Анкета: Колко пари изкарвате?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Анкета: Колко пари изкарвате?
В България, доходите са недостатъчни за по-голяма част от населението и не случайно хората са на ръба и едвам свързват двата края. Доста голяма част от младите живеем на кредити (особено семейните) и тук за мен има една голяма разлика между нас и западна Европа и САЩ да кажем, а именно - много от хората там теглят кредити за ПО-голяма къща, ПО-хубава кола, ПО-хубава техника итн итн, до като тук често кредитите са свързани с оцеляване. Късането на връзката м/у образованието и реалните потребности на икономиката е очевадно, бълват се огромен брой кадри , от които вече има в излишък, а недостигат специалисти в области, които не са толкова атрактивни на пръв поглед или пък поради ниското заплащане, предпочитат да пробват късмета си зад граница. Аз лично в момента не работа от няколко месеца, но до преди това попадах в първата група.

You'll never walk alone!!
galin56 написа:Не знам каква е целта на тази анкета, но съм установил нещо. Колкото и да взимаш все не стигат, защото всичко е скъпо. Това лято купувах шкафче за баня - 500 и кусур лева- ако щеш. Едно огледало и няколко боядисани пластмасови чекмеджета - една средна заплата в провинцията. Ремонта на цялата баня стъпи на 5 бона и то без гъзарии.
Снощи пък примерно ми се допи водка. Хайде в Кауфланда - едно шише водка, кола, мезе, салата - 40лв. С тия цени трябва да взимаме над 5-6 бона чисто на месец та да живеем нормално. Иначе просто оцеляваме.
Целта е, да видя дали реалната средна заплата е толкова колкото е по статистиките или, както аз си мисля, по-висока.
Иначе, мисля, че с 3 бона чисто може да живееш и спестяваш към 600-1000лв на месец.
Ако взимаш повече, още по-добре.
galin56 написа:Не знам каква е целта на тази анкета, но съм установил нещо. Колкото и да взимаш все не стигат, защото всичко е скъпо. Това лято купувах шкафче за баня - 500 и кусур лева- ако щеш. Едно огледало и няколко боядисани пластмасови чекмеджета - една средна заплата в провинцията. Ремонта на цялата баня стъпи на 5 бона и то без гъзарии.
Снощи пък примерно ми се допи водка. Хайде в Кауфланда - едно шише водка, кола, мезе, салата - 40лв. С тия цени трябва да взимаме над 5-6 бона чисто на месец та да живеем нормално. Иначе просто оцеляваме.
Взимай пример от Синчеца - вари ракийка, прави туршийка, суджуци и ще си спестяваш тия 40 лв. два-три пъти седмично. Сумарно отива към 400 лв месечно.
Не мога точно да схвана защо си мислите, че е нормално да работиш на трудов договор или "за някого" докато свят светува. Аз през живота си съм работил точно 5 месеца за някого и това беше стаж. На българите ни е останало от последните 70 години винаги да си търсим работа някъде, вместо да създаваме работа сами. То вярно, че половината население няма акъл да смята и идеалът за работа е продавач-консултант или келнерка, но ако човек не поема рискове, ще си къса гъза за 400 лева цял живот и ще умре мизерен и смазан! Тези, които са дали първите два отговора - замислете се какво искате от живота и дали ставате за нещо изобщо! Иначе моят отговор е над 2000 лева, а хората, които работят за мен всичките са със заплати от 1000 лева нагоре. Фирмата ми е в сферата на консултантските услуги, а няма човек без висше и без поне един чужд език, дори на най-ниските длъжности. Даже чистачката в офиса ни в София е на 1000 лева заплата и говори английски. На всичкото отгоре, всеки един "работник" на договор има опция да се развива и дори да се включи наравно в ръководството на фирмата ако проявява желание и инициатива - точно така за 5 години стигнахме от 10 човека екип с договори в 2-3 държави до 50 човека екип с над 20 договора годишно из цяла Европа!
-1914- написа:Аз взимам доста добра заплата, но съм готов да излезна с хората, синдикатите и т.н.
на общи стачки. Ама просто няма такива, хората си мълчат и бъдат експлоатирани.
Готов съм и да плащам повече данъци, тъй като съм над макс. праг, ама ето че не ми ги искат.
Според мен липсва солидарност в България, трябва да се работи за общото благо.
Не този който е добре да се кефи, а да помага на слабите (слабите БЪЛГАРИ, не говоря за мангалите).
Но няма никаква организация, синдикатите са смешни.
Запомни едно - консуматорското общество няма как да бъде устойчиво и да се развива! Алчността е двигател на световния прогрес. Давам ти следният прост пример: Бил Гейтс е изкарал толкова пари, че нито той, нито наследниците му, нито техните наследници могат да изхарчат. Само че не е закрил Майкрософт и да си лежи по цял ден, а продължава да изкарва още пари. Но едновременно със забогатяването си, той е подобрил и улеснил живота на стотици милиони души, да не кажа няколко милиарда.
Ако просто консумираш богатството, няма значение дали сам или ще го раздадеш на други, без да го капитализираш, това не води до развитие.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
NOMER14 написа:galin56 написа:Не знам каква е целта на тази анкета, но съм установил нещо. Колкото и да взимаш все не стигат, защото всичко е скъпо. Това лято купувах шкафче за баня - 500 и кусур лева- ако щеш. Едно огледало и няколко боядисани пластмасови чекмеджета - една средна заплата в провинцията. Ремонта на цялата баня стъпи на 5 бона и то без гъзарии.
Взимай пример от Синчеца - вари ракийка, прави туршийка, суджуци и ще си спестяваш тия 40 лв. два-три пъти седмично. Сумарно отива към 400 лв месечно.
Това искам да кажа, че хората не могат да си позволят да живеят в 21 век, а 2 века назад. Вариш ракийка, гледаш прасета, копаш градина. Мислиши ли, че в Европа клечат пред казана и ринат на прасета. Тука положението е трагично направо.
Libera написа:Не мога точно да схвана защо си мислите, че е нормално да работиш на трудов договор или "за някого" докато свят светува. Аз през живота си съм работил точно 5 месеца за някого и това беше стаж. На българите ни е останало от последните 70 години винаги да си търсим работа някъде, вместо да създаваме работа сами. То вярно, че половината население няма акъл да смята и идеалът за работа е продавач-консултант или келнерка, но ако човек не поема рискове, ще си къса гъза за 400 лева цял живот и ще умре мизерен и смазан! Тези, които са дали първите два отговора - замислете се какво искате от живота и дали ставате за нещо изобщо! Иначе моят отговор е над 2000 лева, а хората, които работят за мен всичките са със заплати от 1000 лева нагоре. Фирмата ми е в сферата на консултантските услуги, а няма човек без висше и без поне един чужд език, дори на най-ниските длъжности. Даже чистачката в офиса ни в София е на 1000 лева заплата и говори английски. На всичкото отгоре, всеки един "работник" на договор има опция да се развива и дори да се включи наравно в ръководството на фирмата ако проявява желание и инициатива - точно така за 5 години стигнахме от 10 човека екип с договори в 2-3 държави до 50 човека екип с над 20 договора годишно из цяла Европа!
и у Враця ли ги намери тия вишисти, че и ги консултирате тия врачани
-1914- написа:galin56 написа:Не знам каква е целта на тази анкета, но съм установил нещо. Колкото и да взимаш все не стигат, защото всичко е скъпо. Това лято купувах шкафче за баня - 500 и кусур лева- ако щеш. Едно огледало и няколко боядисани пластмасови чекмеджета - една средна заплата в провинцията. Ремонта на цялата баня стъпи на 5 бона и то без гъзарии.
Целта е, да видя дали реалната средна заплата е толкова колкото е по статистиките или, както аз си мисля, по-висока.
Иначе, мисля, че с 3 бона чисто може да живееш и спестяваш към 600-1000лв на месец.
Това проучване във форума няма как да ти провери хипотезата за средната заплата в цялата страна.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
-1914- написа:galin56 написа:Не знам каква е целта на тази анкета, но съм установил нещо. Колкото и да взимаш все не стигат, защото всичко е скъпо. Това лято купувах шкафче за баня - 500 и кусур лева- ако щеш. Едно огледало и няколко боядисани пластмасови чекмеджета - една средна заплата в провинцията. Ремонта на цялата баня стъпи на 5 бона и то без гъзарии.
Няма как да разбереш това!Аз живея в Бургас ,но имам досег с много населени места.Управлявам фирма(не съм собственик ,а мениджър продажби) и то една от големите в Бургас.При нас всичко се плаща по карта(няма скрити пари,с изключение на някой друг бонус през годината).Имам хора във Варна,София,Банско и Бургас разбира се!Средната годишна заплата преди данъците е около 850-900лв на месец!
Tommi написа:-1914- написа:galin56 написа:Не знам каква е целта на тази анкета, но съм установил нещо. Колкото и да взимаш все не стигат, защото всичко е скъпо. Това лято купувах шкафче за баня - 500 и кусур лева- ако щеш. Едно огледало и няколко боядисани пластмасови чекмеджета - една средна заплата в провинцията. Ремонта на цялата баня стъпи на 5 бона и то без гъзарии.
Това проучване във форума няма как да ти провери хипотезата за средната заплата в цялата страна.
Ясно, но пак е нещо. Дано повече хора гласуват.