Задължително Здравно осигуряване и Частните болници

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Re: Задължително Здравно осигуряване и Частните болници

Мнениеот galin56 » 01 юли 2015 17:12

OT18 написа:
На мен ми е интересно защо частните болници са модерни,уютни и се развиват(т.е. са на печалба), а държавните са винаги с по 5-10млн. на година назад.

Е то това е ясно като бял ден. Защото умишлено услугите в тях си занижават качеството, за да може да отидеш в частната болница и докато ти е уютно и приятно да ти истръскат джоба. Както умишлено закриха и всички държавни фирми, които се бориха за дял от пазара с частни фирми в която и да е сфера. С една дума - нещо като: Мафия.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 01 юли 2015 17:28

redempire написа:
drvasko98 написа:
OT18 написа: На мен ми е интересно защо частните болници са модерни,уютни и се развиват(т.е. са на печалба), а държавните са винаги с по 5-10млн. на година назад.

Правилен въпрос и ще опитам да отговоря. За това има обективни и субективни причини.
1. Първо нещо, което е построено през последните 15 години е логично да е по-модерно и уютно от нещо направено преди 50.
2. За да влезеш на пазара е нормално да предложиш нещо повече от вече съществуващото
И дотук спирам с позитивните и разбираемите неща

За разлика от всяка друга сфера в областта на търговията и услугите, здравните услуги имат своята специфика, защото имат и социален характер, а не само чисто търговски. Ако например аз нямам изгода да правя боза, защото я купуват 50 човека, което мен не ме устройва и тия 50 съм им т..... майката в медицината не може да се каже тези 50 с болест Х няма да ги лекувам щото съм на загуба от тях. Освен това за разлика от останалите търговци, които имат някаква корпоративна регулация на цените в здравеопазването тези, които прадлагат услугите имат ограничено влияние върху формирането на цените. В резултат на това и поради лобистки интереси се получават дейности, които са добре платени с потенциална печалба, такива които са с минимална печалба и такива, които са с откровена загуба. Когато тези дейности се "разхвърлят" върху една многопрофилна (да я наречем държавна) болница, която има и социални функции, могат нещата да са горе долу на нула или минимална печалба при добър мениджмънт. Но в никакъв случай няма да има пари за големи капиталови разходи, без които едно здравно заведение, а и всяка фирма е обречена на застой, защото такова нещо във финансирането от НЗОК не се предвижда и за тях трябва да се търсят други допълнителни източници.
Какъв е проблемът с частните болници. Формално е никакъв. Само че баницата е ограничена в една тава. Частните болници логично се насочват към привлекателните парчета, развивайки печелившите дейности, тъй като те нямат социалната ангажираност. По този начин се изтеглят печелившите дейности (малка хирургия, инвазивна кардиология и други процедури) от държавните болници и те остават да поемат основно социалните и недобре печеливши дейности. Ето това е проблемът

сори, не видях, че вече си публикувал напълно вярното обяснение и моето го повтаря :)

Каквото и да обяснявате с OТ18, никой не може да ме убеди, че държавните болници не ги съсипват умишлено. Колко пари им трябват за удобни пейки докато чакаш, колко пари трябват да пребоядисат коридорите, колко пари трябват за да направят тоалетни докато чакаш. Може ли да чакаш с часове и да няма къде да се изпикаеш. Или ако има(което е изключително рядко) е по-зле от нужника на село. Зимно време парно няма, абе изобщо съсипват ги от А до Я.

vladomin_
Контакти:

Мнениеот vladomin_ » 01 юли 2015 17:50

Готвача написа:Аз съм привърженик на здравната застраховка,която да е лична и да могат парите от нея да се ползват от семейството/преки наследници/когато човек се спомине.Ако се осигуряваш-получаваш здравеопазване,ако не...Ами да има примерно няколко болници за социално слаби индивиди,където току-що завършили доктори и сестри да трупат стаж на гърба на хората без пари.А после-в частните болници с натрупан опит зад гърба.Който няма парички да получава МИНИМАЛНА здравна помощ и след това у дома.Пенсионерите плащали през целият си живот здравни вноски,да се третират като хора с пълна здравна застраховка.Останалите да се задължават да си плащат лечението след посещаване на болници за социално слаби,като след НЕПЛАТЕНО едно такова,да нямат право на второ.Може и да звучи малко крайно,но за мен ще работи.

Много правилно в допълнение да напиша да създадат и частни фондове и всеки гражданин да има право на избор. С няколко осигуровки задължителна, сребърна, златна, платинена, диамантена цени покритие и всеки да избира. Като не можеш да ползваш покритието на осигуровките за теб и твоето семейство, санаториуми до като си жив на теб и наследниците.
ВДинев

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 01 юли 2015 19:17

Системата в случая не е лоша. Лоши са участниците в нея и затва се изпедерастява работата...
... и после внезапно си направих секуро.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 01 юли 2015 20:25

Вал написа:
stefani написа:Имате ли представа колко доктори нямат здравни осигуровки ? До кога тези търтеи държ. чиновници няма сами да си плащат осигуровките ?

Имаш пред вид че не могат да си плащат нали? А са принудени и техните пари отиват да охранват някои тарикати. Аз съм или всичко да си бъде солидално по социалистически или да се раздели обещтвеното от частното и като вноски и като финансиране. Смесената система на става. Всеки краде колкото може.

Защото не разбираш системата и не си наясно с идеята, затова и не можеш да си отговориш на някои въпроси.
Идеята на парите за здраве е да минават през фонд, който да е с обществена институция. Този фонд в случая е НЗОК. Тук отварям една скоба, че най-голямата набутвация за пациента ще е да се направят частни фондове и въпросния пациент да може да пренасочва здравните си осигуровки там. Яко ще реват хора от подобен ход, но това е друга тема. Обществения статут на НЗОК се изразява в управителния съвет на НЗОК, който взима доста важни решения. В него има представетели на съсловните лекарски организации, на синдикатите, на пациентските организации и на държавата. Целта на НЗОК е да осигури изпълнители на услугите, които се е съгласила да извърши срещу получаваните пари от здравни вноски на населението. В този случай, няма никакво значение дали тези изпълнители на медицински услуги са частни, държавни или общински. Всеки има право да кандидатства за договор. Медицинските услуги се делят на няколко вида:
- Болнична помощ
-Извънболнична медицинска помощ, която от своя страна е:
* специализирана извънболнична помощ- всякакви лекари със специалност: УНГ, кардиолози, очни лекари, нефролози, уролози, ендокринолози и т.н.
* първична извънболнична помощ- т.нар. джипита, лекари, които нямат специалност или не се изисква да имат специалност.
* дентална извънболнична помощ- стоматолозите
* медико диагностични лаборатории- там си правите изследванията
И накрая останаха лекарствените средства.
Един от основните проблеми на системата е, че няма здравна карта. Тя се изразява в определяне на необходимия брой лечебни заведения от всякакъв тип за всяка област спрямо населението и натовареността. Това означава, че ако на СЛивен са нужни две многопрофилни болници, за да задоволят нуждите на здлавноосигуреното население на общината, то местната здравна каса да може да сключи договор с две многопрофилни болници, а не с 15, както на практика става. Примера е хипотетичен, но точно така стоят нещата. СЪщото се отнася и за другите видове помощ. Отделно от това, лекарите имат право да работят на няколко договора. Това е другия бич на здравеопазването- един лекар работи 2 болници например, преподава на студенти, има частен кабинет и т.н. Съотвтно той напъва там дето му е по-изгодно и често си претупва работата. Третия проблем е свързан с частните болници- те се пазят като дявол от тамян от комплицирани случаи, които могат да се развият зле за тях и да ги доведат до някое наказание. При такива слуаи, те ги пренасочват към обществените лечебни заведения.
И така, легловата база е изключително неравномерното разпределение на лечебните заведения, защото нови болници се откриват масово в София, Пловдив и Варна /ако се не лъжа /, а областни градове като Силистра / мисля / са с една болница. Същото важи и за специалисти и в по-малка степен за стоматолозите. Допълнително се прибавя и проблема с неизвършени дейности, но отчетени и заплатени. Извършване на манипулации, които не са били необходими като масово говорим за инвазивните в кардиохирургията, защото там пътеките са с едни от най-високите стойности и много други проблеми.
И накрая да ви дам един съвет- не лайте срещу солидарността в здравноосигурителната система. Сметнете колко пари сте платили като здравни осигуровки откакто съществува системата и се запитайте / да не дава Господ / ако ви се наложи едно операция в диапазона 15-20 000 лева, дали платените от вас средства за здраве ще са достатъчни да я покрият, ако въпросната система бе на индивидуален принцип? Ако не са, тогава как смятате, че бихте си осигурили необходимото ви лечение?
Много е дълга темата и всеобхватна. Ще завърша с нещо- тая система има нужда от цялостна реформа, която никой не се навива да направи, защото ще обере страхотни негативи. Докато не се намери някой министър и политическа сила зад гърба му, които да са готови да понесат негативите, все ще кретаме.

drvasko98
Контакти:

Мнениеот drvasko98 » 01 юли 2015 22:09

Здравна карта има, друг е въпросът че тя само отразява това, което е налично, а не и нуждите.
Да, за начина на мислене на българина солидарната система е единствената възможна, иначе ще стане страшно. А който желае може да си направи допълнително здравно осигуряване за повече услуги.
Двете или три работни места не са причина за претупването на работата. Аз не познавам хора, които да предлагат различно качество на различните си работни места. Каквото си могат това си правят. Единствено може да има разлика в отношението

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 01 юли 2015 23:11

drvasko98 написа:Здравна карта има, друг е въпросът че тя само отразява това, което е налично, а не и нуждите....

Да, грешно се изразих. Има, но не се спазва. Щото тия болници и клиники не ги откриват случайни хора.
Работата на няколко места оказва сериозно влияние. Защото за лекарите целия процес се е превърнал в манифактура. Времето е пари и т.н. И ако може да ти смъкне няколко кожи в частния си кабинет, задължително няма да ти обърне достатъчно внимание там, където няма да може. Не ми се дават примери, но съм доста навътре в нещата и мога да го направя по принцип. Но не е нужно. Пък да не говоря колко хора се сдобиват със заболявания, които нямат, за да може да се източи системата. В момента, на здравеопазването и 100 милиарда лева да му се даде, пак няма да му е достатъчно. Те просто се овълчиха и са ненаситни.

Солидарният принцип в здравеопазването ни е нужен, защото и вноските ни са ниски. В Германия на времето плащаха по 200 евро на месец. Да не споменавам и друго- повечето българи нямат възможност за здравни застраховки, а и им липсва застрахователна култура, бих казал.

Потребителски аватар
tut
Контакти:

Мнениеот tut » 02 юли 2015 00:30

Най-голямата грешка ще е ако здравеопазването стане частно ... Да има частни болници и частни здравни фондове но да не се смесват с държавните ...

Напред армейски лъвове

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 02 юли 2015 11:59

vladomin_ написа:
Готвача написа:Аз съм привърженик на здравната застраховка,която да е лична и да могат парите от нея да се ползват от семейството/преки наследници/когато човек се спомине.Ако се осигуряваш-получаваш здравеопазване,ако не...Ами да има примерно няколко болници за социално слаби индивиди,където току-що завършили доктори и сестри да трупат стаж на гърба на хората без пари.А после-в частните болници с натрупан опит зад гърба.Който няма парички да получава МИНИМАЛНА здравна помощ и след това у дома.Пенсионерите плащали през целият си живот здравни вноски,да се третират като хора с пълна здравна застраховка.Останалите да се задължават да си плащат лечението след посещаване на болници за социално слаби,като след НЕПЛАТЕНО едно такова,да нямат право на второ.Може и да звучи малко крайно,но за мен ще работи.

Много правилно в допълнение да напиша да създадат и частни фондове и всеки гражданин да има право на избор. С няколко осигуровки задължителна, сребърна, златна, платинена, диамантена цени покритие и всеки да избира. Като не можеш да ползваш покритието на осигуровките за теб и твоето семейство, санаториуми до като си жив на теб и наследниците.

Незнаете какво си пожелавате. Ако всичко се направи частно и болниците са изцяло частни без допълнително държавно дофинансиране, а се разчита само на здравни застраховки, цените ще са такива братче, че десет години да внасяш и един път да се разболееш по-сериозно и те се наложи влизане в болницата... Ще те изтръскат до шушка и ще трябва и да си и доплатиш. Теорията е едно на практика е съвсем друго. На практика се получава, че цените са такива, че винаги си назад.
Примерно един роднина се разболя от някаква болест и му отпуснаха инжекции за над 50 бона. Знаеш ли кога ще събереш толкова застраховки - за 40 години и повече. Има и много други такива примери, където хората ще умрат буквално при такава с-ма. И тогава само се молиш и ти да не си между тях.

drvasko98
Контакти:

Мнениеот drvasko98 » 02 юли 2015 12:13

Факт, точно така е. Много хора казват "за какво да плащам осигуровка, ако се разболея ще си платя" и като си стигне дотам и се спомене една сума от 500 лв да речем, се сбръчква сърдито нос. Щото всеки под плащане си представя 30-50-100 лв на доктора. Ама като се натрупат и изследвания и лекарства и недай Боже болнично лечение, сумата се качва доста. Затова задължителната осигуровка е незаменима у нас.

Върни се в “Свободна зона”