Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Re: Достоевски за руската завист към българите

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:50

Lyubaka01 написа:
River Plate написа:
Lyubaka01 написа:
v.r.s. написа: Не зная защо продължавате да говорите, че някой е искал да пренапише историята и замени владичеството със "съжителство", след като се каза многократно, че въобще подобно нещо не е предлагано, дори и като идея. Потвърдено беше, че това е абсолютна измислица, която беше подхваната от разни социални интернет групи и медиите, но независимо от това продължава да се изтъква като аргумент, за някакво предателство, незнайно на кого.

Ти прочете ли тезите на автора на темата? Щото явно според него освобождаването ни от страна на руснаци, финландци и румънци( не коментираме какви са им били подбудите да го направят - ясно е че далеч не са били алтруистични) е било тотално лошо за българите. Много по-добре е щяло да ни е да сме си богати и нахранени, пък макар и турска провинция...

Това не са мои тези, а на Достоевски, сори ;)

Не ги бях чел досега, така че не мога да коментирам доколко Достоевски е бил на такова мнение(между другото, в тоя, а и не само форуми доста често на някои известни личности се приписват неща, които те никога не са казвали/писали), но явно ти определено мислиш така...

Ето и за теб:

Откъсът е от „Дневник на писателя”. 1877. Година II. Ноември. Втора глава. II." Заглавието е на Ф. М. Цитира се по Достоевски, Ф. М. Събрани съчинения в дванадесет тома, т.11. С.: Народна култура, 1989 (с. 344 - 348).
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:51

xapnyHa написа:Тези снимки идат да покажат, че алчните чорбаджии си живеят добре при всяка власт, освен при комунизма. Там са сменени от алчните предатели и доносници. Ма като се замисли човек те по принцип чорбаджиите са си доносници.

Мдааа! Имало е цели градове като Панагюрище, Габрово, Копривщица и т.н., където цялото население е било от "алчни чорбаджии" :oops:
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 08 мар 2016 11:51

Момци, ако искате да стане качествен търкал, пуснете една читава тема за Стефан Стамболов :)
.... ще се включа с удоволствие :)

В дискусии на тема "робство" едва ли има какво повече да се каже ;)
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Цецо Чука
Контакти:

Re: fcb_bg

Мнениеот Цецо Чука » 08 мар 2016 11:51

Странджата написа:На еничарите поне са им осигурявали образование, кариера и добър живот.

Да ги пращаме сега в Ислямска държава ако искаш.
Добри шансове за добре платена кариера, макар и напоследък доста кратка.
samo_levski написа:идеално равен терен, тревата зелена, иде ти да почнеш да я пасеш

bm1914ls
Контакти:

Мнениеот bm1914ls » 08 мар 2016 11:52

Господа, хайде моля Ви да уточним някои неща.
1. Никой не е наричал игото съжителство. Терминът "съжителство" между другото, го има в учебните програми вече повече от двадесет години и става дума за съжителство на традиции, а не на хора. В случая думата бе извадена от контекст и бе пусната в обръщение, именно защото се очакваше такава реакция. Просто трябваше нещо, което да провокира всенародно възмущение и евродокладът да остане на заден план. Идеално проведена акция!
2. Никой не отрича кланетата и зверствата. И тук говорим не само за Априлското въстание, а за имперската традиция всеки бунт да се потушава с много кръв, за да получи раята нагледен урок, какво се случва, ако се бунтува. Това е практика не само на Османската, а и на всяка друга империя, но това не е робство.
3. Вярно е, че след кърджалийските времена българите стават водещата икономическа сила в Империята. Вярно е, че болшинството от хората имат висок стандарт на живота, че във всяко село има училище и църква, но никой няма лична сигурност. Черкези, турски големци и просто всякакви разбойници са мародерствали, а в огромния брой случаи властите след добър подкуп са си затваряли очите. Но и това не е робство, а мързел, некадърност и повсеместна корупция от страна на властите и чувство за безнаказаност у престъпниците. Да ви е познато!? Само че тогава българите са отмъщавали на насилниците, и то жестоко.
4. Самата дума "роб" означава човек без права и собственост. Собствеността на българите по един или друг начин е била гарантирана от законите на Империята. Друг е въпросът как тези закони са се спазвали. Факт е обаче, че имало достатъчно села и местности, където хората дори не са виждали турчин.
5. Не виждам никаква причина русофилството да се обвързва с робството. Да, русите са ни освободили и за това ще им бъдем винаги благодарни и няма да го забравим. Но няма да забравим и това, че после са искали да им бъдем прекалено благодарни и с извинение, да им се надупим. Така, че да се обвързва патриотизмът с русофилството е най-малкото нелепо. Нека си припомним думите на цар Борис III: " Народът ми е русофилски, министрите ми германофили, парламентът англофили, май единственият българофил съм аз."
6. Лично аз предпочитам да назовавам въпросния период власт, потисничество, тирания, владичество, защото не смятам, че моите прадеди са били роби. Направил съм проучване на рода си някъде до около 1700 година и не откривам роби сред прадядовците си. За сметка на това откривам заточеници, хайдути, отмъстители, военни, политици, юристи, учители, свещенослужители и др. Кой как ще нарича този период си е негова работа, но аз не се считам за потомък на роби, а ако някой иска да отнеме свободата и Родината ми, ще трябва доста да се потруди!
Последна промяна от bm1914ls на 08 мар 2016 11:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Цецо Чука
Контакти:

Мнениеот Цецо Чука » 08 мар 2016 11:54

Най-правилно е да изчакаме 100 години и да видим тогава как ще бъде описан сегашния период в учебниците по история в страната Кюрдистан.
samo_levski написа:идеално равен терен, тревата зелена, иде ти да почнеш да я пасеш

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 08 мар 2016 11:55

River Plate написа:
pampi написа:Да се гърча? :lol:
Аз драги правя разлика между салам и СВОБОДА. Гърчат се други дето за 5 лева са готови да поругаят името на дедите си !

То беше поругано от такива като тебе. От тезата за подарената от братята свобода и нищото в замяна. От русофилската измет убила със Стамболов и шанса ни да тръгнем да достигнем западните народи. От партизанската измет платена, обучена и въоръжена от интернационала, която убиваше български офицери, лекари, учители и духовници.

Точно комунисти и русофили днес говорят за чужди господари от Европа, САЩ и т.н. - най-голямото лицемерие и дебелокожие.

Приписваш ми неща, които не съм казал. Некоректен си, необразован си, без национално самосъзнание, уплашен и хленчещ. За собственото си дередже, обвиняващ другите, вместо да се хванеш за работа и като мъж да си решиш проблемите. Това е поправимо, но да се прегръщащ с вековния враг на България по лична изгода, това вече е предателство и за него прошка няма...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:58

pampi написа:Приписваш ми неща, които не съм казал. Некоректен си, необразован си, без национално самосъзнание, уплашен и хленчещ. За собственото си дередже, обвиняващ другите, вместо да се хванеш за работа и като мъж да си решиш проблемите. Това е поправимо, но да се прегръщащ с вековния враг на България по лична изгода, това вече е предателство и за него прошка няма...

Не ме мисли, аз съм си се образовал и работа си имам, на прилична заплата (меджу 3 и 4 пъти над средната за страната :) ). Точно противниците на ЕС и проруски настроените са маргинализираните българи ;)
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
[/center]

Потребителски аватар
Lyubaka01
Контакти:

Мнениеот Lyubaka01 » 08 мар 2016 11:59

bm1914ls написа:Господа, хайде моля Ви да уточним някои неща.
1. Никой не е наричал игото съжителство. Терминът "съжителство" между другото, го има в учебните програми вече повече от двадесет години и става дума за съжителство на традиции, а не на хора. В случая думата бе извадена от контекст и бе пусната в обръщение, именно защото се очакваше такава реакция. Просто трябваше нещо, което да провокира всенародно възмущение и евродокладът да остане на заден план. Идеално проведена акция!
2. Никой не отрича кланетата и зверствата. И тук говорим не само за Априлското въстание, а за имперската традиция всеки бунт да се потушава с много кръв, за да получи раята нагледен урок, какво се случва, ако се бунтува. Това е практика не само на Османската, а и на всяка друга империя, но това не е робство.
3. Вярно е, че след кърджалийските времена българите стават водещата икономическа сила в Империята. Вярно е, че болшинството от хората имат висок стандарт на живота, че във всяко село има училище и църква, но никой няма лична сигурност. Черкези, турски големци и просто всякакви разбойници са мародерствали, а в огромния брой случаи властите след добър подкуп са си затваряли очите. Но и това не е робство, а мързел, некадърност и повсеместна корупция от страна на властите и чувство за безнаказаност у престъпниците. Да ви е познато!? Само че тогава българите са отмъщавали на насилниците, и то жестоко.
4. Самата дума "роб" означава човек без права и собственост. Собствеността на българите по един или друг начин е била гарантирана от законите на Империята. Друг е въпросът как тези закони са се спазвали. Факт е обаче, че имало достатъчно села и местности, където хората дори не са виждали турчин.
5. Не виждам никаква причина русофилството да се обвързва с робството. Да, русите са ни освободили и за това ще им бъдем винаги благодарни и няма да го забравим. Но няма да забравим и това, че после са искали да им бъдем прекалено благодарни и с извинение, да им се надупим. Така, че да се обвързва патриотизмът с русофилството е най-малкото нелепо. Нека си припомним думите на цар Борис III: " Народът ми е русофилски, министрите ми германофили, парламентът англофили, май единственият българофил съм аз."
6. Лично аз предпочитам да назовавам въпросния период власт, потисничество, тирания, владичество, защото не смятам, че моите прадеди са били роби. Направил съм проучване на рода си някъде до около 1700 година и не откривам роби сред прадядовците си. За сметка на това откривам заточеници, хайдути, отмъстители, военни, политици, юристи, учители, свещенослужители и др. Кой как ще нарича този период си е негова работа, но аз не се считам за потомък на роби, а ако някой иска да отнеме свободата и Родината ми, ще трябва доста да се потруди!
Супер! А сега това го обясни на автора на темата...

Потребителски аватар
Mitko-Levskar
Контакти:

Мнениеот Mitko-Levskar » 08 мар 2016 12:00

Red_Neck написа:Момци, ако искате да стане качествен търкал, пуснете една читава тема за Стефан Стамболов :)
.... ще се включа с удоволствие :)

В дискусии на тема "робство" едва ли има какво повече да се каже ;)

Грешиш,има какво да се каже,чакай след малко Станко да се върне от манифестация и отидохме на 40 страници :)

Върни се в “Свободна зона”