Качеството на живот в наши дни и преди това

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Re: Качеството на живот в наши дни и преди това

Мнениеот Blue1914 » 12 сеп 2013 17:26

CSKA 78 написа:
Blue1914 написа:Я се спрете бе, ****** комунистически! :x :x
Вие осъзнавате ли, че ако по някакъв начин се пренесеш и разкажеш на някой човечец колко и какви "гадни" продукти (далеч не само хранителни) има по магазините ни , той надали ще ти повярва че такова разнообразие изобщо някога ще бъде възможно да съществува в скромната ни и тънеща в комунизъм родина :?: :!:

И сега можеш БЕЗ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ да живееш, както хората са живеели едно време... най-голямото ти удоволствие да са лимонадата, лукчетата и обикновените вафли, да бъдеш горд притежател на някаква маркова дреха 2-3 пъти в целия си живот, да пестиш 2 години за абсолютно морално остарял телевизор и да караш кола, в която западноевропеец на би влязъл даже, камоли да притежава :!:
Просто вече има и по-лъскаво предлагане и богаташи, от които хората осъзнават колко са бедни и се дразнят (справедливо в общия случай).

Прословутата глава от "Задочни репортажи" на Георги Марков. ПРОЧЕТЕТЕ Я НАЙ-СЕТНЕ да го ******!

http://chitanka.info/text/2898/10

Явно си фен на марковите дрешки,BMW втора употреба,(защото на вашите не им се дават пари за нова кола),прическите,татуировките,чалгата и си попаднал на "правилните родители"!
Само,че на повечето българи,бащите им не работят "Царе"и влизат само за да разгледат лъскавите молове(вместо да отидат на кино,например) и като излязат от мола,очите са им пълни,а ръцете празни,тъй-като приоритет са им(особено през зимата) сметките за ток и парно(като голям процент от гореспоменатите, и това не могат да си платят).

Според теб това е правилният начин за "ръководене" на страната!??А според мен и най-добрият "строй",ако служи само за облагодетелстване на някои хора(които са малцинство),другата много по-голяма част тъне в нищета,то този строй не "работи"(всъщност проблемът не е в идеологията,проблемът е в политиците,които служат единствено на себи си. И на хората с промит мозък,които мислят,че само ,защото сме демокрация в момента,живеем по-добре,отколкото хората по-времето на социализма.)

ПП Не съм комунист,нито демократ,просто искам да имаме можещи политици,които да изкарат най-доброто от системите(както написа един потребител по-горе,например като в скандинавските страни) и да работят и за народа(най-вече),а не само за себе си!

Нямаш никаква идея колко си далеч от истината за мен. ;)

Само излагам факти. Тогавашния стандарт на живот е бил доволно нисък. Просто хората са били равно бедни НО поради ЖЕСТОК дефицит на стоки са получавали ниски заплати, но и са купували доста скромно и пределно семпли продукти. Жестоката истина е лъсвала в моментите, вкоито все пак се добираш до някоя по "луксозна" стока в магазина и се оказва, че си бачкал поне половин месец за едните чепици. :oops: Това обаче не ти е особен проблем и си ги купуваш на драго сърце, тъй като в близките години надали ще имаш достъп да си харчиш парите за подобни "луксове" ;)

Те хората в коментарите под статията са провели доста рзумна дискусия... "Висок" стандарт при средна заплата под 100 долара... айде моля ти се. ;)

Потребителски аватар
джугашвили

Мнениеот джугашвили » 12 сеп 2013 17:29

ivan56 написа:И през соца бяхме най големите гавроши в Европа и сега ние същия хал.Имали сме били икономика.Каква? Със суровини от ссср и после обратно по първо направление пак там за без пари.Заводите бълваха стока по първо направление СССР на смешни цени но е и не с кой знае какво качество.Да си спомним как човек се хвалеше ако си вземе нещо от Корекома немска,френска или в най-лошия случай Югослсавска,Унгарарска стока.А колко ни беше стокооборота извън СИВ? Почти николко.Само един прост червен пендел може да избера планова икономика пред пазарна.Само тъпунгерите от КНДР продължават да работят на този принцип.Китайския прогрес сигурно е с планова икономика.

Като имаш такъв огромен пазар, като СССР и страните-членки на СИВ, за какво ти е друг пазар! Ние нямаме капацитета да задоволим изцяло, дори и този! Но по-правилно е да видим, какво сме си произвеждали в България и какво сме внасяли от други държави и да направим разликата, тогава и сега! Или с други думи, търговския баланс!

П.П. Бяхме основен доставчик на агнешко месо в арабските държави! Оръжейния бизнес също беше на световно ниво!
Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы!
Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика!

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 12 сеп 2013 17:38

CSKA 78 написа:
ivan56 написа:И през соца бяхме най големите гавроши в Европа и сега ние същия хал.Имали сме били икономика.Каква? Със суровини от ссср и после обратно по първо направление пак там за без пари.Заводите бълваха стока по първо направление СССР на смешни цени но е и не с кой знае какво качество.Да си спомним как човек се хвалеше ако си вземе нещо от Корекома немска,френска или в най-лошия случай Югослсавска,Унгарарска стока.А колко ни беше стокооборота извън СИВ? Почти николко.Само един прост червен пендел може да избера планова икономика пред пазарна.Само тъпунгерите от КНДР продължават да работят на този принцип.Китайския прогрес сигурно е с планова икономика.

До сега няколко пъти се написа,че целта на темата е да се обсъди най-доброто от системите,обаче "човека" си държи да плюе по "соца"!(просто темата не е затова,дали социализма е по-добър от демокрацията).
Освен това системата в Китай е комунистическа(дори не е социалистическа),но са избрали най-доброто от капитализма, за да "вървят" напред!Какво ни пречи на нас да сме демокрация и същевременно да изберем най-доброто от социализма,като една Франция да речем(те имат безплатно образование и здравеопазване).

Много добре разбрах за какво е темата няма такова понятие дали социализма е по-добър от демокрацията.Двете могат да са съвместно свързани-Скандинавските страни.В България е имало комунизъм а не социализъм.Какво му е социалното да блъскат хората по полето и нивята,да се произвежда продукция за СССР и да се продава за без пари а накрая на работниците по 150лв.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
джугашвили

Мнениеот джугашвили » 12 сеп 2013 17:40

Blue1914 написа:Само излагам факти. Тогавашния стандарт на живот е бил доволно нисък. Просто хората са били равно бедни НО поради ЖЕСТОК дефицит на стоки са получавали ниски заплати, но и са купували доста скромно и пределно семпли продукти. Жестоката истина е лъсвала в моментите, в които все пак се добираш до някоя по "луксозна" стока в магазина и се оказва, че си бачкал поне половин месец за едните чепици. :oops: Това обаче не ти е особен проблем и си ги купуваш на драго сърце, тъй като в близките години надали ще имаш достъп да си харчиш парите за подобни "луксове" ;)

Те хората в коментарите под статията са провели доста рзумна дискусия... "Висок" стандарт при средна заплата под 100 долара... айде моля ти се. ;)

В момента лукс е, не да си купиш хубави чепици, а да си платиш тока! Лукс е да си купиш кашкавал или сирене, направени от истинско мляко! Лукс е да си купиш салам, направен от истинско месо! Лукс е да отидеш по време на отпуската си 14 дена на море и след това 14 дена на балкан! Все нормални за живота през социализма неща! Изобщо това са си нормални неща, независимо дали е социализъм или демокрация! Въпросът е, че по време на "демокрацията" не можем да си ги позволим!

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 12 сеп 2013 17:41

джугашвили написа:

Като имаш такъв огромен пазар, като СССР и страните-членки на СИВ, за какво ти е друг пазар! Ние нямаме капацитета да задоволим изцяло, дори и този! Но по-правилно е да видим, какво сме си произвеждали в България и какво сме внасяли от други държави и да направим разликата, тогава и сега! Или с други думи, търговския баланс!

П.П. Бяхме основен доставчик на агнешко месо в арабските държави! Оръжейния бизнес също беше на световно ниво!

Баща ми ми е разказвал как в през 80-те години в Русия са го спрели на улицата и са му предложили повече от работна заплата за обувките му, които на всичкото отгоре далеч не били съвсем нови. За капак на всичко баща ми отказал, защото това било пътвото по-хубаво и различно от общата сивота притежание на 22-23 годишният ми бъдещ татко през живота му... Та му били "скъпи", освен това далеч не е бил сигурен, че ще намери нещо толкова "луксозно" в обозримото бъдеще.

НА ТОВА ли му казвате комунистите задоволени потребности :?: :roll:

Потребителски аватар
джугашвили

Мнениеот джугашвили » 12 сеп 2013 17:49

ivan56 написа:Много добре разбрах за какво е темата няма такова понятие дали социализма е по-добър от демокрацията.Двете могат да са съвместно свързани-Скандинавските страни.В България е имало комунизъм а не социализъм.Какво му е социалното да блъскат хората по полето и нивята,да се произвежда продукция за СССР и да се продава за без пари а накрая на работниците по 150лв.

В интерес на истината, точно на социализма се дължи урбанизацията и индустриализацията на България! До тогава сме били селска и земеделска държава! Друг е въпроса, че нямаме потенциал и ресурси за тежка промишленост! А ние вместо лека, нахвърляме се точно нея да развиваме! Ама болни амбиции и мерене на пишки!

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 12 сеп 2013 17:49

джугашвили написа:

Не си ме разбрал другарю,изкуственна икономика която е разчитала само на СССР и СИВ да ни купува боклуците и след това крах,дори и да бяхме продължили да произвеждаме кой щеше да ни купува боклуците.Къде щяхме да намерим пазар за тел.Велико Търново,хлад.Мраз или автобуси Чавдар,руснаците като падна комунизма що не продължиха да купуват от нас а се обърнаха към Запада.Кой бяга от хубавото?
П.П.Селското стопанство него слагам в това число.
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
CSKA 78

Мнениеот CSKA 78 » 12 сеп 2013 17:52

Баща ми ми е разказвал как в през 80-те години в Русия са го спрели на улицата и са му предложили повече от работна заплата за обувките му, които на всичкото отгоре далеч не били съвсем нови. За капак на всичко баща ми отказал, защото това било пътвото по-хубаво и различно от общата сивота притежание на 22-23 годишният ми бъдещ татко през живота му... Та му били "скъпи", освен това далеч не е бил сигурен, че ще намери нещо толкова "луксозно" в обозримото бъдеще.

Добре де,най-разпространените дънки тогава бяха "Панака", а маратонките бяха "Ромика" :lol: (сега по-младото поколение ще се скъса от смях),но дори тези продукти,като качество са с няколко "класи" над повечето днешни!(а и бяха по евтини). ;)
Въпросът е,че хората можеха да си позволят доста повече неща отколкото днес!(въпреки,че в повечето случаи,изборът им е бил ограничен).
Последна промяна от CSKA 78 на 12 сеп 2013 17:56, променено общо 1 път.
[rimg]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/CSKA_Sofia_logo_2018-19.png/611px-CSKA_Sofia_logo_2018-19.png[/rimg]
Вече тече 77-тата година от създаването на ЦСКА! ЦСКА ще пребъде!

Потребителски аватар
джугашвили

Мнениеот джугашвили » 12 сеп 2013 17:55

Blue1914 написа:Баща ми ми е разказвал как в през 80-те години в Русия са го спрели на улицата и са му предложили повече от работна заплата за обувките му, които на всичкото отгоре далеч не били съвсем нови. За капак на всичко баща ми отказал, защото това било пътвото по-хубаво и различно от общата сивота притежание на 22-23 годишният ми бъдещ татко през живота му... Та му били "скъпи", освен това далеч не е бил сигурен, че ще намери нещо толкова "луксозно" в обозримото бъдеще.

Това си беше класика! Всеки който отиваше на екскурзия в СССР,носеше по 2-3 чифта маратонки Ромика или Адидас и няколко стека цигари БТ! Дънките Кондор и Панака също много ги търсеха! Продаде ги, накупи сума ти неща и подаръци, избий си екскурзията, че и пари му оставаха!

П.П. Нали обсъждаме нещата в България, а не на СССР! В доста отношения, самия руски гражданин, като изключим големите градове, живееше по-зле от българина!

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 12 сеп 2013 17:58

Blue1914 написа:
джугашвили написа:

И да ти кажа не те е излъгал в СССР всичко от България е вървяло като топъл хляб.А хората от дънки и очила апартаменти купиха.Богата на ресурси държава а населението е мизерствало и са нямали елементарните работи като паста за зъби и опаковачна хартия.В магазина ти го завиват в вестник,всяко МПС става такси за една кутия бг.цигари и може да те разкарва цял ден.И такива ми ти работи.
Да ти пикая и на уж социализма
Drunken_Master написа:

Върни се в “Свободна зона”