CTAHKO написа:pomiqr199 написа:СТАНКО, кажи ми, че не си толкова тъп и само се правиш. Това, че България търгувала със Запада не означава, че е била капиталистическа държава. В капиталистическата държава всички имат право да търгуват, с която държава си пожелаят, освен ако няма някакво ембарго. В социалистическа България само държавата е можела да търгува със Запада и само ония по върховете да печелят дивиденти.
И едно е да продаваш технологиии и съвсем друго компоти.
Ти четеш ли поне малко преди да пишеш или само си правиш вятърНаясно ли си, че въпроса ти трябва да е зададен към модератора, а не към мен
Хайде чети и си задай пак въпроса, ама към някой друг
vaskonti написа:Ами да, когато имат бизнес отношения с други капиталистически държави, тогава са такива. Когато нямат, а си остават само на вътрешната планова икономика, тогава са си социалистически. Нещо повече - дори когато Куба и Виетнам търгуват помежду си, те си действат на пазарни принципи - едните искат нещо, другите им го предлагат на дадена цена и ако първите ги устройва, сделка има. Ако не, същата стока се намира от другаде, където е по-изгодно - чист капитализъм в действие. Никъде тук няма планово производство, което планово да се изкупува в следващите 5 години, без значение дали ще има търсене или не.
Не се прави на дръж ми шапката. Това, че с дадени държави сме търгували на пазарни принципи не ни прави капиталистическа държава. От друга страна това, че държавата прави бизнес, изобщо не значи, че говорим за социализъм, както се опитваш да ни убедиш. Икономиката ни си беше социалистическа като цяло, по простата причина, че беше планова. Под "планова" разбирай, че именно тези планове правеха опит да определят пазара, вместо обратното - пазара да определя плановете. Оставям на теб да прецениш Китай как прави Мерцедеси и БМВ-та - дали с петилетни планове или на база реално пазарно търсене.