Илчо, може ли един прост въпрос да ти задам? За теб комунизма по-човешка идеология ли е от национал-социализма или фашизма и на каква база е това твое мнение - теоретична или практическа? Последното също е много съществено, та ще ми е интересно да прочета отговора ти.
Не, комунизмът според мен не е по-човешка идеология от фашизма и националсоциализма. И двете представляват различни маски, зад които се крие едно и също лице. Крайно-дясната идеология фашизъм не може да е по-различна от крайно-лявата идеология комунизъм по простата причина, че и двете системи са тоталитарни. Една тоталитарна система потиска човешките възможности и му поставя ограничения. Човешкият дух не може да се извиси, когато е поставен в рамка, наложена му от чужда сила.
[offtopic]Ключовият проблем тук е въпросът за йерархията. Всяка една държавна система разчита на йерархия, подреденост, организираност, педантичност. Задълбоченото изследване на този проблем показва, че стремежът на човешкия индивид да живее така произхожда от една архаична структура в главния ни мозък, наречена R-комплекс. Това е еволюционно най-старата част на човешкия мозък, която ни дава ритуализма, суеверието, фатализма, страха от неизвестното, стремежа да се оцелее на всяка цена, манаталитета на "Победителят взима всичко", ужасът от загубата. Това е рептилският мозък, който властва над съвременния човек. Подредеността намира израз и в доминирането на лявото полукълбо над дясното. Лявото се стреми да класифицира, групира, дисецира до най-малък детайл. Лявото интегрира, дава израз на въображението, на идеята за цялост, че всичко е свързано в природата в хармонично единство.
Бедата на човешката цивилизация в момента е, че всяка наша мисъл се ръководи от R-комплексът и лявото полукълбо. Ние сме тотални роби на този начин на възприемане на реалността. Той ражда тези идеологии-комунизъм и фашизъм, които ни разделят и ограничават. Тези идеологии са самоунищожителни за човека. Защо тогава той се захласва по тях, защо ги изповядва с такава страст, понякога с цената на живота си? Аз лично не знам, но от това, което съм чел имам предположение.
Препоръчвам ти да прочетеш нещо на Карлос Кастанеда. В една от книгите му там прочетох нещо, което ме впечатли. Карлос се среща с индиански шаман на име Дон Хуан Матус. Според последния преди да се зароди още живота на земята и да се появи човека, частица от създателя ни се е откъснала и е дала началото на т.нар. Flyers. Това са ментални паразити, които се хранят от енергията, която хората генерираме, когато се караме, страхуваме, воюваме и т.н. негативни енергии. За тях Дон Хуан казва, че са пришълци, които ни дават ума си. През целия си живот шаманите знаят за присъствието им и се борят да ги неутрализират. Но тяхното присъствие е така вплетено в нашата същност, че ние фалшиво мислим, че техните мисли са нашите мисли. Рептилският мозък живее в непрекъснат страх да не бъде намерен. Но той паразитира върху нас, той ни е дал страха, йерархията, стремежът към ред, суеверието, ритуализмът.
Според мен проблемът е в човешката психика и непознаването на човешката история. Кой ни е направил такива, каквито сме? Кой е създал това общество, което се стреми към тотален ред? Бил ли е човекът такъв в периода на Златната Ера, описвана от древните? Ерата преди анунаките и преди големия потоп... Много въпроси без отговори. Но моята версия е, че тези идеологии и държавни устройства са изкуствено налагани от външни сили, които отдалечават човека от това, което всъщност е.[/offtopic]