1982 написа:Да, Сидеров е проблемът.
Да припомняме ли как Волен Сидеров подкрепи първото правителство на ГЕРБ ??!
Да припомняме ли как после Волен Сидеров качи лично ДПС във властта ??!
След всичмки тези ФАКТИ, да твърдиш, че Волен Сидеров е опозиция на статуквото.
Когато Волен подкрепи първото правителство на ГЕРБ тогава имаше редица предпоставки за това. ГЕРБ беше нов политически субект, който не се знаеше как ще управлява, какво ще прави, бяха обнадеждили много хора, които не са твърд електорат и които търсеха новия спасител (макар аз тогава да не бях от тях), доста беше критикувал тройната коалиция през последните 4 години и към онзи момент имаше голямо припокриване между хората с позитивно отношение към ГЕРБ, СДС/ДСБ и Атака. Така че подкрепата тогава бе по-скоро логична. Чест му прави обаче, че сравнително скоро я оттегли, като видя на къде тръгва политиката на ГЕРБ.
Личното връщане на ДПС във властта се оказа факт, оказа се лошо впоследствие за страната. Но какъв избор имаше той тогава: да подкрепи правителство на ГЕРБ, на БСП/ДПС или да предизвика нови избори. Първото очевидно нямаше как да стане. От позицията на времето третото щеше да бъде най-приемливо, макар че щеше да вкара страната в продължителна политическа криза със служебни правителства и нови и нови избори, като не се знае какви щяха да бъдат тенденциите при тях. Второто обаче изглеждаше логично и оправдано. Най-малкото, защото програмите на БСП и Атака почти изцяло се припокриваха. Имаше общи действия между двете партии през последните няколко месеца - най-малкото организиран и спечелен референдум и коалицията между тях изглеждаше логична. Техните избиратели просто очакваха нещата да започнат да се случват, така че това до голяма степен не бе предателство спрямо тях. Тези на Атака са достатъчно образовани и интелигентни и за по-голямата част от тях следването на дадена платформа е по-важно от плюенето по дадено плашило. ДПС можеше да бъде просто необходимото зло, което да осигурява мнозинството, дори с цената на някое назначение. Да, ама не. БСП загърбиха всичките си обещания и започнаха да следват стриктно програмата на ДПС. Където имаше твърде големи разминавания, подкрепата за антибългарската платформа на ДПС я осигуряваха сиамските им близнаци като политика и възгледи от ГЕРБ. В случая вината е основно в БСП, които можеха да предприемат съвсем различно поведение, което съответно да не доведе до разрухата им в момента. В същото време ефектът на плашилото изигра основната роля в момента да имаме една от най-срамните фигури в българската история за държавен глава. Не че Калфин няма и той своите кусури. Много неща щяха да бъдат много по-различни ако сиамските близнаци - носителите на статуквото от ГЕРБ и ДПС не си играеха на котка и мишка и бяха в логична коалиция.
Съгласен съм обаче с всички които твърдят, че когато един човек концентрира "общественото" недоволство нещо не е наред. Както беше и случаят с Пеевски. В никакъв случай не мога да направя паралел между Волен и Пеевски, не искам и да казвам каквото и да било положително за втория, но искам да попитам с какво Пеевски е по-различен от Борисов и защо при назначаването на втория и то за премиер нямаше подобни протести? Явно са били по някакъв начин финансово мотивирани. Протести трябва да има във връзка с конкретни политики, а не във връзка с конкретни личности, които с помощта на медиите ги превръщат в концентратор на общественото недоволство и гледат да отклонят вниманието от истинските проблеми, дори от някоя мащабна измама, извършвана в момента.
Възможно е Волен да не е опозиция на статуквото, възможно е да е повече крив, отколкото прав в случая и да заслужава затвор или друго наказание, аз не искам да му бъда адвокат. Но е факт, и че планът "Сидеров" е без алтернатива и не влезе ли скоро в процес на изпълнение от някоя управляваща коалиция нищо добро не ни чака.
И накрая още една тема за размисъл. Много неща в тая страна трябва да се променят, но за мен не трябва да се пипа избирателната система - т.е. да остане пропорционална с преференции. За мен тя е най-добрата измислена. Ако стане "по-мажоритарна" рискуваме "плашилата" напълно да изместят политиките.