warhead написа:vaskonti написа:hellyeah написа:vaskonti написа:Някой да ми каже с думи прости защо е проблем, че къщата е платена в брой?
В България всички сделки над 30 000 лева по закон са само по банков път и задължително се уведомява НАП за такава сделка .За всяка държава от ЕС важи същото ,само минималната сума като цифра може да е различна .
Българските закони имат ли сила в Гърция?
Сумата е изтеглена в чекове малко преди сделката. Пак питам - какъв е проблемът?
Далеч съм от мисълта да защитавам Плевнелиев, ама да го обвинявам на общо основание, щото някакъв Барек е решил да се прави на интересен, просто няма да стане.
Проблем по принцип нямаше и да има,ако парите са платени по банков път и по този начин нямаше да може да укрие и една стотинка!Ама защо той лъже,че не са платени в брой?Проблем,е че е декларирал имота на стойност 190К,а той явно струва много повече!
П.С.Аз пък питам като няма проблем защо ЛЪЖЕ!?
Парите не са платени в брой, в истинския смисъл на думата, а с чекове. Чековете са издадени от банката и независимо, че в Гърция това разплащане уж е вид плащане в брой, за да се осребрят тези чекове, отново трябва да се мине през банката. В крайна сметка парите излизат от банката и пак влизат в нея, макар и по заобиколен път. Питам пак - какво нередно има тук? Очевидно единствения "проблем" идва от това кой как тълкува термина "в брой". Бареков го тълкува буквално щото така му изнася, но в случая очевидно не е баш така. Плащането е извършено с чекове и ако трябва да сме съвсем точни, в този смисъл Плевнелиев не лъже, че не е платил в брой. Не е и по банков път, но той си каза, че е платено с чекове.
Данъчната оценка няма абсолютно нищо общо с реалната пазарна оценка. В България всеки човек, който някога е купил или продал имот, го е обявил не на пазарната му стойност, а на данъчната такава. Да разбирам ли, че поне едно 3/4 от българите трябва да влязат в затвора за данъчна измама? А това дори не е измама - данъчната оценка се прави по тарифи, определени от държавата, а не от пазара. Тоест, ако си обявил пред данъчните един имот за 1000лв, но на пазара той реално струва 5000лв, ти не нарушаваш никакъв закон, просто защото самия закон така е направен, че този имот да бъде оценен на 1000лв. Не е проблем на никой, включително на президента, че закона е малоумен.