Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот vaskonti » 27 окт 2014 20:45

Ами да, когато имат бизнес отношения с други капиталистически държави, тогава са такива. Когато нямат, а си остават само на вътрешната планова икономика, тогава са си социалистически. Нещо повече - дори когато Куба и Виетнам търгуват помежду си, те си действат на пазарни принципи - едните искат нещо, другите им го предлагат на дадена цена и ако първите ги устройва, сделка има. Ако не, същата стока се намира от другаде, където е по-изгодно - чист капитализъм в действие. Никъде тук няма планово производство, което планово да се изкупува в следващите 5 години, без значение дали ще има търсене или не.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 окт 2014 20:51

vaskonti написа:Ами да, когато имат бизнес отношения с други капиталистически държави, тогава са такива. Когато нямат, а си остават само на вътрешната планова икономика, тогава са си социалистически. Нещо повече - дори когато Куба и Виетнам търгуват помежду си, те си действат на пазарни принципи - едните искат нещо, другите им го предлагат на дадена цена и ако първите ги устройва, сделка има. Ако не, същата стока се намира от другаде, където е по-изгодно - чист капитализъм в действие. Никъде тук няма планово производство, което планово да се изкупува в следващите 5 години, без значение дали ще има търсене или не.

Че то и при Бай Тошо си имахме търговски отношения с капиталистически държави ;) Да ти припомням ли Булгаррено кога се произвеждаше в България. Да ти припомням ли колко японски технологии и машинарии сме внедрявали в нашето производство. Да ти припомням ли какъв износ сме имали за Европа и Япония по времето на соца ;) Другото няма смисъл да го коментирам. Пак един тон глупости си изписал :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 27 окт 2014 21:04

Ти какво искаш да ме убедиш, че икономиката ни не беше планова ли? :) Говори ми кой пише глупости, говори ми... :)
Износа ни за Европа и Япония беше на база техни поръчки, за разлика от износа ни за Русия, който беше планов и без значение има или няма търсене. Ако успееш да направиш разлика в двата случая, може би, но само може би ще разбереш защо Китай на практика отдавна е капиталистическа държава, в която най-големия капиталист е държавата.
[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 окт 2014 21:19

vaskonti написа:Ти какво искаш да ме убедиш, че икономиката ни не беше планова ли? :) Говори ми кой пише глупости, говори ми... :)
Износа ни за Европа и Япония беше на база техни поръчки, за разлика от износа ни за Русия, който беше планов и без значение има или няма търсене. Ако успееш да направиш разлика в двата случая, може би, но само може би ще разбереш защо Китай на практика отдавна е капиталистическа държава, в която най-големия капиталист е държавата.

Не, по твоите дефиниции, трябва да сме били капиталистическа държава през последните 70 години ;) Точно толкова, колкото Китай и Виетнам :lol:

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 27 окт 2014 21:31

CTAHKO написа:
diplomat написа:Обаче за двете компании има значение, защото.те се борят една срещу друга коя ще продаде повече автомобили, тоест коя ще спечели повече пари. Да, държавата винаги е на кяр, но пак има конкуренция между БМВ и Мерцедес за пазарен дял. Иначе, държават както споделя печалбата, така и разходите, да не се забравя това. 8-)

Ама китайците какво ги интересува това :lol: Нали от вчера това се опитвам да ви обясня, пък вие се скъсвате да ми обяснявате какъв капитализъм е в Китай :lol: Те ония да си мерят пишките, пък китайците си им взимат парите като пичове и на са само от БМВ и Мерцедес :lol: И за да не бъда голословен, ето ти мнението на колегата 8-)

vaskonti написа:
CTAHKO написа:
vaskonti написа:Станко, с общи приказки и цитати ли смяташ да ме унищожиш?
Какво ми казваш тук - от колко човека се състои тяхното политбюро? Ок...да кажем, че с тази информация ме зашемЕти. Прав си - тук оставам безмълвен пред този смазващ факт. Мисля и дума да не продумам за частта, в която се говори за "неясната ефективност" на това полутбюро.
Втората част, за икономиката, с интерес очаквам да ми обясниш защо една икономика, която дейста чрез пазарни механизми, не е капиталистическа?

Защото е изцяло с държавно участие, а не на конкурентен принцип ;) Собственикът на предприятията е един и същи - държавата 8-)

Кажи това на Мерцедес и БМВ, щото май не знаят :lol:

Извинявай, но наистина не разбирам какво грешно съм казал, БМВ и Мерцедес се конкурират на пазара, тоест държавата е позволила, със свое участие, две или повече фирми, и то чужди, да продават автомобилите си. Ето и малко официална информация:
Частична планова икономика
В някои страни е съществувал (или все още съществува) силно влияние от страна на държавата, която поощрява и финансира точно определени проекти, но позволява свободни пазарни механизни и не оказва директен контрол върху производството. Такава икономика се нарича пазарна планова икономика. Предимствата на тази система са, че безработицата се свежда до абсолютен минимум. Организацията за осъществяването на големи проекти е много по-бърза и прецизна, и често се поддържа нелош стандарт на живот. Отрицателните страни са неефективното разпределение на ресурсите и несъобразяване с търсенето на определени стоки на пазара.

В Китай, Виетнам и Лаос е налице съществуването на пазарни механизми, съчетани с организация на производството от страна на държавата. Единствените страни с изцяло планова икономика днес са Северна Корея, Куба, Либия, Мианмар, Иран и Саудитска Арабия.

[offtopic]http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0[/offtopic]
Тоест в Китай има доста голямо разминаване между политическа система и икономическа, както и между държавната политика за външите и вътрешните работи. :)

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 27 окт 2014 21:36

CTAHKO написа:
vaskonti написа:Ти какво искаш да ме убедиш, че икономиката ни не беше планова ли? :) Говори ми кой пише глупости, говори ми... :)

Не, по твоите дефиниции, трябва да сме били капиталистическа държава през последните 70 години ;) Точно толкова, колкото Китай и Виетнам :lol:

Поне опита ли да осмислиш разликата в двата случая, за които ти говоря?
[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 окт 2014 21:43

vaskonti написа:
CTAHKO написа:

Поне опита ли да осмислиш разликата в двата случая, за които ти говоря?

Какво има да се осмисля? Плановете се правят според пазара ;) Последно? Имали сме общ бизнес с капиталистически държави още след втората световна война. Според твоите разсъждения, трябва да сме капиталистическа държава, без значение от устройството на управление. Или сега ще кажеш, че при еднакво устройство на управление и икономика, Китай са капиталистическа, а ние сме социалистическа държава :lol: Ето , прочети го още един път :) И в двата случая става въпрос за социалистически държави. България преди 89-та и Китай сега.

След десетилетия на развитие по пътя на плановия икономически модел,Китай прилага реформи за установяване на пазарни механизми от средата на 70-те години. Това е т.нар. "социализъм с Китайски характеристики", при който повечето предприятия и компании остават държавна собственост, но им се позволява да функционират чрез пазарни механизми. Колективното земеделие е отменено, а на заетите в тази област се отпускат заеми за стимулиране на производството и развитие. Тази политика, съчетана с огромния брой трудоспособни китайци, е в основата на т.нар. "китайско икономическо чудо", и челната позиция на страната в списъка на най-бързо развиващите се държави в света. Въпреки пазарните механизми, все още се счита, че в Китай е налице силно видоизменена разновидност на плановата икономика заради силния партиен контрол върху икономиката и следването на петгодишни планове за развитие.

В икономическата сфера перестройката се изразява в предоставянето на по-голяма самостоятелност на предприятията и кооперациите, които да могат сами да планират производството си, да го реализират директно на пазара и сами да използват получената печалба, както и в по-голяма свобода за частния дребен бизнес.

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 27 окт 2014 21:59

Плановете за производство на дадена стока се правят на база реалното търсене на тази стока. По онова време ние произвеждахме стока на такава база при търговия със запада и Япония. При търговия с Русия се решаваше какво количество от тази стока трябва да се продаде - без значение дали ще има търсене или не. Тоест, тук търсенето и предлагането не играят. Наистина, опитай да осмислиш тези две ситуации и после пак ме питай дали сме били капиталистическа държава или не. Съответно опитай да осмислиш дали в "социалистически" Китай има значение дали имат реални поръчки за каквато и да е стока или дали произвеждат нещо с годишни норми, без преди това да имат поръчки за продукцията.
[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 окт 2014 22:22

vaskonti написа:Плановете за производство на дадена стока се правят на база реалното търсене на тази стока. По онова време ние произвеждахме стока на такава база при търговия със запада и Япония. При търговия с Русия се решаваше какво количество от тази стока трябва да се продаде - без значение дали ще има търсене или не. Тоест, тук търсенето и предлагането не играят. Наистина, опитай да осмислиш тези две ситуации и после пак ме питай дали сме били капиталистическа държава или не. Съответно опитай да осмислиш дали в "социалистически" Китай има значение дали имат реални поръчки за каквато и да е стока или дали произвеждат нещо с годишни норми, без преди това да имат поръчки за продукцията.

Уоу, направо съм впечатлен само при мисълта, как нашата малка държава наводнява руският пазар със стоки, че чак и остава излишна непродадена продукция :lol: :lol: :lol: Че тя една Германия със съвремените технологии не може да го задоволи, ама ние сме го правили по бай Тошово време ;) Ами то да не е само Русия. Ами другите държави от СИВ? Ами другите пазари извън СИВ? Да не говорим, че тогава Русия си беше СССР и имаше още няколко държави ;)

pomiqr199

Мнениеот pomiqr199 » 27 окт 2014 23:56

СТАНКО, кажи ми, че не си толкова тъп и само се правиш. Това, че България търгувала със Запада не означава, че е била капиталистическа държава. В капиталистическата държава всички имат право да търгуват, с която държава си пожелаят, освен ако няма някакво ембарго. В социалистическа България само държавата е можела да търгува със Запада и само ония по върховете да печелят дивиденти.
И едно е да продаваш технологиии и съвсем друго компоти.

Върни се в “Свободна зона”