Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Re: Достоевски за руската завист към българите

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:17

pampi написа:
River Plate написа:В сръбските учебници по история те разглеждат този период като:

Историја Србије у Османском царству
(История на Сърбия в Османската империя)

В гръцките:

Οθωμανική κυριαρχία
(Османско владичество/Османка зависимост)

Само в перверзната българска мисъл си мечтае да е бил роб, да са опъвали баба му отзад, когато им е кеф. Е няма как да сме горда и еманципирана нация, сори ;)

Ти не си етнически българин, това е ясно, какъв е майчиният ти език?

Като ти гледам подписа си ми ясен, ти колко си българин ;)
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:18

Cicero написа:
Lyubaka01 написа:Някъде да виждаш да съм писал за "робство"? Чисто технически, в Османската империя, робство не е съществувало. Но вярвай ми, и "съжителство" не е било, колкото и на някои и да им се иска да пренапишат историята...

Чисто технически, в Османската имерия, робство е съществувало! Насред Истамбул са се намирали тържищата за роби. Най-скъпо са вървели асирийките. Документирано и прилежно отразено в множество исторически извори от онова време. Автора ги е чел - 100%. Той много обича да говори с факти!

Да но робите не са били поданици на империята. Робски пазари е имало и във Венеция и Генуа ;)
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 08 мар 2016 11:19

Player написа:Не знам Достоевки да е замесен с това писание, но тези неща отговарят на истината тогава като цяло. За стандартите на 19 век сме живели добре. Няма нужда да се преувеличава или омаловажава нещо. Роби не сме били! Който още му минава през главата такава мисъл, нека да каже как точно Васил Левски е роб или Христо Ботев, Раковски, Бенковски и какви ли не хайдути. Как така роби си имат училища. църкви и си говорят и пишат на езика си свободно. Гръцките свещеници са ни правили в пъти по-големи мизерии от турците и нашите срещу тях са се вдигали най-много. За Батак и другите кланета ги е имало, но са в резултат на въстания. Не са дошли в един слънчев ден турци и ей така да ни колят от нищото. Такива неща и имало когато сме падали под турско, после доколкото знам не.То ние като свободен народ доста време след това колим Стамболов, Стамболийски и още много други хора, та какво остава за чужда империя след въоръжени въстания. Хайдутите ни не веднъж и два пъти атакуват и ограбват турци и ги избиват. Били сме си държава в държавата и живота не е бил чак толкова черен колкото се опитват руснаците да го изкарат, за да убедят наивниците, че са направили нещо велико епично. Просто една война и геополитически интереси, за да смени тази територия влиянието си. Поне турците не са подарявали територия на съседите ни и завинаги да се обезбългари. Ако турците са искали да ни изколят и заличат са могли да го сторят много лесно и отдава. Такива намерения никой никога не е имал. И дори може да се каже и в превземането ни от турците, поговорката, че всяко зло е за добро. Падаме разделени на три царства а се освобождаваме единни. Можеше и тук да си имаме градове държави и раздробяване и сега какво щеше да остане от България не се знае.

Руснаците ги остави какво твърдят. Ти лично Вазов, Раковски, Захари Стоянов, Ботев чел ли си ги? Правиш ли разлика между салам и свобода? И каква теза въобще защитаваш, че ако сега бяхме турска провинция щеше да е по-добре?
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Lyubaka01
Контакти:

Мнениеот Lyubaka01 » 08 мар 2016 11:20

River Plate написа:
Lyubaka01 написа:Някъде да виждаш да съм писал за "робство"? Чисто технически, в Османската империя, робство не е съществувало. Но вярвай ми, и "съжителство" не е било, колкото и на някои и да им се иска да пренапишат историята...

По какъв начин точно има противоречие? Къде съм пасиал, че е имало съжителство? Ние сме били по-малко привилегировани от мюсюлманите в голям период от вереме. Но сме имали право на свободна търговия, за разлика от редовия турчин/мюсюлманин, който с раждането си се е зачислявал като войник на султана. Защо е нужно все да сме мъченици и с какво това ни помага на нас и на децата ни? Пак питам, защо ние сме най-трагичните, най-онеправданите, най-мъчените, като не е вярно. Защо сърби и гърци не акцентират на тези неща. Особени в Сърбия са ставали такива кланета, че могат да се изкарат по-изстрадали от евреите, но не го правят.

Защо така гледат на нещата сърби и гърци не съм аз човека, който трябва да каже(но мисля, че и ти не си). Обаче не ми става съвсем ясно, според тебе явно трябва да изтрием историята си от 1396 до някъде 1850 г. ли??? Да кажем че за българите в Османската империя всичко е било мед и масло??? Факт е че в България историята ни между 15 и 19 век се разглежда доста емоционално, но не трябва да отиваме и на другата крайност, а именно да твърдим че за тия 500(грубо) години всичко за българите е било цветя и рози...
Ти да не си от Копривщица(щом твърдиш, че си чел това-онова, предполагам ще разбереш защо питам)?

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:20

streetbard написа:Човекът пише въстание със з и претендира за начетеност. Претендира, че няма робство. Дали са му някакви книжки, някакви финикийски знаци и са му казали, давай, твърди това в този форум. Няма друга работа, завалийката, нали трябва да захлеби. Не е чел достатъчно, може и да е, но да му харесва да предава. Не трябва да се търсят дълбоки обяснения, на един повърхностен проблем, какъвто е този трол

Преди да ми правиш забележка за допусната правописна грешка, се научи, че изреченията в българския език се завършват с точка. Троловете се плащат от другаде, да твърдят други неща. ;)
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
[/center]

Потребителски аватар
Cicero
Контакти:

Мнениеот Cicero » 08 мар 2016 11:21

Player написа:Такива неща и имало когато сме падали под турско, после доколкото знам не.

Ето някои по-големи въстания:
(не е като да е нямало преди Априлското, нали?)
1598г. - В. Търново
1600г. - Чепинска долина
1681г. - Тетевен
1688г. - Чипровци, Копиловци, Железна и Клисура
1698г. - Добруджа и Тетевен
1698г. - Крива паланка и Куманово
1737г. - София и Самоков
1785г. - Тулово, Мъглиж, Панагюрище, Карлово
1791г. - Айтос, Хасково, Бов, Хармали, Асеновград
1793г. - Сопот, Габрово, Копривщица, Шипка, Елена, Чирпан
1794г. - Ямбол, Жеравна
1795г. - Тича, Градец, Пролом, Раково, Ловеч, Сакарци (заличен завинаги)
1796г. - Арбанаси, В. Търново, Троян, Севлиево
1797г. - Враца, Ловец, Плевен, Севлиево, В.Търново, Никопол
1798г. - Трявна, Габрово, Казанлък
1799г. - Калофер
1800г. - Сопот, Казанлък
1804г. - Калофер, Ниш, Пирдоп, Белоградчик, Видин
1806г. - Видин
1807г. - Сопот
1808г. - Еркеч (заличен завинаги)
1829г. - Странджа и Сакар
1841г. - Ниш, Пирот, Лесковец
1850г. - Видин и Белоградчик
1876г. - Клисура, Копривщица, Панагюрище, Еледжик, Перущица, Батак, Брацигово, Батошево, Кървеник, Ново село, Пожар дере, Бояджик ...
1877г. - Ловеч, Любенова махала - Раднево, Дълбоки, Нова Загора, Стара Загора, Каварна, Шабла, Крапец, Горичане, Българево, Божурец, Смин, Ваклино, Пролом, Карлово, Калофер, Казанлък ...
1878г. - Златарица, Елена, Котел, Новозагорско, Стремската (Карловската) долина, Панагюрище, Самоков, Белово, Караагач, Чепеларе, Златоград, Симеоновград, Свиленград, Любимец, Харманли, Пловдив, Сопот, Казанлък, София, Айтос, Карнобат, Одрин, Пазарджик, Асеновград, Чирпан, Варна, Фере, Димотика, Красново, Аджари Розовец, Меричлери ...
...и още: Урумкьой Созополско, Караеврен, Делиево, Граматиково, Гьоктепе, град Ахтопол, с. Едига два пъти, Ениджия, Пейчова махала, Сазара, Крушево, Чеглаик, Селиолу, с. Карабунар и с. Вайсал лозевградско, с. Куру дере Одринско, с. Азара и Софлар бунархисарско, градовете Лозенград, Виза и много други. Някои от тях като Делиево, Карабунар, Пастелево и др. след като са изгорени не са заселени повече.
visentii написа:Определени дати могат да се оспорват от определени институции, а официални документи могат да се изискват от официални институции...нито форума, нито автора (дори и модератор) са такива...така че, това е поредната тема за "чешане на езици".

Потребителски аватар
Lyubaka01
Контакти:

Мнениеот Lyubaka01 » 08 мар 2016 11:22

Cicero написа:

Чисто технически, в Османската имерия, робство е съществувало! Насред Истамбул са се намирали тържищата за роби. Най-скъпо са вървели асирийките. Документирано и прилежно отразено в множество исторически извори от онова време. Автора ги е чел - 100%. Той много обича да говори с факти!

Да, съгласен съм, че не се изразих правилно - имах предвид че българите в Османската империя не са били роби.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 08 мар 2016 11:22

River Plate написа:
fcb_bg написа:Естествено, че няма роби с представата от Римската империя. Робството, каквто всяко друго нещо е еволюирало с годините. Сега например можеш да си роб на финансова институция, робско е да не получаваш еднакво възнаграждение на едни позиции в работата в Бирмингам с колегата ти англичанин... Има си цели държави роби също на международни финансови институции.
Робството сега не е да чистиш лайната за комат хляб на някого, ъпгрейдни си представите.

Само през 1944-1989 сме били свободни. А да и не сме се кланяли на гадния американски господар. Е да правили ли сме каквото ни кажат СССР, предали сме 1 млн. българи в Македония и още толкова в Украйна, ама какво толкоз, важното е че хората са имали работа.

За комунистическия си комплекс можеш да направиш отделна тема.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 08 мар 2016 11:23

pampi написа:Руснаците ги остави какво твърдят. Ти лично Вазов, Раковски, Захари Стоянов, Ботев чел ли си ги? Правиш ли разлика между салам и свобода? И каква теза въобще защитаваш, че ако сега бяхме турска провинция щеше да е по-добре?

А ти чел ли си публицистиката и на Захари и на Раковски? Съмнявам се.
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
[/center]

Потребителски аватар
Cicero
Контакти:

Мнениеот Cicero » 08 мар 2016 11:23

River Plate написа:Троловете се плащат от другаде, да твърдят други неща. ;)

Човек, който твърди, че Достоевски е служил в императорската армия и е участвал в руско-турската война, не може да е друго, освен трол! Сега, дали си платен или си дълбоко заблуден, сам си прецени!
visentii написа:Определени дати могат да се оспорват от определени институции, а официални документи могат да се изискват от официални институции...нито форума, нито автора (дори и модератор) са такива...така че, това е поредната тема за "чешане на езици".

Върни се в “Свободна зона”