Емблематичните соц лакомства

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: CTAHKO

Мнениеот CTAHKO » 16 фев 2015 01:40

гражданин от село написа:Странджата е объркан човек,доста по-объркан от оригиналът.

Абе остави го. Значи ще видиш че комшията ти се е прибрал (обикновено в Неделя) от село с пресни плодове и зеленчуци, наредил е щайгите и касетките на багажника на тавана на Москвича, ама ти няма да си купиш от него или пък от сергията му на пазара, ами ще ходиш до някакъв зеленчуков магазин. Ей така си ги пишат колкото да не заспят :) Ама не, иначе през соца, нямало е нищо частно, никой нищо не можел да продава и никой не можел да прави пари :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Нико
Контакти:

Re: Емблематичните соц лакомства

Мнениеот Нико » 16 фев 2015 09:47

Съсед или познат разказващ политически вицове ... :roll:

forever bluet

Мнениеот forever bluet » 16 фев 2015 09:51

Даааа и аз се размечтах. Колко бяхме близки по опашките за тоалетна хартия,кучешка радост,кисело мляко,полски/от Полша/ картофи,марципани,соеви шоколадови бонбони,леблебия и ръж. Цялото семейство киснехме разделено по опашки ,а като се приберем към 17-18ч. наставаше луд купон. Майка ми ,ако беше успяла да вземе 2-3 банана от Показния магазин на Дондуков/защо ли пък показен в бъкащите от стока соц.магазини,че и по 3 кинта килото/ ни ги режеше на колелца да има за по-дълго :roll: Аз имах друга мисия: Обикалях с едно колело "Школник" из София и гледах къде са пуснали някаква храна. Винаги носех по 2 ст. в джоба си и ако намерех от 20-30 телефона с монети един да работи,или да не са му гепили шайбата звънях на брат ми у нас и той хукваше да каже на киснещите по опашки роднини. На "Школника" бях сложил една щипка с картонче на спиците да трака,та да го тунинговам и да прилича малко на "Чопъра" на съседското дете. Питах баща ми защо то има такова колело,че и със скорости и тромба и не може ли и на мен да ми купят? Баща ми ме скастри и каза,че това е детето на другаря "Комунист" ,който е работил в чужбина и за тях има едни други магазини "Кореком" в които се пазарува с едни други пари,долари които са от една вражеска страна и тя е загнила и умира :roll: Попитах го има ли в тези магазини винаги такива колела и такива коли ,като "Мерцедеса" на оня другия радетел на соца от другата улица,който бил Председател на ППО,или има ли там Кока Кола,като тази дето виетнамците продаваха пак с долари ,или пък от онези другите шоколади,триъгълните/тоблерон/ ,или пък от онези шарените кутий с кафе/нес кафе/ и дали има като тези неща дето ги има у онова дете с "Чопъра"? И тате ми каза да млъквам,защото някой може да ме чуе ,а това било склонност към западния упадък и гнилата им култура и икономика. А така можело да ме пратят в Белене и да нахранят прасетата с мен..... :roll: Ама аз нали дете и го питам: Абе тате,като е упадък защо не пратят за храна на прасетата съседите,нали те имат стоки от тези на онези загниващите врагове? И не може ли и ти като таткото на това дете да работиш Партиец ??? И той човека се видя в чудо,мълча,мълча и ми вика: "Сине прости ми ,че не мога да стана Партиец и да живеем по-добре! Не мога да клепам съседите си,да лижа комунистически задници,да си викам другарю с хора,които не познавам,да карам майка ти да се хили на тоя и оня комунист ,за да се издигам в службата. Сине може да сме бедни ,но сме горди! Мога обаче да ти кажа някои неща: 35 години/по онова време/ни управляват комунисти и 35 години сме на дъното на Европа. Мога да те науча ,че съдбата ти, си е в твоите ръце ако си умен, ако си прост други те управляват,мога да ти кажа мрази комунизма и техните изчадия до мозъка на костите си. Знай,че това е утопия и такова нещо не е построено никъде и скоро ще изчезне от лицето на земята. А до тогава учи,възпитавай у себе си качества ,които ще ти помогнат да се справиш в друг един строй,който у нас ще поникне трудно, защото уродите които е произвел Комунизма са много и са навсякъде!!! Толкова много позна човека,ама всичко. Аз обаче,както и брат ми го послушахме! А на тъпака,който пише за дъвките ще кажа,че хубавите дъвки ги продаваха пак в "Кореком" и се казваха "Wrigleys", мляко в пликчета имаше сутрин от 7 до 7,30 и свършваше,хляб купувахме в петък по 5-6 хляба ,за да стигне за събота и неделя ,ток ту имаше ту нямаше,а бъдеще за кадърните и можещите никак нямаше. Ама както са казали хората,за тези които живеят в миналото бъдеще няма. Така че подгонения от носталгия автор на темата няма какво друго да чака освен деня в който някой ще звъни на вратата на 50 годишната му панелка,а той няма да чуе звънеца. И няма и кой да го побутне ,защото е сам като бастун в пустиня. И дори и да има деца и внуци,то те са някъде където изобщо не им пука ,какъв цвят е била единствената гордост на социализма дъвката "Идеал" или колко са се пенели прахчетата за лимонада,или дали след 124 години чакане им е излязла вноската за Лада /което си Фиат/ :roll: Ама докато такива пробващи да вербуват за пъкленото си поръчково драскане ,олигофрени са тук ,съм спокоен :roll: Хайде сега да отида в някой магазин и да си избера пакетче дъвки от 7895 вида и да реша с кой от 8921 вкуса да бъде. А Вие си живейте в комунизма,отива Ви. Той е за Вас :lol:И да да си Програмист е хубаво нещо! Можеш лесно да разбереш,че един идиот с един АйПи адрес пише под 10 ника. И това е нормално,защото на никой не му дреме преди 40 години ,кой колко дъвки пломбоубийци "Идеал" е издъвкал :roll: АМИН!!!
Членестоногите са примитивни създания

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 16 фев 2015 10:45

forever bluet написа:Даааа и аз се размечтах. Колко бяхме близки по опашките за тоалетна хартия,кучешка радост,кисело мляко,полски/от Полша/ картофи,марципани,соеви шоколадови бонбони,леблебия и ръж. Цялото семейство киснехме разделено по опашки ,а като се приберем към 17-18ч. наставаше луд купон. Майка ми ,ако беше успяла да вземе 2-3 банана от Показния магазин на Дондуков/защо ли пък показен в бъкащите от стока соц.магазини,че и по 3 кинта килото/ ни ги режеше на колелца да има за по-дълго. Аз имах друга мисия: Обикалях с едно колело "Школник" из София и гледах къде са пуснали някаква храна. Винаги носех по 2 ст. в джоба си и ако намерех от 20-30 телефона с монети един да работи,или да не са му гепили шайбата звънях на брат ми у нас и той хукваше да каже на киснещите по опашки роднини. На "Школника" бях сложил една щипка с картонче на спиците да трака,та да го тунинговам и да прилича малко на "Чопъра" на съседското дете. Питах баща ми защо то има такова колело,че и със скорости и тромба и не може ли и на мен да ми купят? Баща ми ме скастри и каза,че това е детето на другаря "Комунист" ,който е работил в чужбина и за тях има едни други магазини "Кореком" в които се пазарува с едни други пари,долари които са от една вражеска страна и тя е загнила и умира. Попитах го има ли в тези магазини винаги такива колела и такива коли ,като "Мерцедеса" на оня другия радетел на соца от другата улица,който бил Председател на ППО,или има ли там Кока Кола,като тази дето виетнамците продаваха пак с долари ,или пък от онези другите шоколади,триъгълните/тоблерон/ ,или пък от онези шарените кутий с кафе/нес кафе/ и дали има като тези неща дето ги има у онова дете с "Чопъра"? И тате ми каза да млъквам,защото някой може да ме чуе ,а това било склонност към западния упадък и гнилата им култура и икономика. А така можело да ме пратят в Белене и да нахранят прасетата с мен..... :roll: Ама аз нали дете и го питам: Абе тате,като е упадък защо не пратят за храна на прасетата съседите,нали те имат стоки от тези на онези загниващите врагове? И не може ли и ти като таткото на това дете да работиш Партиец ??? И той човека се видя в чудо,мълча,мълча и ми вика: "Сине прости ми ,че не мога да стана Партиец и да живеем по-добре! Не мога да клепам съседите си,да лижа комунистически задници,да си викам другарю с хора,които не познавам,да карам майка ти да се хили на тоя и оня комунист ,за да се издигам в службата. Сине може да сме бедни ,но сме горди! Мога обаче да ти кажа някои неща: 35 години/по онова време/ни управляват комунисти и 35 години сме на дъното на Европа. Мога да те науча ,че съдбата ти, си е в твоите ръце ако си умен, ако си прост други те управляват,мога да ти кажа мрази комунизма и техните изчадия до мозъка на костите си. Знай,че това е утопия и такова нещо не е построено никъде и скоро ще изчезне от лицето на земята. А до тогава учи,възпитавай у себе си качества ,които ще ти помогнат да се справиш в друг един строй,който у нас ще поникне трудно, защото уродите които е произвел Комунизма са много и са навсякъде!!! Толкова много позна човека,ама всичко. Аз обаче,както и брат ми го послушахме! А на тъпака,който пише за дъвките ще кажа,че хубавите дъвки ги продаваха пак в "Кореком" и се казваха "Wrigleys", мляко в пликчета имаше сутрин от 7 до 7,30 и свършваше,хляб купувахме в петък по 5-6 хляба ,за да стигне за събота и неделя ,ток ту имаше ту нямаше,а бъдеще за кадърните и можещите никак нямаше. Ама както са казали хората,за тези които живеят в миналото бъдеще няма. Така че подгонения от носталгия автор на темата няма какво друго да чака освен деня в който някой ще звъни на вратата на 50 годишната му панелка,а той няма да чуе звънеца. И няма и кой да го побутне ,защото е сам като бастун в пустиня. И дори и да има деца и внуци,то те са някъде където изобщо не им пука ,какъв цвят е била единствената гордост на социализма дъвката "Идеал" или колко са се пенели прахчетата за лимонада,или дали след 124 години чакане им е излязла вноската за Лада /което си Фиат/. Ама докато такива пробващи да вербуват за пъкленото си поръчково драскане ,олигофрени са тук ,съм спокоен. Хайде сега да отида в някой магазин и да си избера пакетче дъвки от 7895 вида и да реша с кой от 8921 вкуса да бъде. А Вие си живейте в комунизма,отива Ви. Той е за Вас. И да да си Програмист е хубаво нещо! Можеш лесно да разбереш,че един идиот с един АйПи адрес пише под 10 ника. И това е нормално,защото на никой не му дреме преди 40 години ,кой колко дъвки пломбоубийци "Идеал" е издъвкал. АМИН!!!

Ехааа, имаме си писател фантаст, на който дори Айзък Азимов, братята Стругацки, братята Уашовски и Роланд Емерих взети заедно не могат да му се опрат на малкия пръст! Майстор на късия разказ. Че и драматизира с някакви измислени ситуации :lol: За какви картофи внос от Полша пишеш, при положение, че изнасяхме картофи бе, младеж ;) Чул, чул, ама недочул :lol: За смолянските картофи е излишно да споменавам. А сега внасяме турски или полски и ни ги продават за смолянски ;) Да, ама не! Тези които сме яли смолянски картофи, знаем как изглеждат и какъв е вкуса им! Със зърнените култури е същата работа. Купуваш си Смилянски боб или добруджанка и отзад на етикета пише "произведено в Египет/Китай". Найс, а ;) Всичко като е били толкова гадно, защо ни продават китайските и турските боклуци за български, а :?: Пък такива като теб, могат само да си пишат свободните съчинения, да си ядат пластмасовите зеленчуци и ГМО-та, да си ядат колбасите без месо, да си пият млякото без мляко, да си дъвчат 7895 вида дъвки с аспартам и да се молят да доживеят до 40-50 години ;) Поне с аспартама избор бол! Какъвто вкус искаш, такъв има, нали :lol: Сам избираш как да си нещастен и от какво да се разболееш :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 16 фев 2015 10:59

Колеги, аз съм закачил твърде малко от соц-а и спомените са ми предимно от началото на 90-те, но има емблематични класики, лично за мен :

Изображение

Това беше шоколад "Тунджа" - много го обичах 8-)

Изображение

"Простор" още има, също любимо лакомство

[rimg]http://detstvoto.net/uploads/posts/2009-02/1235635573_izobrazhenie027.jpg[/rimg]

Класическите еднолитрови бутилки Лимонада и други безалкохолни, мисля че и Кола имаше в тях - ако някой помни по-добре, да ме поправи ;)

Колкото до алкохолните напитки - баща ми ми е хвалил много плодовата ракия от 2.90лв , която са наричали "3 без 10" :lol: Две заплати на редник в казармата - 3 лв. - една бутилка 3 без 10 + пакетче семки :lol:
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
aleksandrov77

Мнениеот aleksandrov77 » 16 фев 2015 11:08

Храната по времето на социализма не може да се сравни със сегашните боклуци от САЩ и Западна Европа по времето на системата на НОВ СВЕТОВЕН РЕД в която живеем сега , която е пълна с боклуци като Е-та и ГМО-та!
Тогава шоколадът беше шоколад, сладоледът беше сладолед, зеленчуците и плодовете бяха истински и бяха българско производство , не като сега да вкарваме картофи от Полша и краставици от Турция!
Хлябът беше истински хляб , а сега е бъкан с подобрители!
Храната , която произвеждахме беше БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО!
И много по-качествена и вкусна отколкото боклуците на САЩ и Западна Европа!
Да сега има изобилие от западни боклуци, но са скъпи и вкусът им е менте!
А по времето на социализма храната освен, че беше истинска , беше и на много достъпни цени!
Сега един от малкото хубави магазини , който е останал е магазин Березка , от където си купувам истински и качествен шоколад и сладолед!
ВПЕРЁД ЗЕНИТ!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!

ivailo1403
Контакти:

Мнениеот ivailo1403 » 16 фев 2015 12:59

forever bluet написа:Даааа и аз се размечтах. Колко бяхме близки по опашките за тоалетна хартия,кучешка радост,кисело мляко,полски/от Полша/ картофи,марципани,соеви шоколадови бонбони,леблебия и ръж. Цялото семейство киснехме разделено по опашки ,а като се приберем към 17-18ч. наставаше луд купон. Майка ми ,ако беше успяла да вземе 2-3 банана от Показния магазин на Дондуков/защо ли пък показен в бъкащите от стока соц.магазини,че и по 3 кинта килото/ ни ги режеше на колелца да има за по-дълго :roll: Аз имах друга мисия: Обикалях с едно колело "Школник" из София и гледах къде са пуснали някаква храна. Винаги носех по 2 ст. в джоба си и ако намерех от 20-30 телефона с монети един да работи,или да не са му гепили шайбата звънях на брат ми у нас и той хукваше да каже на киснещите по опашки роднини. На "Школника" бях сложил една щипка с картонче на спиците да трака,та да го тунинговам и да прилича малко на "Чопъра" на съседското дете. Питах баща ми защо то има такова колело,че и със скорости и тромба и не може ли и на мен да ми купят? Баща ми ме скастри и каза,че това е детето на другаря "Комунист" ,който е работил в чужбина и за тях има едни други магазини "Кореком" в които се пазарува с едни други пари,долари които са от една вражеска страна и тя е загнила и умира :roll: Попитах го има ли в тези магазини винаги такива колела и такива коли ,като "Мерцедеса" на оня другия радетел на соца от другата улица,който бил Председател на ППО,или има ли там Кока Кола,като тази дето виетнамците продаваха пак с долари ,или пък от онези другите шоколади,триъгълните/тоблерон/ ,или пък от онези шарените кутий с кафе/нес кафе/ и дали има като тези неща дето ги има у онова дете с "Чопъра"? И тате ми каза да млъквам,защото някой може да ме чуе ,а това било склонност към западния упадък и гнилата им култура и икономика. А така можело да ме пратят в Белене и да нахранят прасетата с мен..... :roll: Ама аз нали дете и го питам: Абе тате,като е упадък защо не пратят за храна на прасетата съседите,нали те имат стоки от тези на онези загниващите врагове? И не може ли и ти като таткото на това дете да работиш Партиец ??? И той човека се видя в чудо,мълча,мълча и ми вика: "Сине прости ми ,че не мога да стана Партиец и да живеем по-добре! Не мога да клепам съседите си,да лижа комунистически задници,да си викам другарю с хора,които не познавам,да карам майка ти да се хили на тоя и оня комунист ,за да се издигам в службата. Сине може да сме бедни ,но сме горди! Мога обаче да ти кажа някои неща: 35 години/по онова време/ни управляват комунисти и 35 години сме на дъното на Европа. Мога да те науча ,че съдбата ти, си е в твоите ръце ако си умен, ако си прост други те управляват,мога да ти кажа мрази комунизма и техните изчадия до мозъка на костите си. Знай,че това е утопия и такова нещо не е построено никъде и скоро ще изчезне от лицето на земята. А до тогава учи,възпитавай у себе си качества ,които ще ти помогнат да се справиш в друг един строй,който у нас ще поникне трудно, защото уродите които е произвел Комунизма са много и са навсякъде!!! Толкова много позна човека,ама всичко. Аз обаче,както и брат ми го послушахме! А на тъпака,който пише за дъвките ще кажа,че хубавите дъвки ги продаваха пак в "Кореком" и се казваха "Wrigleys", мляко в пликчета имаше сутрин от 7 до 7,30 и свършваше,хляб купувахме в петък по 5-6 хляба ,за да стигне за събота и неделя ,ток ту имаше ту нямаше,а бъдеще за кадърните и можещите никак нямаше. Ама както са казали хората,за тези които живеят в миналото бъдеще няма. Така че подгонения от носталгия автор на темата няма какво друго да чака освен деня в който някой ще звъни на вратата на 50 годишната му панелка,а той няма да чуе звънеца. И няма и кой да го побутне ,защото е сам като бастун в пустиня. И дори и да има деца и внуци,то те са някъде където изобщо не им пука ,какъв цвят е била единствената гордост на социализма дъвката "Идеал" или колко са се пенели прахчетата за лимонада,или дали след 124 години чакане им е излязла вноската за Лада /което си Фиат/ :roll: Ама докато такива пробващи да вербуват за пъкленото си поръчково драскане ,олигофрени са тук ,съм спокоен :roll: Хайде сега да отида в някой магазин и да си избера пакетче дъвки от 7895 вида и да реша с кой от 8921 вкуса да бъде. А Вие си живейте в комунизма,отива Ви. Той е за Вас :lol:И да да си Програмист е хубаво нещо! Можеш лесно да разбереш,че един идиот с един АйПи адрес пише под 10 ника. И това е нормално,защото на никой не му дреме преди 40 години ,кой колко дъвки пломбоубийци "Идеал" е издъвкал :roll: АМИН!!!

Като четях това разбрах, колко е страшно човек да е филмиран...

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 16 фев 2015 13:17

Колеги, правите фундаментална грешка (според мен).
Качеството на храната не е различно заради "преди и след", а заради посоката в която се развива обществото. Все пак минаха 25 години ... :)
Защо си мислите, че в Западна Европа са се хранели с ГМО-та и боклуци преди 25 години?
Аз все пак твърдя, че ако искаме качествена храна днес имаме 2 избора - плащаме цената или полагаме повечко труд в ..... градината :)

А иначе според мен, каквито ни бяха МПС-тата, такива ни бяха и стоките :(
Изображение
Последна промяна от Red_Neck на 16 фев 2015 15:05, променено общо 1 път.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
becks32milan
Контакти:

Мнениеот becks32milan » 16 фев 2015 14:40

smoothc написа:
Ти като си правиш Шопска салата в момента, мислиш ли че има нещо общо със салатата от времето, когато доматите и краставиците си бяха качествени и български.

Абсолютно! 100% natürliche :)

Това днес няма как да стане.
[rimg]http://prntscr.com/7ogjt7[/rimg]

Потребителски аватар
becks32milan
Контакти:

Мнениеот becks32milan » 16 фев 2015 14:52

smoothc написа:Е,това навярно е така,но защо умишлено акцентираш върху думата соц - като вид доминация?
Ясно е,че 80-те години исторически са под шапката на соца,но как един човек роден в края на 80-те(ти си в края на 70-те),може да направи сравнение?
И какво се получава,че ти индиректно правиш съпоставка между лакомствата до 89-та и тези след 89-та и още по-лошо - целиш да внушиш на аудиторията,че видите ли...няма нищо по-хубаво и вкусно от соц лакомствата.
Проблемът е,че ти не изразяваш личното си мнение - "Аз много обичах дъвки "Идеал" и шоколад "Крава",а ги поставяш едва ли не на пиедестал.
От една страна е нормално - все пак по-онова време си бил малък(безгрижно детство),впечатлявал си се по-лесно и изпитваш някаква носталгия,но защо трябва да поставяш(налагаш) тези свои вкусове и предпочитания като императив?
Примерно - Някои хора харесват да се пръскат с парфюми от 80-те години,но това означава ли че те са били по-хубави от тези през 90-те или след началото на 21-век?
Всеки с предпочитанието както се казва :)

Никъде не е казал че лакомствата от соца са по-добри от днешните, макар че преобладаващото мнение при хората, живели преди 89-а, е че са били по-добри. Предприятията са били държавни т.е. няма нужда да пестят пари като слагат Е-та и аспартам навсякъде. За жалост, днес на никой не му пука колко аспартам ще изпиеш или изядеш, важното е да ти излезне по-изгодно.
[rimg]http://prntscr.com/7ogjt7[/rimg]

Върни се в “Свободна зона”