Game of Thrones / Игра на тронове / Домът на дракона

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Re: Game of Thrones / Игра на тронове

Мнениеот Groucho » 07 май 2019 23:53

rhaegar написа:Взели са идеята от нашия избягал затворник. Пуснал брада и ходел с качулка, съответно никой не го познава.

То никой от Златната дружина не е виждал Джейми в живота си, та не е чудно. Вече ако е минал през градската стража, тогава е проблем.

Ще да си е сложил и силиконова ръка, че златната се познава по-лесно :lol:

Потребителски аватар
Авалокитешвара
Контакти:

Мнениеот Авалокитешвара » 08 май 2019 00:26

paceto написа:Аз я видях впоследствие понеже нямаше причина да гледам в масата. :lol:
Мен честно казано малко в повече ми идва това поведение на Санса, което много бързо ни показаха като израстване, защото до сезон 6 беше едно плахо момиче горе долу като в първите сезони. Просто и тя жадува за власт и до някъде е разбираемо, но според мен ако продължава в този дух може да и изяде главата и би трябвало да си е научила урока, че когато натискаш прекалено често една рана в даден момент нещата ще се обърнат срещу теб и пресен пример е именно Лорд Белиш, от който уж научила доста неща, ама явно не достатъчно.

В книгите, когато Бейлиш е в долината заедно със Санса, той е истински бог. Отива като мъж на Лиза Арин, но реално рицарите от долината го презират. Тивин значително подценява Бейлиш (за разлика от Тирион, който дори предупреждава баща си за Бейлиш). В тази трудна ситуация Бейлиш играе много хитро и последователно и непрекъснато подобрява позициите си, като междувременно обяснява детайлно всеки свой ход на Санса. В сериала от С7 нататък все очаквах да видя нещо сериозно в Санса, но не би. В седми сезон не видях нищо така или иначе, а в С8 виждам само една дрисла, нищо общо с това, което трябва да бъде. Грижата за храната и прочее нормални дейности може да се свърши и от една Кейтлин Старк или от майстер Лувин, докато съветва малкия сакат Бран след напускането на Кейтлин. Аз не виждам никакво политическо мислене, нула стратегически замисъл у Санса. Само участие в елементарни дейности и, внимание, отвратително (т. е. малоумно) отношение към Денерис. Не може да се държиш по този начин с кралска особа. Бейлиш плетеше интриги, пръскаше отрова навсякъде, мечтаеше за Железния трон. Но в нито един момент не си е позволил грубост към Робърт или Тивин или Церсей. Държеше се както би следвало. При това Джон на няколко пъти и казва на Санса, че без Денерис ще умрат и тя си продължава. Къде е инстинктът за самосъхранение, къде са приоритетите, къде е интелигентното интригантстване. След като малко по-малко сценаристите съсипват характерите на Джон, Денерис, Тирион, че също и на Варис, сега посегнаха и на Санса. Пълен потрес до момента.
Последна промяна от Авалокитешвара на 08 май 2019 00:42, променено общо 1 път.
По-добре първи на село, отколкото втори във Рим
Юлий Цезар

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 08 май 2019 00:31

Мен ме беше яд на нея в сезон 6, когато се скара на Джон, че не поискал мнение от нея за битката с Рамзи там на разбора. И той като и каза добре каква е твоята идея тя каза не знам не разбирам от военна тактика. :lol: Тогава какво искаш бе мама му стара, ама то жена все да се вре там. :mrgreen:

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 08 май 2019 00:33

Авалокитешвара написа:В книгите, когато Бейлиш е в долината заедно със Санса, той е истински бог. Отива като мъж на Лиза Арин, но реално рицарите от долината го презират. Тивин значително подценява Бейлиш (за разлика от Тирион, който дори предупреждава баща си за Бейлиш). В тази трудна ситуация Бейлиш играе много хитро и последователно и непрекъснато подобрява позициите си, като междувременно обяснява детайлно всеки свой ход на Санса. В сериала от С7 нататък все очаквах да видя нещо сериозно в Санса но не би. В седми сезон не видях нищо така или иначе, а в С8 виждам само една дрисла, нищо общо с това, което трябва да бъде. Грижата за храната и прочее нормални дейности може да се свърши и от една Кейтлин Старк или от майстер Лувин, докато съветва малкия сакат Бран след напускането на Кейтлин. Аз не виждам никакво политическо мислене, нула стратегически замисъл у Санса. Само участие в елементарни дейности и, внимание, отвратително (т. е. малоумно) отношение към Денерис. Не може да се държиш по този начин с кралска особа. Бейлиш плетеше интриги, пръскаше отрова навсякъде, мечтаеше за Железния трон. Но в нито един момент не си е позволил грубост към Робърт или Тивин или Церсей. Държеше се както би следвало. При това Джон на няколко пъти и казва на Санса, че без Денерис ще умрат и тя си продължава. Къде е инстинктът за самосъхранение, къде са приоритетите, къде е интелигентното интригантстване. След като малко по-малко сценаристите съсипват характерите на Джон, Денерис, Тирион, че също и на Варис, сега посегнаха и на Санса. Пълен потрес до момента.

Ръшнаха и тая история, с поставянето на Санса на мястото на Джейни Пули. Ясно ми е че нямат време за такива странични и незнайни герои. Но според мен Мартин ще завърши изцяло обучението и от Кутрягата в книгите и тя наистина ще има добър край, дори и да не е на Железния трон накрая. Ще се цитирам (малко нагло) от 2014г.:

rhaegar написа:Санса ако не пукне в шестата книга, ще стане ебаси и манипулативната кучка с уроците на Кутрето 8-) Нещо като много умна Церсей :lol: :lol:
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 08 май 2019 00:36

paceto написа:Мен ме беше яд на нея в сезон 6, когато се скара на Джон, че не поискал мнение от нея за битката с Рамзи там на разбора. И той като и каза добре каква е твоята идея тя каза не знам не разбирам от военна тактика. :lol: Тогава какво искаш бе мама му стара, ама то жена все да се вре там. :mrgreen:

Тя знаеше, че ще дойде помощ от Долината. Може би щеше да му каже, та тоя тупан да не се вре headfirst в атака, с минимални шансове за успех.
От тактическа гледна точка не е много правилно да криеш подобно предимство, ама като знаеш че генералът ти е пълен глупак и ще го осере, може би е за добро.

Изображение

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 08 май 2019 00:39

rhaegar написа:
paceto написа:Мен ме беше яд на нея в сезон 6, когато се скара на Джон, че не поискал мнение от нея за битката с Рамзи там на разбора. И той като и каза добре каква е твоята идея тя каза не знам не разбирам от военна тактика. :lol: Тогава какво искаш бе мама му стара, ама то жена все да се вре там. :mrgreen:

Тя знаеше, че ще дойде помощ от Долината. Може би щеше да му каже, та тоя тупан да не се вре headfirst в атака, с минимални шансове за успех.
От тактическа гледна точка не е много правилно да криеш подобно предимство, ама като знаеш че генералът ти е пълен глупак и ще го осере, може би е за добро.

Нищо нямаше да му каже или поне за в сериала. Дори накрая си говореха двамата и тя му се извини, че го е скрила от него и тогава той и отговори, че трябва да си имат доверие един на друг. Още от тогава започна да мъти водата и ако Джон знаеше за тази помощ щеше да подходи по различен начин към битката.

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 08 май 2019 00:41

Че Санса му спаси битката. Каква тактика да му казва на разбора, като тактиката на Джон после ще е "дигам ножа и тичам като улав да ви коля, вашта мама, ако и аз да съм един, а вие 1000" :lol:

На мен ми харесва развитието на Санса в сериала, защото е естествено развитие, психологически логично. Историята трябва да има край, вие сякаш искате 10 000 епизода и 20 книги с политически интриги. Това е сапунено и скучно.

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 08 май 2019 00:44

paceto написа:
rhaegar написа:

Нищо нямаше да му каже или поне за в сериала.

Два реда по-нагоре съм разяснил защо, Groucho също. Все едно да обясняваш такика на Вили Вуцов, он си знае "юрош на маслините" и нищо друго.

Изображение

Потребителски аватар
Furious_Monk

Мнениеот Furious_Monk » 08 май 2019 01:15

Авалокитешвара написа:
Furious_Monk написа:Паце, докато властта е централизирана, столицата управлява кралствата. Те не са съюзници, а подчинени. Всеки отказ от подчинение, практически се брои за измяна. Ако свалят Церсей, тогава ще бъде преврат.

Нещо бъркаш някои понятия. Властта не е централизирана. И при Таргариените и при Робърт властта не е централизирана също. Централизирана власт означава, че ти като крал назначаваш ЧИНОВНИЦИ. Чиновниците зависят само от теб, те нямат власт извън чиновническото си назначение. И можеш да ги сменяш когато си искаш, с когото си поискаш. Това означава да управляваш севера, примерно, като сложиш губернатор (с определен мандат, а не пожизнено), който може да е какъвто ти си решиш, включително дорнец (макар че е по-добре да е северняк, тъй-като ще познава севера по-добре и съответно ще взима по-ефективни решения) и северът (поне на теория) няма глас. Губернаторът упражнява гражданската власт. В различни империи от миналото и в различни епохи губернаторът може да има и военна власт в поверената му провинция, но по-често гражданската и военната власти са разделени. Вестерос изглежда като феодално общество, а то е нецентрализирано.
Отказът от подчинение на васала се брои наистина за измяна, но това не значи, че столицата управлява каквото и да е било извън столицата. Васалите просто плащат данъци и изпращат войски, когато сюзеренът им го поиска. Или не го правят, ако се чувстват достатъчно силни. Церсей управлява за момента само столицата според показаното. Това, впрочем, означава, че получава данъчни приходи от нищожни територии. А с оглед много тежката гражданска война, продължаваща с години, би следвало цялата икономика да е срината. От тук следва въпросът как се плащат лихвите по заемите с желязната банка. Както беше показано в първи сезон, приходите не стигат за да уравновесят разточителните разходи на короната (Робърт) в мирно време, когато никой васал не се противопоставя открито на трона и всеки си плаща данъците към железния трон. (Робърт е за разстрел). След началото на войната приходите от север и от юг спират, а в добавка търговията умира. Цели райони, особено в речните земи, се обезлюдяват. За този период бих предположил, че приходите на короната са намалели поне 10 пъти (при нарастващи нужди от пари заради войници, увеличаване на градската стража, подновяване на укрепления и пр.). След съюза с Тирелите временно приходите трябва пак да се вдигнат ... до взрива на септата. Към С8 Е4 приходите на Церсей трябва да са практически нула. Което означава, че икономическата логика желязната банка да отпуска заеми на Церсей (за да била наемела златната дружина) е нула. (Изобщо икономическата логика в сериала е нула.) Това са пари, хвърлени на вятъра, банката никога няма да си ги събере, дори Денерис да умре утре, а армията ѝ да се разпадне. Ситуацията напомня на Испанската империя, която XVIII век фалира на няколко пъти, при все, че уж владее грамадни територии в Америка и т. н. Икономически Церсей е във фалит. Икономически, ако Денерис спечели войната, даже и да бъде призната от Дорн до Вала и от Скалата до Вейл не е много ясно откъде пари, как ще се взимат заеми и т. н. Логичното продължение е поне 50-70 % от населението да умре от глад и поне 20-50 години Вестерос да се възстановява, докато достигне нивото от преди екзекуцията на лорд Старк. Това при разумно управление.

Тъй като е фантастика, ако Момон е демонът, който покровителства Церсей, бихме избегнали доста неудобни въпроси по тази тема, също така забогатяване чрез контрол над престъпния свят- пиратство, проституция, хазартни дейности, грабежи...няма как да получиш сериозно обяснение за този феномен, но може да си затвориш очите за нещо толкова дребнаво сравнено с омаскаряването но повечето образи.

Прав си за това, че не се изразих правилно. Ядрото на властта все още си остава Железния Трон, но всяко кралство има достатъчно свобода за вземането на самостоятелни решения при самото му управление, стига да се съобразява с определени изисквания, заради това израза ми бе доста погрешен.

Този въпрос си го зададох за известно време- при условие, че финансовите постъпления са толкова малки, по какъв начин контролът над другите кралства ще остане в ръцете на ЖТ?

Изходът с Нощния Крал бе приемлив, поне за мен, спестяваше им дупки за запълване и същевременно им даваше шанс да обърнат повече внимание на самата драма, а не толкова на политиката...а освен това и даваше вариант за евентуално бъдещо продължение, което да се фокусира върху приключението.
Дали Кроос и Модрич все още са най-добрите? В сравнение с кого?
Анчелоти.

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 08 май 2019 08:56

Изображение

Върни се в “Свободна зона”