Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

THE G.A.M.E

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот THE G.A.M.E » 26 окт 2014 22:47

CTAHKO написа:П.П. Играта се появи. Сега ще има размисли и страсти :lol:

К'во бре, не съм ли прав за Хонконг ? :mrgreen:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 26 окт 2014 22:49

CTAHKO написа:
diplomat написа:Аз да питам, някой за сайта Али Баба да знае повече по случая на продажба на нейни акции на Ню-Йоркската борса и какви пари спечелиха по много съмнителен начин? :? 8-) Както каза един комик, "комунистите ни биха по капитализъм". :lol:

Я кажи нещо повече по случая :?

П.П. Играта се появи. Сега ще има размисли и страсти :lol:

http://knowledge.ckgsb.edu.cn/2014/09/01/china/the-alibaba-ipo-and-how-chinese-companies-bypass-foreign-investment-restrictions/
Тук е описано доста подробно, а иначе АлиБаба продадоха акции на стойност 22 млрд. долара, а компанията е оценена на 230 млрд. долара. 8-)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 26 окт 2014 22:52

THE G.A.M.E написа:
CTAHKO написа:П.П. Играта се появи. Сега ще има размисли и страсти :lol:

К'во бре, не съм ли прав за Хонконг ? :mrgreen:

Е не знам. За сега разполагаме с доста оскъдна информация. Що да не са и организирани, подобно на всички други "пролетни излети" и "цветни" мирни протести 8-) Като се има предвид, че всичко се случва на фона на развалянето на китайско-американските отношения, няма да е никаква изненада. А и бургерите имат да си връщат на китайците.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 26 окт 2014 23:06

Аз подучух, че Хонконг, като най-силният икономически град в Китай, умниците от Пекин са го натоварили с по-високи данъци и на местните им избили чивиите. :lol:

Това обаче не е потвърдено инфо, може да е спекула. :?
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 26 окт 2014 23:09

diplomat написа:
CTAHKO написа:
diplomat написа:Аз да питам, някой за сайта Али Баба да знае повече по случая на продажба на нейни акции на Ню-Йоркската борса и какви пари спечелиха по много съмнителен начин? :? 8-) Както каза един комик, "комунистите ни биха по капитализъм". :lol:

http://knowledge.ckgsb.edu.cn/2014/09/01/china/the-alibaba-ipo-and-how-chinese-companies-bypass-foreign-investment-restrictions/
Тук е описано доста подробно, а иначе АлиБаба продадоха акции на стойност 22 млрд. долара, а компанията е оценена на 230 млрд. долара. 8-)

Ами нормално. Тези са най-големите и имат потенциал. Не виждам нищо съмнително. Има търсене и цената на акциите им се вдига. То и с българската Телерик се получи нещо подобно, но в по-малки мащаби. Хората търсеха 100 милиона, а акциите им стигнаха над 230 мил. долара.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 26 окт 2014 23:14

THE G.A.M.E написа:Аз подучух, че Хонконг, като най-силният икономически град в Китай, умниците от Пекин са го натоварили с по-високи данъци и на местните им избили чивиите. :lol:

Това обаче не е потвърдено инфо, може да е спекула. :?

Ами не знам. Знам че има някакви демонстрации и бунтове там, има и жертви, ама те медиите го избиха пак на хубавата демокрация и лошият социализъм, а виж как накрая може да излезе, че е заради някакви данъци и такси :lol: После дали някоя от тези медии ще се извини и ще каже: "Абе извинявайте, ама протестите не бяха заради демокрацията, ами заради данъците" :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 26 окт 2014 23:36

CTAHKO написа:
diplomat написа:
CTAHKO написа:

Ами нормално. Тези са най-големите и имат потенциал. Не виждам нищо съмнително. Има търсене и цената на акциите им се вдига. То и с българската Телерик се получи нещо подобно, но в по-малки мащаби. Хората търсеха 100 милиона, а акциите им стигнаха над 230 мил. долара.

Да, ама прочети да видиш по какъв начин това е възможно, защото както сам каза, държавата контролира бизнесите и си има закони, които в случая много хитро са подминати. 8-)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 26 окт 2014 23:41

diplomat написа:Да, ама прочети да видиш по какъв начин това е възможно, защото както сам каза, държавата контролира бизнесите и си има закони, които в случая много хитро са подминати. 8-)

Ами веднага са се намерили и 40-те разбойници :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 27 окт 2014 09:27

CTAHKO написа:
vaskonti написа:Станко, къде тук е липсата на капитализъм?
Да разбирам ли, че според теб щом една която и да е частна фирма по света има отношения с държавна фирма в Китай, то това автоматично значи...не знам какви отношения, но не и капиталистически? Та, в тази връзка, какви са им отношенията, щом не са капитализъм? Планови? Или "планови с пазарни елементи"? 8-)

Къде е липсата на капитализъм ли? Тези фирми може да са конкуренти във всяка точка на планетата, но не и в Китай ;) Държавата има участие във всяка една от тях и и все тая дали Мерцедес, БМВ или Хюндай ще се продават повече ;) На всичкото отгоре, ще си плащат данъците за всеки произведен автомобил на територията на държавата. Не че самите фирми нямат пари да си построят самостоятелно заводите. Защо не го направят? Ами няма кой да им даде 8-) И да, Китай е социалистическа пазарна икономика. Хората са започнали с реформите още от края на 70-те и началото на 80-те години. Както всички виждаме, това е най-печелившия модел за сега.

П.П. В един от постовете те бях питал за китайските телевизии колко са и колко от тях са частни, но явно няма да ми отговориш. Ако ми беше отговорил, щях да те питам и за банките им :) Над 200 са и всички до една са държавни. Банките им също. Така че независимо какви финансови операции извършва, която и да е китайска банка, зад това се крие държавна финансова операция.

Станко, Китай има участие в Мерцедес и БВМ ли? Или просто си имат съвместно дружество?
Това, че държавата активно прави бизнес означава просто, че държавата там е един голям капиталист, който се занимава с всичко. И, забележи, отношенията с външни фирми са чисто пазарни, капиталистически и каквито искаш ги наречи. Тези отношения се градят изцяло на пазарни условия и закони, а не на планови такива. Колкото и да ме "трепеш" с разни линкове, това са фактите. Освен ако не смяташ, че едни от стожерите на западния капитализъм всъщност не действат на пазарен/капиталистически принцип.
Въобще, вътре в Китай икономическите отношения може да са "социалистически", но когато става въпрос за международни отношения, примерно с Мерцедес, тогава отношенията са по-други. Това, че Мерцедес са направили компромиса за съвместна фирма с държавата не променя нищо, просто защото немците са преценили, че огромния пазар си заслужава този компромис.
Дори в България има фирми с държавно участие, това прави ли държавата ни социалистическа? В САЩ също има съвместни фирми с държавно участие - това прави ли САЩ социалистическа страна? Или понеже имат частни телевизии - не?
I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 27 окт 2014 12:48

vaskonti написа:
CTAHKO написа:
vaskonti написа:Станко, къде тук е липсата на капитализъм?
Да разбирам ли, че според теб щом една която и да е частна фирма по света има отношения с държавна фирма в Китай, то това автоматично значи...не знам какви отношения, но не и капиталистически? Та, в тази връзка, какви са им отношенията, щом не са капитализъм? Планови? Или "планови с пазарни елементи"? 8-)

Къде е липсата на капитализъм ли? Тези фирми може да са конкуренти във всяка точка на планетата, но не и в Китай ;) Държавата има участие във всяка една от тях и и все тая дали Мерцедес, БМВ или Хюндай ще се продават повече ;) На всичкото отгоре, ще си плащат данъците за всеки произведен автомобил на територията на държавата. Не че самите фирми нямат пари да си построят самостоятелно заводите. Защо не го направят? Ами няма кой да им даде 8-) И да, Китай е социалистическа пазарна икономика. Хората са започнали с реформите още от края на 70-те и началото на 80-те години. Както всички виждаме, това е най-печелившия модел за сега.

П.П. В един от постовете те бях питал за китайските телевизии колко са и колко от тях са частни, но явно няма да ми отговориш. Ако ми беше отговорил, щях да те питам и за банките им :) Над 200 са и всички до една са държавни. Банките им също. Така че независимо какви финансови операции извършва, която и да е китайска банка, зад това се крие държавна финансова операция.

Станко, Китай има участие в Мерцедес и БВМ ли? Или просто си имат съвместно дружество?
Това, че държавата активно прави бизнес означава просто, че държавата там е един голям капиталист, който се занимава с всичко. И, забележи, отношенията с външни фирми са чисто пазарни, капиталистически и каквито искаш ги наречи. Тези отношения се градят изцяло на пазарни условия и закони, а не на планови такива. Колкото и да ме "трепеш" с разни линкове, това са фактите. Освен ако не смяташ, че едни от стожерите на западния капитализъм всъщност не действат на пазарен/капиталистически принцип.
Въобще, вътре в Китай икономическите отношения може да са "социалистически", но когато става въпрос за международни отношения, примерно с Мерцедес, тогава отношенията са по-други. Това, че Мерцедес са направили компромиса за съвместна фирма с държавата не променя нищо, просто защото немците са преценили, че огромния пазар си заслужава този компромис.
Дори в България има фирми с държавно участие, това прави ли държавата ни социалистическа? В САЩ също има съвместни фирми с държавно участие - това прави ли САЩ социалистическа страна? Или понеже имат частни телевизии - не?

Васконти, сума ти професори и икономисти ти казват, че Китай е социалистическа държава, само ти си тръгнал да разясняваш, как това не било така ;) И това че държавата прави бизнес, не означава че е голям капиталист, а че държавата е монопол :!: И дай да видим какви са пазарните условия в Китай, толкова като държиш. Мерцедес и държавата са в жестока и безмилостна конкуренция с БМВ и...о, каква изненада - китайската държава. Невероятна конкуренция, невероятен капитализъм. Държавата се бори за пазарен дял със самата себе си :lol: А тези произведени там автомобили, освен за вътрешния пазар се изнасят за ЕС и други държави от целия свят.

Върни се в “Свободна зона”