Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

il4o_iliew
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот il4o_iliew » 11 мар 2016 19:43

1982 написа:Роб е:

безправен човек, който е собственост на господаря си

Следователно - имало е и 45 години комунистическо робство, понеже доста хора, неудобни по някаква причина на режима, са били взимани за роби по лагерите. :mrgreen: :mrgreen:

И на кого са били собственост онези по лагерите? Има ли документ, където да пише, че тези хора са били собственост на друг човек, който се е разпореждал с тях като със собственост?

И темата не е за комунизма. Ако искаш направи си отделна тема имало ли е робство през комунизма и там обсъждай абсурдните си кривоглави твърдения, колкото си искаш. Ако има кой да ти се върже естествено.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 11 мар 2016 19:51

Чиба, руско псе. :mrgreen:

Ходи с нЕкой друг да се дърляш, с доказани лъжци не ми се коментира нищо. Дълес, кабинет, Хитлер, портрет, САЩ, Русия, НАТО, договор ...
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 11 мар 2016 20:28

1982 написа:Чиба, руско псе. :mrgreen:

Ходи с нЕкой друг да се дърляш, с доказани лъжци не ми се коментира нищо. Дълес, кабинет, Хитлер, портрет, САЩ, Русия, НАТО, договор ...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Не моа!
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 11 мар 2016 20:30

1982 написа:Пишеш пълни щуротии, аз ти обяснявам какви зверства и тирания са преживели, ти ми пишеш за привилегии .... очевидно въобще не си запознат със живота по тези земи по време на отоманската власт.

Затова вдигат няколко въстания, щото били "почти равни с управляващите мюсюлмани".

Явно мисловните ти процеси стигат до кошничката със задължителната литература. Избивания, зверства и прочие има и от османците и срещу османците - така е от средата на 14 век, когато стъпват на Балканите до 20 век, включително и Балканската война. Т.е. процесът не е еднозначен, зависи на коя пропаганда си адепт. Въстания се вдигат и в Мала Азия от самите турци и то доста по-масови от тези на Балканите и доста по-многобройни, ама за тях сигурно също въобще не си чувал. Вземи погледни събитията отстрани, ще ти се изяснят доста нещица и ще се посмееш на глупостите, които до сега си писал. (Що се отнася до историята на сърбите 15-19 век, по-добре не спори, там си още сукалче)
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 11 мар 2016 20:40

Само на един въпрос ми отговори, той сам ще покаже несъстоятелността на всичките ти глупости:

- "привилегированите" сърби, били "почти наравно с управляващите мюсюлмани", плащали ли са "данак у крви" или не са ??

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 11 мар 2016 20:42

ivan56 написа:
Der Schmarotzer написа:
1982 написа:Ами, обективността не е на твоя страна. Няма как един роб да притежава имот, къща и ниви, да има право на свободно пътуване, да упражнява различни занаяти и професии, да има приходи, да плаща данъци .....

Гърци и сърби защо не се наричат роби, и те са православни християни, и те са живяли под отоманска власт и са търпяли редица насилия и тормоз, защо само ние много държим да се именуваме роби ??!

Защото не си наясно с историята им. И гърците и сърбите са имали територии със специален статут, в който те са правили всичко което поискат това до 18 век, а малко по-късно дори свободни територии, докато такива на територията на българската етническа общност по време на Османската държава няма.

До колкото знам и съм чел, и тук е имало територии със специален статут.Хасове и територии с военнозадълженото население.

Единствената такава територия етническите граници на българската народност е била княжеството на Драгашите и то в много кратък период след смъртта на последния Драгаш (1395) до 1413-1414 г., която е наречена в хрониката на Мехмед Нешри "земята на Хараджа". Това с хасовете и териториите с военнозадължено население не е вярно. Хас е термин за обозначаване на определена категория владение в Османската държава, владяна, както от членове на османската династия, така и от военни функционери. Военнозадължено население е термин за обозначаване на няколко категории население, което има военноспомагателни функции, но живее не в компактна територия, а е разпръснато из целия Балкански полуостров. Такова население е както християнско, така и мюсюлманско. То има доста функции, свързани с налагането и защитата на османската власт по места - фискални, полицейски и т.н. За повече виж книжката на Вера Мутафчиева "Османска социално икономическа история".

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 11 мар 2016 20:53

1982 написа:Само на един въпрос ми отговори, той сам ще покаже несъстоятелността на всичките ти глупости:

- "привилегированите" сърби, били "почти наравно с управляващите мюсюлмани", плащали ли са "данак у крви" или не са ??

На териториите с особен статут османците са имали право само да държат известна малобройна войскова част, от тези територии никой не е вземал кръвен данък, що се отнася до останалата част от сръбските земи там те са били със същият статут както останалите балкански територии. Аз говоря именно за тези земи с особен статут, които в последствие стават основата на възраждането на сръбската държава, това което в българските земи го няма..

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 11 мар 2016 21:05

icko65 написа:
1982 написа:Чиба, руско псе. :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Не моа!

Така става като не се взимат хапчетата редовно. Обясних му на човека да се лекува, да търси помощ, той не и не.

Не искам да се дърля с теб, пичаго. Никога не съм искал. Ако искаш да разискваш комунизма и робството, си свободен да отвориш тема.

Не ми отговаряй, не ми и пиши. Бягай да бориш комунизма и путинофилите. С мен не се занимавай-нито съм русофил, нито комунист, нито психиатър, така че не мига да ти помогна.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 11 мар 2016 21:27

Илчо, момчето ми, виж по-нагоре кой кого е цитирал, кой кого е потърсил.

Помниш и ти като маймуните ....

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 12 мар 2016 12:28

Der Schmarotzer написа:
ivan56 написа:
Der Schmarotzer написа:
1982 написа:Ами, обективността не е на твоя страна. Няма как един роб да притежава имот, къща и ниви, да има право на свободно пътуване, да упражнява различни занаяти и професии, да има приходи, да плаща данъци .....

Гърци и сърби защо не се наричат роби, и те са православни християни, и те са живяли под отоманска власт и са търпяли редица насилия и тормоз, защо само ние много държим да се именуваме роби ??!

Защото не си наясно с историята им. И гърците и сърбите са имали територии със специален статут, в който те са правили всичко което поискат това до 18 век, а малко по-късно дори свободни територии, докато такива на територията на българската етническа общност по време на Османската държава няма.

До колкото знам и съм чел, и тук е имало територии със специален статут.Хасове и територии с военнозадълженото население.

Единствената такава територия етническите граници на българската народност е била княжеството на Драгашите и то в много кратък период след смъртта на последния Драгаш (1395) до 1413-1414 г., която е наречена в хрониката на Мехмед Нешри "земята на Хараджа". Това с хасовете и териториите с военнозадължено население не е вярно. Хас е термин за обозначаване на определена категория владение в Османската държава, владяна, както от членове на османската династия, така и от военни функционери. Военнозадължено население е термин за обозначаване на няколко категории население, което има военноспомагателни функции, но живее не в компактна територия, а е разпръснато из целия Балкански полуостров. Такова население е както християнско, така и мюсюлманско. То има доста функции, свързани с налагането и защитата на османската власт по места - фискални, полицейски и т.н. За повече виж книжката на Вера Мутафчиева "Османска социално икономическа история".

Може и така да е.Няма да споря, това съм го чувал тук в нашият край в Странджа, че е нямало турчаляги.И територията е била хас.А и Божидар Димитров пише за това.
Съвършено друг е статутът на българското население в личните владения на султана и членове на султанското семейство, т.нар. хасове. От тях султанът набира личните си доходи. Той, естествено, е заинтересуван населението да живее добре, за да печели добре и да плаща добре. Освен това, знаейки, че от своите мюсюлмани султанът не може да взема данъци, обикновено нарежда на управителите да не допускат заселване на мюсюлмани в хасовете. Затова в цяла Странджа (разделена на три хаса с центрове Созопол, Китен и Ахтопол) не живеят мюсюлмани чак до 1856 г., когато тук-там заселват черкези и татари. Затова в Чипровци (цветето на България) всичките 600 семейства са християнски. Затова в Софийското поле турци има само в София (гарнизонът и администрацията), а националният спорт на шопите според Иречек през тези 500 години е бил да трепят със сопи с набити в тях пирони турски пътници, тръгнали по международния път. И като хванат някого и го съдят в София (на български език, който кадиите са принудени да научат), на въпроса: „Ти защо уби човека, бе?“, отговарят: „Не беше човек, господин съдия, турчин беше.“
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Върни се в “Свободна зона”