doktora25 написа:Какви глупости говориш? Данните ясно показват, че с какъвто процент се увеличава минималната заплата приблизително с такъв се увеличава и средната. Ако е малък или никакъв, увеличението е малко или никакво и обратното. 10-те процента данък се прилага от всички страни на всички равенства/неравенства и няма как да им обърне знака. Увеличението на МРЗ от 560-10% до 610-10%, както и от 1274-10% до 1342-10% е по-изгодно и за хората, и за държавата. Статистиката поне показва, че първото води до второто. Ти да не се увеличава средната заплата ли искаш? (Вече че аз смятам че хората и фирмите, взимащи много високи доходи трябва да плащат повече от тези 10% е тема на друг разговор.) Как така някой ще се съгласи да работи за 200 лв, когато минималната е 610, и как на практика може да стане, това да не ти е 19-ти век? Точно това е ролята на МРЗ - безплатни уроци по правилно грухтене на прасетата, които мислят че могат да им работят за по 200 лв. Ти върви да работиш за толкова като си мераклия, ама не знам дали ще намериш къде. Освен да орежат някои премии или доплащания на ръка (това второто е чудесно), друго не могат да направят. Глупости пишеш, без да ги и четеш.
И аз това питам, какви глупости говориш?
Направи си проста сметка.
При 1000 лв заплата, служителят губи около 225 лв, а работодателят около 190. Общо разходите данъците са към 415 лв. Същите при една официална заплата от 500 ще са към 200 лв. Тази разлика от тези 200 лева за чия сметка ще отидат в държавния бюджет? Естествено, че за сметка на работника, който ще получава по-малко на черно и съответно ще плаща повече данъци, ще прибира по-малко пари.
Средната заплата нека се увеличава естествено, минимална заплата изобщо не е нужно да има.
Иначе не се и съмнявам, че смяташ че някой друг трябва да плаща повече. Аз пък смятам, че общите данъци трябва да са абсолютно равни и то не в процент, а в абсолютна стойност.
Как някой ще се съгласи? Ти да не падаш от небето? Х търси работа и му се казва, офертата е 200 лв - ако искаш. Ще се водиш на колкото часа трябва или ще се водиш на по висока официалната заплата. Пак казвам, ако искаш. Ако не... вратата е там, не е 19 век. Този инструмент няма как да повлияе на хората ни най-малко. Всичко е въпрос на търсене и предлагане. Единственото което прави е да обира хората допълнително и да пълни хазната, нищо друго.