Betchualeng Arnaikem написа:diplomat написа:За Луната винаги съм се чудел - вярвам, че са стъпили наистина, но защо след толкова много време тази програма не е изобщо развита и скоро дори не се очаква да отиде човек там?
Предполагам са осъзнали, че разходките до Луната не си струват парите. В началото как да е, печелене на престиж в противопоставянето срещу СССР, но после за чий им е?
На мен ми е интересно защо СССР си бие шута от мисия до Луната. В края на краищата по онова време двете страни се борят за надмощие: както практическо, така и в показването на мускули, всякакви при това. Точно така се стига и до американските полети до Луната. А преди това - до полета на Гагарин.
О, да на теория Съветите имат "лунна" програма. Само дето след американските полети на екипите, занимаващи се с нея са поставени такива ограничения откъм ресурси и бюджет, че става немислимо тя да бъде успешна. Това е странно при положение, че преди това СССР хвърля луди пари и ресурси да демонстрира "космически напредък". А накрая дори не правят опити да пратят човек на Луната, въпреки че са можели поне да опитат ако наистина го искат. Пък ако не могат - тогава да се отказват.
Някои хора си обясняват както съветското нежелание РЕАЛНО да опита да прати човек на Луната, така и американското отдръпване от тези мисии с това, че на Луната американците са попаднали на нещо, което ги е убедило да си седят кротко долу. И че руснаците или са знаели за същото или пък американците са им споделили "находките" си.
Така си обясняват и факта, че поне една от снимките на Луната е пълно менте, абсурд е да е снимана там.
Има ли нещо такова нямам понятие, аз съм малко скептичен.
Да уточня: някоя друга фалшива снимка със сигурност не значи, че американците не са стигнали до Луната. Много е просто: полета е проследен и от Съветите и признат от тях. Ако някой си мисли, че Кремъл е сътрудничил на САЩ за такава измама.. нека сподели.
И аз винаги съм казвал, че щом тогава дори Съветският съюз е признал кацането на Луната, няма място за съмнения. Иначе благодаря за обширните коментари, като цяло съм съгласен с повечето тези.