22 юни,1941, 04.00 ч - началото на план"Барбароса"!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Paralel
Контакти:

Re: 22 юни,1941, 04.00 ч - началото на план"Барбароса"!

Мнениеот Paralel » 21 юни 2011 23:11

would написа:Викторчо, може би най-голямата грешка на Хитлер, е че подценява Съветите.Сталин е готов да жертва милиони хора и да победи на всяка цена - доколкото знам, броя на жертвите от тяхна страна е 27 млн.В това се цели и Жуковр за неговите тактически задачир най-важното нещо е числеността.Но немското настъпление през зимата е спряно и от лошите атмосферни условияр гледал съм по Хисторир как танковете Тигър засядат в кишата.

Грешките на Хитлер са много. Освен че много сериозно подценява СССР, Фюрера надценява Италия. Офанзивата над СССР е трябвало да започне не на 22 юни, а още април месец, но жабарите не успяват да победят Гърция и тилът на "Юг" няма да е покрит. Това забавя цялата операция и вместо Хитлер да я отложи, заповядва да се промени датата. Немската армия е много по-добре тренирана, с по-голям опит и повече като бройка (говорим за 1941 и началото на 1942 година), но е с лятна екипировка. Представете си как са се чувствали войниците без зимно яке на -25 градуса :| В цитирания от мен предишен пост много точно се казва за танковете "Тигър". Те са по-бързи от "Т-34", но веригите им са твърде тесни и засядат в преспите на студена Русия. Немската машина е танк за Западна и Централна Европа. И още много тактическо пропуски и недомислици ;)

would
Контакти:

Мнениеот would » 21 юни 2011 23:12

Blue Avalanche,след победите при Сталинград и Курск превъзходството на Червената Армия в числено и в бойно отношение - танкове и самолети, е в пъти над силите на Вермахта.Вярно е че Жуков, Василевски и Конев показват своите тактически възможности, но при горе споменатите фактори.За мен, най-голямото мъжество на Съветите, е издържането на обсадите на Ленинград - 3 години и Севастопол - 10 месеца.

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 21 юни 2011 23:13

В тази връзка, предполагам сте запознати с книгите на Виктор Суворов и Игор Бунич, чел съм ги почти всичките и определено има над какво да се замисли човек, въпреки плюнките от кремълските историци по тях, доста от нещата, които пишат, изглеждат крайно правдоподбни :)
Изображение

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 21 юни 2011 23:14

Много интересна тема, поздравления за автора и всички писали в нея. Аз лично смятам,че има две основни причини, германците да успеят да нахлуят толкова навътре в СССР :

1)голяма част, от съветското главнокомандване е унищожено от чистките на Сталин през 30-те.
2)самите съветски войски, при тренировъчните обучения са тренирали основно и предимно атакуващи действия, просто никой не си е представял и вярвал,че някой ще посмее да нападне СССР .

Подчертавам,че дори и Москва да беше превзета от нацистите, не вярвам,че СССР щеще да рухне както Хитлер го описва като колос на глинени крака. Аз лично, нямам симпатии нитокъм едните,нито към другите, и в двата режима си имат своите положителни и отрицателни страни. Единствено знам,че историята винаги се пише от победителите. ;)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
smoothc
Контакти:

Мнениеот smoothc » 21 юни 2011 23:14

Основният свидетел на съветския обвинител на Нюнбергския трибунал и същевременно главен теоретик на плана „Барбароса“ Фридрих Паулус (свидетел в процеса, но не и обвиняем), дава противоречиви показания пред съдебния състав по въпроса за отговорността за започване на нападението над СССР. Тезата за превантивната война е водеща за защитата на Генералния щаб на Вермахта. На кръстосания разпит на 12 февруари 1946 фелдмаршал Паулус дава следните отговори на въпросите на адвокат Нелте:

- Вие казахте вчера, че никакви сведения, които биха свидетелствали за агресивните намерения на Съветския съюз, не са постъпвали от разузнаването?

- Да, точно така.

- Значи Вие и Халдер знаехте такива факти, които характеризират войната срещу Русия като престъпна и въпреки това нищо не предприехте срещу нея?

- Да.

- Знаейки всички тези факти, Вие приехте командването на армията, която беше насочена срещу Сталинград? Кажете не възникна ли тогава у Вас мисълта да избегнете използването Ви в действията, характеризирани от Вас като престъпни?

- Във връзка с положението, което съществуваше тогава, а също във връзка с колосалната пропаганда по това време, аз, както и много други, мислех тогава, че съм длъжен да изпълня дълга си към родината.

- Но нали Вие знаехте факти, които противоречаха на това понятие за дълг?

- Онези факти, които по-късно ми станаха ясни благодарение на преживяното като командващ 6-а армия и апогей на които беше битката при Сталинград, ме доведоха впоследствие до съзнанието, че това са престъпни деяния, тъй като дотогава аз имах само частична представа за фактическото положение на нещата.

- Значи Вашето определение "престъпно нападение", а така също останалите определения за подпалвачите на войната трябва да разбирам като определения, които са възникнали у Вас по-късно?

- Да.

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 21 юни 2011 23:15

Интересна дискусия се получава, но защо никой не се сети да напише "Дано подобна простотия не се случва никога повече" ?
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 21 юни 2011 23:16

Paralel написа:Грешките на Хитлер са много. Освен че много сериозно подценява СССР, Фюрера надценява Италия. Офанзивата над СССР е трябвало да започне не на 22 юни, а още април месец, но жабарите не успяват да победят Гърция и тилът на "Юг" няма да е покрит. Това забавя цялата операция и вместо Хитлер да я отложи, заповядва да се промени датата. Немската армия е много по-добре тренирана, с по-голям опит и повече като бройка (говорим за 1941 и началото на 1942 година), но е с лятна екипировка. Представете си как са се чувствали войниците без зимно яке на -25 градуса :| В цитирания от мен предишен пост много точно се казва за танковете "Тигър". Те са по-бързи от "Т-34", но веригите им са твърде тесни и засядат в преспите на студена Русия. Немската машина е танк за Западна и Централна Европа. И още много тактическо пропуски и недомислици ;)

"Представете си как са се чувствали войниците без зимно яке на -25 градуса "
А как се чувстваха лятото на 43-та при Курск?Или там им беше много горещо?
" Немската машина е танк за Западна и Централна Европа"
И,когато войната се прехвърли в Централна Европа,какво стана с "немската машина"?

Потребителски аватар
Madridist
Контакти:

Мнениеот Madridist » 21 юни 2011 23:16

Viktor4o_Rs написа:В тази връзка, предполагам сте запознати с книгите на Виктор Суворов и Игор Бунич, чел съм ги почти всичките и определено има над какво да се замисли човек, въпреки плюнките от кремълските историци по тях, доста от нещата, които пишат, изглеждат крайно правдоподбни :)

И аз съм чел няколко книги на Игор Бунич,много любопитни и интересни данни имаше в тях. И наистина ме накараха доста да се замисля над някои неща. 8-)
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
smoothc
Контакти:

Мнениеот smoothc » 21 юни 2011 23:17

ndrangheta написа:Интересна дискусия се получава, но защо никой не се сети да напише "Дано подобна простотия не се случва никога повече" ?

Ами ти нали току що го написа, преди нас,така че... ;)

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 21 юни 2011 23:17

ndrangheta написа:Интересна дискусия се получава, но защо никой не се сети да напише "Дано подобна простотия не се случва никога повече" ?

"blue avalanche на 21 Юни 2011 21:47
Да не дава Бог такова нещастие отново!"

Тука какво пише?

Върни се в “Свободна зона”