HoUs4oOL написа:Betchualeng Arnaikem написа:една кюрдска държава, поддържаща добри отношения с Ирак и Сирия би приковала вниманието на Ердоган. Особено ако населени с кюрди територии останат част от Турция. А турците са такъв съсед, че предпочитам да зяпат някъде другаде, не насам.
Тоест?
Хем кюрдска държава, която да откъсне нещо от Турция, хем някои територии населени с кюрди да останат в състава й?
Ако това ти е идеята, за мен това ще е абсолютно катастрофално, особено при по-обтегнати отношения с евентуалната нова държава, случки като тази в Дерсим, ще станат ежедневие, пък макар и не в такива мащаби...
Не съм казал, че това ми е идеята. Просто смятам, че дори да има кюрдска единна територия, независимо дали автономна или независима.. тя няма да обхваща всички населени с кюрди земи в Турция, Ирак и Сирия. Ще стане нещо като разделението на България след Берлинския договор. Съмнявам се сериозните сили да допуснат друго развитие (ако въобще дадат нещо на кюрдите).
При това положение нито кюрдите ще са доволни, нито останалите. А турците 100% ще настръхнат дори от техните земи нищо да не бъде дадено на кюрдите.