МОН маха “Тютюн”, “Моята молитва” и “До Чикаго и назад”

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

samobotev
Контакти:

Re: МОН маха “Тютюн”, “Моята молитва” и “До Чикаго и назад”

Мнениеот samobotev » 20 юни 2013 20:41

За Тютюн са прави поне според мен , както и за “До Чикаго и назад”. Виж за Ботев не съм съгласен, а също и за Под игото.

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 20 юни 2013 20:44

Тютюн не трябва да се премахва задължително,но може би други творби трябва да се ограничат до някаква степен...Не може едно дете за 1 год. да прочете 30 книги ;) Въпроса е,че което и произведение да махнат,винаги ще има критики..

Потребителски аватар
Raoul_Duke

Мнениеот Raoul_Duke » 20 юни 2013 20:45

Умуват да махат стихове на Ботев от учебниците

Промени, готвени от министерство на образованието, предвиждат от учебниците да бъдет изхвърлени половината стихотворение на Христо Ботев, които в момента са задължителни за изучаване.
Според промените остават само 4 стихотворения – “На прощаване”, “До моето първо либе”, “Обесването на Левски” и “Хаджи Димитър”. Липсват “Моята молитва”, “Майце си”, “Борба”. От Вапцаров са останали само “Песен за човека” и “Романтика”, а “Тютюн” е заменен с “Осъдени души”.

Проектът за нови учебни програми се разработва от година и половина и е подписан преди 3 месеца от предишен министър. “ Докато аз съм на поста, творба на Ботев или Вапцаров няма да отпадне от програмата”, отсече новият министър на образованието проф. Анелия Клисарова.

http://znanie.eu/?p=3135
Велин Терзиев - Нежния (понастоящем кебапчия и шеф в Локо Пд), през 90-те, като част от жълто-черната агитка ---> http://prikachi.com/images/207/7355207A.jpg

[offtopic][wrapimg=]http://s13.postimg.org/o7a1f66sn/3838681m.gif[/wrapimg]
Изображение[/offtopic]

Потребителски аватар
Genius.
Контакти:

Мнениеот Genius. » 20 юни 2013 20:50

dunavfc написа:Тютюн не трябва да се премахва задължително,но може би други творби трябва да се ограничат до някаква степен...Не може едно дете за 1 год. да прочете 30 книги ;) Въпроса е,че което и произведение да махнат,винаги ще има критики..

То пък да ти кажа всички деца четат книгите които трябва да изучават. :lol:
[center][wrapimg=]http://www.prikachi.com/images/233/6425233S.jpg[/wrapimg][/center]
[center]Hello hello, we are the City boys, Hello hello, we are the City boys, And if you are a United fan surrender or you'll die, We all follow the City![/center]

Потребителски аватар
child in time
Контакти:

Мнениеот child in time » 20 юни 2013 20:56

МОН , а сюнетчията кога ще минава , в 5ти или 9 клас? Махате Ботев , махнете цялата БГ литература! Срам!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! :-)

minchev_1951
Контакти:

Мнениеот minchev_1951 » 20 юни 2013 20:57

Браво МОН! Браво, другарко Клисарова!
По-добре вместо български автори, в учебниците да залегнат произведения на съвременните турски автори.

Има български класици — има проблем. Няма Д.Димов, Ботев и Алеко — няма проблем!

Потребителски аватар
jeff hardy
Контакти:

Мнениеот jeff hardy » 20 юни 2013 21:04

Аз пък имам по-различно мнение. Говоря от личен опит. От 8 до 12 клак, може би с изключение на 11, всеки път половината година отиваше за Ботев и Вазов. Най-голямото ми разочарование дойде в 12 клас. Лятото преди това, с огромен интерес прочетох Тютюн. НЕ коментирам, че бях сигурно един от 3-4 в целия клас и цяла година говорех с учителката ни по български кога ще идва Тютюн. За съжаление по програма бе планирано за края на годината. И какво стана? За поредна година дъвчехме Ботев и Вазов поне около 2 месеца, а за Тютюн и Железният Светилник не стигна дори и месец... Трябва оптимизиране на системата. Като например, дълбоко не разбирам за какво се учеха древногръцките митове и легенди около 9 клас. Вярвайте ми, с тая книга съм пораснал, но така и не видях особен смисъл да се изучава. Същата работа с Бай Ганьо. Четох го 10 клас и после пак се губеше времето през 12 клас затова. Не знам за вас, но аз лично приемам, че нещо, което е изучавано веднъж, няма особен смисъл да се изучава втори път. Да не говорим, че Ботев и Вазов се изучават мощно и от 1 до 7 клас. Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против Ботев и Вазов, особено стихотворенията на Ботев са едни от най-хубавите сигурно в целия свят, но убийте ме, не разбирам защо всяка година трябваше да си задаваме едни и същи въпроси от рода на: Към кого е насочено "До моето първо либе" и колко са одите в Епопея на забравените. Ей богу, на третата година просто спирах да посещавам часовете, защото няма никакъв смисъл да си повтаряме едно и също. Трябва оптимизиране на програмата. Още нещо, произведенията за матурата трябва да се изучават поне 2 учебни години. С всеки, с когото съм разговарял, просто казва, че много от произведенията не се разглеждат достатъчно дълбочинно. Да не говорим, че по програма часовете по БЕЛ са малко, а учениците освен с литература, трябва постоянно да се занимават с граматика, както и да тренират върху новите варианти на матурата.
Жалко ще е ако се махне Тютюн. Огромна загуба за човек е, да не е прочел този прекрасен роман. Против съм премахването на всички тези произведения, но съм ЗА оптимизирането на учебната програма. Няма никакъв смисъл, всяка година да се почва с МАйце си и да си говорим едни и същи неща. Да се изучава през 11 клас, след това през 12 просто преговор. То ако човек веднъж не научи 4-5 неща за Ботев, и 1 пъти да ги учи, няма особен смисъл

Потребителски аватар
Avon

Мнениеот Avon » 20 юни 2013 21:05

samobotev написа:За Тютюн са прави поне според мен , както и за “До Чикаго и назад”. Виж за Ботев не съм съгласен, а също и за Под игото.

Защо за "До Чикаго и назад" , не прочетат ,че не всичко е цветя и рози (сиреч реклама) за САЩ
Всяка сила може да премине в слабост.
నియంత్రణ ఒక మోపు ఉంది

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 20 юни 2013 21:09

Avon написа:
samobotev написа:За Тютюн са прави поне според мен , както и за “До Чикаго и назад”. Виж за Ботев не съм съгласен, а също и за Под игото.

Защо за "До Чикаго и назад" , не прочетат ,че не всичко е цветя и рози (сиреч реклама) за САЩ

" гнуснав хан " ... :)
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
Мистри

Мнениеот Мистри » 20 юни 2013 21:15

dunavfc написа:Тютюн не трябва да се премахва задължително,но може би други творби трябва да се ограничат до някаква степен...Не може едно дете за 1 год. да прочете 30 книги ;) Въпроса е,че което и произведение да махнат,винаги ще има критики..

нали искахте забрана на тютюнопушенето , ВЦ, ти дори и една книга не си прочел, но си на всяка пожарна пожарникар? :lol:
Като ти виждам хамалския език, явно си докер на пристанището на любимеца на тиквоча
-домус ага. :mrgreen:
Изображение

Изображение

Върни се в “Свободна зона”