9-и Септември е.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

parvanoff
Контакти:

Re: 9-и Септември е.

Мнениеот parvanoff » 14 сеп 2013 16:22

doktora25 написа:Оновното около което постоянно обикаляш и посочваш като основна предпоставка за успех е необходимата промяна на манталитета. Искам обаче да те попитам ако тя стане факт и както избирателите, така и управляващите вече разсъждават по коренно различен начин и съответно в кратки срокове се увеличат приходите в бюджета, вместо държавата да подобри бизнес климата чрез данъчни облекчения и т.н. с цел увеличаване на инвеститорския интерес, не е ли по-добре тя самата да вложи тези приходи пряко в отраслите, които ще се стимулират? Така или иначе специално в сферата на услугите (визирам най-вече банки, търговия, телекомуникации) инвеститорският интерес особено отвън изобщо не е малък в момента. Големите вериги магазини имат политика, задушаваща родните производители и всъщност голяма част от националния доход в момента изтича и навън? Това за теб не е ли проблем?

И само да направя уточнение относно ограничаването на изтичането на квалифицирани кадри. Определено не предлагам забрани или нещо подобно. Но примерно един мой познат замина преди много години чрез "Отворено общество" към Щатите да завърши образованието си там, след това записа и във висше училище, намери си работа и изобщо няма намерение да се връща. Та моята идея е по-скоро изгонване на организации като "Отворено общество" и ако има други такива, които създават възможности за образование или работа на способните. Също хубава мярка би била увеличаване на визите за САЩ, както и за други държави извън ЕС, към които може да има изтичане и на които не можем да разчитаме като клиенти в туризма или като потребители на някои български стоки, защото в такива случаи не би било оправдано.

Виждам накъде води въпросът ти. Казвал съм и друг път-аз харесвам комунизмът като идея, но просто смятам, че хората не са израстнали в еволюцията си за такъв строй. Същото важи и за държавните предприятия. Да, ако манталитетът на хората се промени в посока на това, че биха работели съвестно и без да имат лична облага от това, ако се научат да се грижат и да пазят държавното, като свое или ако това стане изкуствено с успешен контрол, няма нищо лошо и държавата да инвестира в някои области. Дори това за мен е по-добрият вариант. Друг е въпросът дали това ще срещне одобрението на обществото. ;) Но за това с манталитета... не съм оптимист. ;)

doktora25 написа:Ти тук ми излагаш начина на разсъждение на десните политически лидери и на най-върлите им поддръжници, който не спират да повтарят през последните 20 години. Същите биха казали, че е имало и подобно схващане преди 89: "Учи, за да не работиш". Само дето аз категорично не съм съгласен.
Не, категорично няма достатъчно работа в момента. Само помисли с колко е намаляло населението и с колко заетостта в земеделието и индустрията? Масово работодателите имат твърде завишени изисквания към кандидатите за работа, на които образователната система не може да отговори и масово се назначават или най-най-най-способните, които са нищожен процент, или връзкарите. Многократно съм говорил и за проблема с възрастовата дискриминация. Какво е това разбиране, че повечето търсят да седят зад някое бюро и нищо да не правят за 1000 лв, що за разбиране е това?!! Става дума за работа, която поне малко кореспондира със специалността. Във всеки един завод такава работа с клатене на краката почти няма с изключение на няколко шефа. То ако всички завършили медицина или за инженери ще ги правим трактористи или баничари, що за образователна система е това? Но дори и да се наложи да поработят една-две години в тези браншове, в които неминуемо ще взимат близка до МРЗ, как тогава биха тръгнали да растат в кариерата, след като пише, че се изисква да речем 2 години стаж за работа като инженер? Къде да го натрупат и дори да се хванат по безплатни стажове, кой ще издържа тези хора, ако родителите са на МРЗ или безработни?
Да не говорим че по-възрастните, загубили работата си не могат да си намерят каквато и да било работа, не само по специалността, защото те са още по-далече до въпросните изисквания и от младите, а и здравето на голяма част от тях е силно влошено.

А и защо си мислиш че всички имат предприемачески качества и могат да захванат някакъв бизнес? Това е несериозно. Та нали за да спечели някой от предприемачеството няколко други трябва да загубят. Каква е гаранцията, че ще си спечелилият, а не от няколкото губещи. И ако си от тях какво правиш? ОТкъде ще връщаш заемите?

Това за "учи, за да не работиш" съм го чувал, както от родители, така и от познати, а дори от учители. ;) Бъди сигурен, че бе така. Ходил съм в завод и знам за какво става думи. Казваш няколко шефове-знаеш ли каква е администрацията на един завод? ;) И още по-точно каква бе по времето на пишман комунизма? Огромна и раздута.
Ти ако не си виждал хора, които не им се работи на село или за малко пари, това не означава, че не е пълно с такива хора. Виждал съм много, които не се хващат и на средна заплата, пък камо ли на по-малка. ;) А не познавам човек от обкръжението си, който би отишъл на село, за да обработва земята. Та там няма заведения, дискотеки, кръчми и т.н.Предпочитаха да стоят безработни с години... Манталитет, както казах. ;)
С това не отричам, че за някои неща си прав. Връзкарството все още съществува и е именно наследство от пишман комунизма, когато почти всяка работа си беше наследствена. И сега има такива държавни местенца и то немалко-всяко по-апетитно е така за съжаление. Работил съм няколко държавни работи и знам как е. За стажа си прав-най-малкото при тези условия държавата трябва да направи нещо и да осигурява стажове. За възрастните хора-ами това е нормално човек. Всеки си търи работник, за който е сигурен, че няма да си тръгне след две-три години. Затова съчетано с изискванията за умения се получава, така че най-търсени са хората на средна възраст...
само Левски и България
Memento mori, homine, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

Върни се в “Свободна зона”