Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Тема за политика - България

Мнениеот Кашчей » 08 мар 2017 22:11

Neo M написа:
GOLEADOR написа:
1982 написа:Нищо не бъркам, БДС е просто една теория, не си мисли, че винаги е спазвана точно. То и хигиената на теория не е такава, ама ..... ;) Живееш в някакъв илюзорен свят по отношение на онези години.

Явно не си работил по времето на комунизма.А и бъркаш БДС с хигиена.Както и да е,няма как един продукт да не е по БДС.Дадох пример със сиренето,щом по БДС то трябва да е направено от краве мляко,да е отлежало 45 дни то е точно такова.Няма никакъв начин кравето мляко да е заменено с палмово.И не виждам защо някой ще го прави?На никой даже и през ум не му минава да не спазва правилата.Да не говорим,че няма и защо да го прави.

Ти или си демагог, или представа нямаш за времето, което коментираш. Да, нямаше палмово масло, което толкова даваш за пример, но имаше сухо мляко и се блъскаше яко в т.нар. млечни продукти. Разликата от тогава и сега е, че в момента възможностите на технологиите са много по-големи от тогава. Онзи режим само можеше да си мечтае да може да употребява днешните консерванти.

Дори и да е слагано сухо мляко е слагано по БДС иначе щеше да се усети разликата във вкуса и консистенцията на сирената, но аз съм купувал сирене повече от 20 години тогава и не съм усетил разлика в различните доставки от една и съща мандра, а ти?!
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 08 мар 2017 22:13

GOLEADOR написа:1.И как разделението на еднакви стоки с различни качество ще ти попречи на избора?Напротив,ще го улесни.
2.Връщаме се към точка едно,имаш една стока с различно качество и четеш етикета,след това купуваш това което си избрал.
3.Така и не разбра,че преди 1989 няма причина ,мисъл,желание,възможност и най-важното смисъл стоките да не се произвеждат по зададения стандарт.По-ясно няма как да го кажа.

Ама аз нямам нужда от улеснение, не съм мързел, чета и се интересувам, когато искам нещо. Ето, оня ден си избирах чуждестранна бира в един супермаркет .... ми взимам бутилките, гледам описанието и си избирам, хората са написали всичко, трябва просто някой да чете. Не ми е нужно да ми я подредят по тъмна бира, светла бира, безалкохолна, силна и т.н. ...... хората са ти сортирали вече - алкохолът е на едни щандове, месото на втори, млечните продукти на трети и т.н. Ако и това ти е малко, вземи чети описанието, няма да ти го делят по 100 признака .....

Относно преди 1989-а, писах ти вече - живееш в огромна заблуда. И тогава имаше много нарушения, просто те бяха тема табу и не се коментираха. Изпадаш в някакъв идеализъм и обожествяване на онези времена, нямащи нищо общо с реалността.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 08 мар 2017 22:27

Кашчей написа:
Neo M написа:
GOLEADOR написа:
1982 написа:Нищо не бъркам, БДС е просто една теория, не си мисли, че винаги е спазвана точно. То и хигиената на теория не е такава, ама ..... ;) Живееш в някакъв илюзорен свят по отношение на онези години.

Явно не си работил по времето на комунизма.А и бъркаш БДС с хигиена.Както и да е,няма как един продукт да не е по БДС.Дадох пример със сиренето,щом по БДС то трябва да е направено от краве мляко,да е отлежало 45 дни то е точно такова.Няма никакъв начин кравето мляко да е заменено с палмово.И не виждам защо някой ще го прави?На никой даже и през ум не му минава да не спазва правилата.Да не говорим,че няма и защо да го прави.

Ти или си демагог, или представа нямаш за времето, което коментираш. Да, нямаше палмово масло, което толкова даваш за пример, но имаше сухо мляко и се блъскаше яко в т.нар. млечни продукти. Разликата от тогава и сега е, че в момента възможностите на технологиите са много по-големи от тогава. Онзи режим само можеше да си мечтае да може да употребява днешните консерванти.

Дори и да е слагано сухо мляко е слагано по БДС иначе щеше да се усети разликата във вкуса и консистенцията на сирената, но аз съм купувал сирене повече от 20 години тогава и не съм усетил разлика в различните доставки от една и съща мандра, а ти?!

Това, което не коментирах в предния си пост беше, че сухото мляко си беше вкарано в стандарта. Друг е въпроса дали съотношението, което е било заложено, се е спазвало. Вкуса си е бил същия, щото винаги се е правело по един и същ, неотговарящ на стандарта начин. Пък дай да не си говорим залъгалки, като оня горе, дето роднините му щели да се смеят, щото аз поне съм свидетел как хората по селата масово си гледаха млеконадайни животни за собствени нужди, щото "това е истинско мляко, а не като онова в магазина". Много добре ти е ясно, че едновремешните "боклуци" не бяха като сегашните "боклуци" не заради БДС-а, а заради липсата на днешните средства и възможности за създаването на имитиращи продукти. Тогава хората казваха "Качественото го произвеждат за износ, а на нас ни оставят боклуците". Много добре си спомням, че "Правено е за износ" беше белег за качество, което не можеш да си купиш от магазина.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 08 мар 2017 22:39

Neo M написа:
Кашчей написа:
Neo M написа:
GOLEADOR написа:

Това, което не коментирах в предния си пост беше, че сухото мляко си беше вкарано в стандарта. Друг е въпроса дали съотношението, което е било заложено, се е спазвало. Вкуса си е бил същия, щото винаги се е правело по един и същ, неотговарящ на стандарта начин. Пък дай да не си говорим залъгалки, като оня горе, дето роднините му щели да се смеят, щото аз поне съм свидетел как хората по селата масово си гледаха млеконадайни животни за собствени нужди, щото "това е истинско мляко, а не като онова в магазина". Много добре ти е ясно, че едновремешните "боклуци" не бяха като сегашните "боклуци" не заради БДС-а, а заради липсата на днешните средства и възможности за създаването на имитиращи продукти. Тогава хората казваха "Качественото го произвеждат за износ, а на нас ни оставят боклуците". Много добре си спомням, че "Правено е за износ" беше белег за качество, което не можеш да си купиш от магазина.

1.Сухо мляко през "комунизма" си беше кът.Мисля,че само в Плевен го произвеждаха.За децата имаше сухо мляко,но да произвеждаш сирене или кашкавал от него - пълен абсурд.Мляко бол,не се смогваше да се преработи.А сухо мляко ,виж това си бе кът.
2.Млякото по стандарт разбира се,че е по-лошо от домашното.Това всеки го знае.Има си стандарт за масленост и той се спазва.
3.Относно "боклуците",що не кажеш,че бе заради предлаганите видове продукти.Давам пример,за износ са луканките,за нас телешкия салам.Иначе луканката си е една и съща и е от месо.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 08 мар 2017 23:01

GOLEADOR написа:...

Хайде да не ми изкривяваш думите. Никъде не съм казал, че е нямало мляко, "не сухо", а че е имало "сухо" в готовия продукт и е било повече от заложеното по стандарта, който така прокламираш тук като белег и гаранция за качество. И въобще, ти май не искаш да разбереш, че не оспорвам по-доброто качество на тогавашните хранителни продукти от днешните, а че този факт в основата си се дължи на липсата на възможности на тогавашното време да ти "уйдурдиса" боклук като днешния. Между другото, аз домашно мляко не обичах да ям заради вкуса му, който се различаваше от купешкия. И понеже бях свикнал на тоя, купешкия, баба ми и дядо ми на село ми се смееха, че вместо хубаво и истинско мляко, което кравата им даваше, аз предпочитах онова от завода. Та като им идех на гости, ми купуваха от магазина, при положение, че разполагаха с домашно. Между впрочем, в това село, което е град от селски тип, имаше консервен комбинат, чиято продукция се продаваше в цяла България и който също работеше по тоя БДС. Хайде да не ти разправям какво и как се правеше вътре, че сигурно лютеница, например, няма да вкусиш до края на живота си повече.

П.С. : Аз и друго не мога да разбера от тази ваша дискусия по-горе. Хранителен технолог ли трябва да стана, че да чета етикети със съдържание и да си правя сметката прецакват ли ме или не?! Щото половината неща нищо не ми говорят там. Щото има един интересен пример. ГМО отдавна е мръсна дума в нашия речник. Хората толкова са се наплашили / без да коментирам с основание или не /, че е достатъчно само да се каже "модифициран продукт" и веднага е в категорията вредни. Преди време обаче, се случи да гледам един технолог в завод за захарни изделия, който обясни по тоя повод, че "продукта съдържа модифицирано нишесте", далеч не означава наличие на ГМО нишесте в него. Терминът се използвал за нишесте, подложено на топлинна обработка за целите на технологията на производство на въпросния продукт. Трагедията е, че се налага да сме технолози, за да не ни излъжат или подведат като си купуваме храна. Да сме автомонтьори минимум, че да не ни метнат в сервиза. Да сме лекари, че да не ни лекуват от нещо дето нямаме и т.н.
Последна промяна от Neo M на 08 мар 2017 23:13, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 08 мар 2017 23:05

Млякото в магазина беше обезмаслено, а при дядо и баба с маслото. Аз също не обичах каймака на млякото.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 08 мар 2017 23:16

Neo M написа:

Хайде да не ми изкривяваш думите. Никъде не съм казал, че е нямало мляко, "не сухо", а че е имало "сухо" в готовия продукт и е било повече от заложеното по стандарта, който така прокламираш тук като белег и гаранция за качество. И въобще, ти май не искаш да разбереш, че не оспорвам по-доброто качество на тогавашните хранителни продукти от днешните, а че този факт в основата си се дължи на липсата на възможности на тогавашното време да ти "уйдурдиса" боклук като днешния. Между другото, аз домашно мляко не обичах да ям заради вкуса му, който се различаваше от купешкия. И понеже бях свикнал на тоя, купешкия, баба ми и дядо ми на село ми се смееха, че вместо хубаво и истинско мляко, което кравата им даваше, аз предпочитах онова от завода. Та като им идех на гости, ми купуваха от магазина, при положение, че разполагаха с домашно. Между впрочем, в това село, което е град от селски тип, имаше консервен комбинат, чиято продукция се продаваше в цяла България и който също работеше по тоя БДС. Хайде да не ти разправям какво и как се правеше вътре, че сигурно лютеница, например, няма да вкусиш до края на живота си повече.

1.Аз обясних каква е разликата в млякото по БДС и домашното,ясно е ,че е така както казваш.Като сваляш качеството на домашното мляко да изисканото в БДС няма как да е друго яче.
2.Преди 1989 се произвеждаше много продукция и за да се оползотвори трябваше да се консервира.Не само във вашето село имаше КК.В едно обаче съм сигурен,лютеницата която се е произвеждала е от домати,а не от някакви заместители.То е и безсмислено да слагаш заместители като си зарит от натурални продукти.За лютеницата предполагам,че не е била приготвяна хигиенично.Ако е това,не бъркай БДС с хигиена.Ако ти са мръсни ръцете това не прави натуралния продукт изкуствен заместител.
Последна промяна от GOLEADOR на 08 мар 2017 23:17, променено общо 1 път.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 08 мар 2017 23:17

Кашчей написа:Млякото в магазина беше обезмаслено, а при дядо и баба с маслото. Аз също не обичах каймака на млякото.

Въобще не говоря за каймака. Каймака се махаше. Те си бяха приспособили и някакъв вид машинка та и масло си правеха, което също не харесвах. За вкус ти говоря, щото два пъти се опитах да ям домашно мляко и не потретих, точно заради вкуса, не заради маслеността.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 08 мар 2017 23:19

Домашното има и по-силен аромат.Възможно е той да не ти харесва.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 08 мар 2017 23:26

GOLEADOR написа:
Neo M написа:

1.Аз обясних каква е разликата в млякото по БДС и домашното,ясно е ,че е така както казваш.Като сваляш качеството на домашното мляко да изисканото в БДС няма как да е друго яче.
2.Преди 1989 се произвеждаше много продукция и за да се оползотвори трябваше да се консервира.Не само във вашето село имаше КК.В едно обаче съм сигурен,лютеницата която се е произвеждала е от домати,а не от някакви заместители.То е и безсмислено да слагаш заместители като си зарит от натурални продукти.За лютеницата предполагам,че ми кажеш,че не е била приготвяна хигиенично.Ако е това,не бъркай БДС с хигиена.Ако ти са мръсни ръцете това не прави натуралния продукт изкуствен заместител.

А бе остави това с хигиената. Вече разбрах от теб и Кашчей, че не е болка за умиралка. Той какъв пример беше дал? Че някакъв войник пил веднъж вода от локва и нищо не му станало. Ей така, в духа на майтапа, се надявам, че Кашчей ще ми прости сарказма, ама по тая логика, сигурно като завали дъжд и вода от чешмата не пие, щото то навънка бол локви дъждовна вода.

Не ми разправяй за тоновете продукция, щото толкова гнилоч е отишла по тия консерви та да не стане зян, че хич не ме грее, че някога е имало вид на домат или на чушка. Пък и ти удобно изкривяваш факта, че сме имали бол материал за преработка, та да слагаме заместители, щото бая преработена продукция пращахме към братския съветски народ, което автоматично създава предпоставки за недостиг на нашия пазар, който по някакъв начин трябва да се избегне. Пак ти казвам, ако технически можеха да правят като днешните, щяха да го правят. Ние и електроенергия евтина имахме много, ма имаше едни години, беше като дискотека в България - един час има, два няма, щото продавахме яко навънка за повечко парици.

Върни се в “Свободна зона”