ние (защото ние сме местното население тук, а не пришълци като гърците) сме християни от преди тях.
Св. Тривелий (не Тиберий) може би е Тервел. Църквата го прави светец, защото отблъсква атаката на арабите срещу Константинопол.
Забрави да добавиш, че траките са били най-развитата цивилизация във вселената и ние сме техни преки наследници на 100%. Те са приели християнството още преди Христос да се роди.
Не, не съм забравил, просто споменах няколко факта, които се премълчават.