Мнениеот 23LBJ » 14 май 2022 22:30
Bullsh*t, казано на чист български. Не съм чул държави като Гърция (дето се тресеше от финансова криза) и Югославия (дето в момента са зад нас), да са прокопсали от този пладнешки грабеж, наречен "Маршал". Сега се сещам, че ония бот Пуйола, и той се беше вързал за тази небивалица. Маршал, та Маршал !? А Бобо Николов твърдеше, че САЩ били най-миловидната държава, понеже чрез "Маршал" подавали ръка на останалите държави.
1/ За пореден път ще напиша, че има документ от примирието от лятото на 1944-та, в който става напълно ясно, какво следва, ако страната ни влезе в западната сфера на влияние. Говори се за окупация на страната, разпарчетосване на територии (в парламента на Великобритания има много силно югославско и гръцко лобита), съдене на виновници (пак щеше да има Народен съд) и ЗАБЕЛЕЖИ ! В 13-тата точка пише "Страната се задължава да приема всякакви по-нататъшни изисквания на съюзниците" ! Ясно е и за дебил, кво предстои за майка България.
Знам, че Смити много го е яд от тоя факт, ама и той ще се съгласи, че нито Великобритания, нито САЩ биха останали милосърдни, добродушни и т.н. спрямо една държава, която до преди няколко години им е обявила война.
2/ Никакъв план "Маршал" не е помогнал на страните да се възстановят, това са глупости. Пак казвам, това е чисто и просто един пладнешки грабеж. Аз ще ти дам 10 000 лева и ще те задължа да се храниш само в моя ресторант. Ще направя супата по 15 лева, едно кебапче - 5,50 лв, бирата ще дигна на 10 лева. Освен това ще ти кажа и, че в следващите години нямаш никакво право да ползваш услугите на конкуренцията ми. Айде замисли се, кой фактически печели от цялата работа !? Дали е случайно, че този план дава началото и на НАТО (Северноатлантическия пакт) ?!
Та, тоя план не е възстановил нищо. Просто още от XVIII век Изтока е по-слабо развит от Запада, а Сталин взима Източната част на Европа, която с изключение може би на Чехословакия е изключително слабо развита. Я сравни Полша с Франция примерно ? Или Италия с Албания ? Едно е да търгуваш с по-развити икономически държави, съвсем друго е да си обвързан с държави, които са все още аграрни. България до 1944-та е с Албания на дъното по всички показатели, квото се сетиш.
3/ Освен това самият пример е тъп. Така щяло да бъде, понеже и в другите държави се наблюдавало същото. Нима ? Ами защо след 1989-а всяка държава от Източният блок ни настигна, а ние продължаваме да сме на дъното ? А, да... помня. Понеже ни управлявали комунисти. Тая мантра ще продължи още 40 години поне. Просто защото е удобно за оправдание. Ония ден слушам Светослав Илчовски при Диков (стар запис от ютюб): "Иди виж, кво става в Румъния, ве ! Иди ! Всяко село им е подредено, всяко... Аз исках да почна бизнес там, да го изместя в Румъния, ми аз направо се хванах за главата. Там е ред, братко ! РЕД ! Направо не можех да повярвам !"
pomiqrat написа:САЩ воюват извън територията си, за да не могат Китай, Северна Корея, Русия и мюсюлмани да напускат границите си и да издевателстват над останалите. Елементарно, но не и за елементарни хора!