Как да спестим пари с малка заплата
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Как да спестим пари с малка заплата
Като прочетох заглавието очаквах да прочета едва ли не нещо сензационно, а то все клишета и неща, които на хората са им пределно ясни. Особено на хората с интелегентност поне около средната. Всеки знае, че заема е голяма набутвация и доста тежи. Особено първите години от изплащането му когато по-голямата част от вноската е лихва(тоест печалба за банката на твой гръб). Въпрос на разум е всеки да си прецени да тегли или не. Всеки знае, че колата и цигарите са най-големите душмани на джоба на бедния човек. Всеки си преценява дали да има кола и/или да пуши. Това за жилищита и пътуванията са глупости, на които няна и да се спирам. Пазаренето в магазините не е тотална цигания, но до сега съм бил свидетел на няколко проби пред мен от други хора, които са завършвали без никакъв успех. На въпроса ще ми дадете ли някаква отстъпка, отговора винаги е бил: Цената е това, ние сме само продавачи, не можем да я променяме. За това и никога не съм пробвал. А и нямам толкова пари, че да влезна и да купя стоки за 5 бона като в статията. А и то как ще имаш като ти е малка заплатата(като в заглавието). Нещо си противоречи автора.
- Red Warrior
- Контакти:
Единствения начин да пестиш в България е сам да си плащаш заплатата. Дори тези с т.нар. високи заплати също не могат да пестят, ако имат семейство и два заема. Така че както съм казвал вече няколко пъти в този форум - работете за себе си и сами си плащайте заплатата.
Пиеш ли вода, мисли за извора. - китайска мъдрост
PFCLudogorets написа:Blue1914 написа:В среди с приоритети като айфончето, бавареца, кафенцето "на центъра" и бутилката уиски чалготеките няма как да стане.
Извинявай , но само глупак би се набутал с "айфон" , "баварец" и би ходил често на чалготеките ако взема малка заплата . Това е личното ми мнение . Какъв е смисъла да се правиш на такъв , какъвто просто не си ? Рано или късно колкото и пари да пръскаш по дискотеки , ще стигнеш до момент в който ще си кажеш .. "Добре бе да му се не види .. за к`ъв х*й ги давах тея пари там .. за гадже ли , просто за кефа ли .. струваше ли си , при положение че ако същите тея пари ги бях инвестирал правилно , сега щях да имам по-добър живот" . Повярвайте ми , ако нямате добри приходи ЩЕ стигнете до въпросния извод . Въпроса е да го осъзнаете докато не сте минали 30-те , защото след това става вече мнооого по-сложно и да си намерите по-добра работа и въобще всичко като цяло .
Извинявай, но точки 3, 4 (2 в голяма степен) крещят за образа на меркантилен комплексар, който се чуди как да впечатли хората около себе си, особено жените.
Акъл как да пестиш с малка заплата не мога да давам, мога да дам идеи как да бъдеш млад човек, ЩАСТЛИВ от живота си с 450-500 кинта ако не си на квартира и около 600 лева, ако трябва (искаш) да наемаш квартирка:
-Не слушай чалга и поп бълвочи и се стреми да се усъвършенстваш интелектуално.
-Общувай с хора, които не слушат чалга и намират смисъл в образованието/интелектуалното усъвършенстване- голяма част от хората в тези среди на са толкова меркантилни, ще гледат на теб с по-добро око ако си пеша, отколкото с наточена 3-ка на 15 години. Ще гледат с по-добро око ако си с Нокия-фенерче и дрехи от секънд хенд, но не се скъпиш за някои малки удоволствия, отколкото да си с телефон за 1000 лева на изплащане и скъпи дрешки, пък в джоба нямаш пари "да се усмихнеш". Повечето от тези хора обичат живота, така че няма да ти е скучно с тях. С жените в тия среди също не трябват кой знае какви инвестиции. Впечатляват се от остър ум, чувство за хумор и богата обща култура. На всичкото отгоре в общия случай мразят някой друг да им купува питиетата.
(Първите 2 точки са задължителни за тая система. С квартални гамени, фенове на Коцето и Илиян няма да сработи, съжалявам
-Храни се рядко в заведение. Не е кой знае какво да цапнеш само 2 бирички с приятелчетата в пицарията, пък после/преди това да хапнеш вкъщи. Пак ще си изкараш добре.
-Когато излизаш- наблягай на биричките- излиза доста по-евтино от твърдия алкохол. Пък и разправят- били хранителни.
-В никакъв случай не се унижавай да се набутваш там, където не ти е мястото- заведения, където дрехите по хората са средно за над 500 лева, а биричката е малка и "непрестижна" за косумация просто не ти отговарят на стандарта. Няма смисъл да оставиш огромна за теб сума, за да се правиш на такъв, какъвто не си.
-Автомобил- с тия кинти- мани ти тая работа!
-Ако пушиш (по-добре недей), гледай да е не повече от 2 кутии седмично. Откажи ги до степен, в която можеш да изкараш с цигара-две на ден в дните, когато не си някъде навън ва върха на емоцията. Ако си по-страстен пушач- свивай цигарки.
-Дрехи- само от намаленията от по-евтините молови марки или ако изпадне нещо читаво от втората ръка. Задължително, макар и скромно, се обличай с вкус! Ако го нямаш- пазарувай с някой, който го има!
-Джаджи- можеш да имаш четириядрен смартфон с 200-300 безплатни минути месечно за съвсем прилични суми, особено ако въжеш и нет към пакета- напълно достатъчно. Компютър/лаптоп, който да може да подкарва гладко HD видео- не е кой знае какво изискване, а е напълно достатъчно. Телевизор- не е задължителен, ако ти е добър интернетът.
-Почивки- планинарство, къмпинги, вили на приятели, хижи. Може да пътуваш на стоп, ако не си от срамежливите.
Това е в общи линии. На някои може да ви звучи като долна хипария, но не е баш така. С този начин на живот се запознаваш с много хора, голяма част от които са интелигентни типове и мацки с добро професионално развитие в най-различни области. Създаваш много връзки. А без връзки в тоя държава си за никъде
Последна промяна от Blue1914 на 29 мар 2015 13:00, променено общо 1 път.
И какво ли ще стане, ако всички започнат да работят за себе си? 
... и после внезапно си направих секуро.
язе написа:И какво ли ще стане, ако всички започнат да работят за себе си?
Е аз пък да питам, че то кой не работи за себе си?
galin56 написа:язе написа:И какво ли ще стане, ако всички започнат да работят за себе си?
Този който не си плаща сам заплатата.
... и после внезапно си направих секуро.
Ами то никой не си плаща сам заплата. Заплата се дава от един човек на друг. Не сам на себе си. А иначе си работя абсолютно за себе си. Да не работиш за себе си значи да си подариш заплатата на някой друг.
- Red Warrior
- Контакти:
язе написа:И какво ли ще стане, ако всички започнат да работят за себе си?
Един прекрасен свят, без олигархия, зависими, крепостни гласоподаватели и мафиотизирана държава.
- Red Warrior
- Контакти:
galin56 написа:язе написа:И какво ли ще стане, ако всички започнат да работят за себе си?
Всеки наемен работник работи първо за работодателя и после за себе си.
Red Warrior написа:язе написа:И какво ли ще стане, ако всички започнат да работят за себе си?
Един прекрасен свят, без олигархия, зависими, крепостни гласоподаватели и мафиотизирана държава.
Без ток, Майкрософт, компютри, коли, телефони, пътища и т.н. Абе с една дума - рай, направо.