Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Jackxxx
Контакти:

Re: Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Мнениеот Jackxxx » 18 ное 2014 14:20

@GOLEADOR,
аз не случайно съм написал "максимално простичко".
По 1. Цялата ни икономика е била изцяло зависима от Русия, а ние сме изнасяли основно за "братските" държави. Казвам "основно", защото все пак сме имали и много качествени стоки, които са били изнасяни и на запад. И при положение, че всички "братски" държави са били подпомагани от Русия е нормално и целия ни износ всъщност да не е никакъв износ, а да си е вътрешна търговия.
По 2. Така де, така. Нали и аз това казвам. Изведнъж ни спряха кранчето и с цел да се потуши напрежението и все пак с последна надежда да се замаскира дълго поддържаната илюзия се теглят заеми, които все още връщаме.
По 3. Аз всъщност изобщо не анализирам кой и какво е довело до краха на комунизма. Това е съвсем друга тема, която има връзка с текущата, но все пак е друга тема и да не я засягаме.
Аз обаче не съм съгласен, че соц лагера си е бил самодостатъчен. Защото хората отдавна са спряли да пасат трева. С напредване на времето, развитието на технологиите, глобалното влиянието на САЩ и куп други фактори, илюзията е ставала все по-трудна за поддържане.
[center]The team that gets me excited is Manchester United!
Manchester United - Once in a lifetime[/center]

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 18 ное 2014 16:26

"Едно време за 1 лев можеше да вземеш килограм сирене, кашкавал, литър мляко и два хляба, а днес с тия камери по магазините - нищо..."
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 18 ное 2014 17:23

@Jackxxx
1.Аз само отбелязах,че по времето на комунизма в България се произвеждаше много.Като почти нищо не оставаше за вътрешния пазар.Та Химическите ни заводи бълваха тор в количества по-големи от нуждата на цяла Европа,а нашите ТКЗС-та не смогваха да се доберат до нея.Или пък циментовите ни заводи.Моста над Босфора е построен с български цимент,но трябва да обикаляш магазините с дни за да се снабдиш с торба цимент ако ти трябва.За оръжия да не говорим.Изнасяхме оръжие като луди за цял свят,а в ловния магазин пушките кът.И така беше с повечето стоки.За това си мислихме,че като падне комунизма,ще спрем да изнасяме и стоките първо ще се предлагат на вътрешния пазар.Сега това звучи смешно.
2.За България не е проблем фалита.Та ние до 1987 сме преживели 3 фалита без никой българин да разбере.Проблема този път бе отказа на Русия да плаща този фалит.Ако на власт през 1989 бе Андропов и до сега вероятно щеше да работиш в завод носещ името на някой комунист.
3.България в СИВ си бе напълно самодостатъчна.И това е факт който няма как да обориш.Просто кажи една единствена стока която запада ако ни спре и ние загиваме или започваме да изпитваме огромни трудности.Какво ще ни спре запада?Газ,руда,храна,тор,цимент,оръжие,ток,какво?
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 18 ное 2014 21:15

CTAHKO написа:
demy27 написа:Лесно е. От Юни до Септември има осем смени по две седмици. Ако е имало примерно 4 милиона работещи, значи трябва да е имало почивни станции и бази с 250 000 легла за да отидат на почивка всички работещи. Дали е било наистина така, или пак е имало наши и ваши? Питам, защото по времето на соца така и не видях почивка ни на море, ни на планина, въпреки че родителите ми работеха.

Не спори, човекът ти го е написал ясно и точно. И работещите бяха доста повече от 4 милиона. Съответно и легловата база беше доста по-голяма от предположението ти :) Отделно си имаше страшно много бази (лагери) за децата също по цялото черноморие, както и планински такива. И не говорим за стотина легла в лагер, а за много повече, да не казвам, че е в пъти :) Там пък картите се определяха според доходите на родителите. На мен картата за две седмици на морето (Равда) ми излизаше около 12-14 лева :) На Петрово Бърдо пък имахме два лагера. Един детски и един средношколски (за по-големите ученици). Въобще не е било така, както доста от хората тук се опитват да го изкарат.

Sunway написа:Ти явно си младо момче и не си запознат..но заводите нямаха по една почивна станция.Баща ми например, неговото предприятие само на морето имаше, няколко станции в различни градове.Отделно и на балкана имаха станции.То е ясно, че ако е една не става при толкова много работници, а отделно имаше и други станции.Обобщено ще ти кажа, че при комунизма общо взето, като теглим чертата и го сравним със сегашното време, беше по-добре..Да, както всеки строй си имаше и недостатъци (но кой няма). Аз лично за разлика от теб мога да направя съпоставката, между какво е било преди и какво е сега..Всичко, което е написал СТАНКО е напълно вярно..Разликата от едно време и сега в парично отношение е, че едно време не взимаш толкова много пари, но можеш да си купиш доста неща (ако ги има в магазините и чакаш), всички българи спестяваха пари..Никой не се притеснява този месец, как ще си плати тока, телефона и парното (който го има). Ходиш на море и планина редовно и за доста време...Не се притесняваш, като ходиш в болницата, че лекарите ще те одерат или ще можеш да си купиш лекарствата. Играеш пред блока безгрижно и престъпността, почти не съществуваше. Това са само част от хубавите неща, които бяха при комунизма..Лошите всички ги знаем, "някои само са слушали"..Четох и някакви "млади" хорица , където спориха със СТАНКО, че Китай не бил комунистически. В мноого голяма грешка сте -КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ...но икономиката му е единствената в света, която е почти на пазарен принцип (което при комунистическа страна е уникално), което прави пазара конкурентно-способен на чуждите пазари..

П.С. Не ме разбирай погрешно от написаното до тук..Не подкрепям комунизма, нито искам да се върне времето, каквото е било.Просто изтъквам фактите за младите огранизми тук, където спорят без да са живели и видели, а само чуват и т.н. Дори съм на мнение, че докато и последният комунист не умре, България няма да се оправи..Сега ни ръководят бивши комунисти, доносници, агенти и тем подобни, на които 3/4 от живота им кажи-речи, е минал през времето на комунизма..На България и трябват млади, интелигентни и образовани хора, които да управляват...най-добре е от чужбина, защото в България, всичко и всеки го похабяват и развалят "старите кучета"-комунисти.

Всеки е свободен сам да прецени дали наистина през 80-те в България е имало хотели и почивни станции с 250-300 хиляди легла, или това е поредното безумно твое твърдение.
И като си толкова отворен, разбираш нещата и искаш това време да се върне, защо не си направиш един детски лагер на морето? Хиляди деца ще идват да почиват по две седмици срещу 12-14 лв. Или можеш да отвориш магазин в който да продаваш цигари по 60 стотинки и сирене по 2 лева? Можеш и да направиш машиностроителен завод в който реално трябва да работят 300 човека, но ти назначаваш 2 000 човека само администрация и да им плащаш по колкото струват 400 литра бензин?
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 19 ное 2014 09:37

dunavfc написа:Да спориш със Станко е висша форма на мазохизъм. И не е защото е ниско интелигентен, дори напротив, но той няма за цел да дискутира, както го правят повечето хора, той няма за цел да сподели своето мнение по даден въпрос или да се опита да се аргументира адекватно, той просто обича да се заяжда и да провокира. Самата тема е негов специалитет. Знае, че ще събере много "опоненти" и това ще му даде добра почва да прокарва елементарните си провокации и закачки. Аз, като наивен човек, доста път съм се подлъгвал и съм си губил времето в късните часове да дискутирам с него със самосъзнанието, че уж водим нормален и смилен диспут, но доста късно се усетих, че той няма за цел това, той просто обича да се заяжда 8-)

Абе дай аргументи бе, момче ;) Срещу аргументите и фактите няма кой, какво да ти каже ;) За пореден път се убеждавам, че си празна плевня, без никакаво въображение ;)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 19 ное 2014 09:43

Soulen написа:Най-точното мнение в темата е на Jackxxx, и аз точно това съм се опитвал да обясня. Че държавата изкуствено е налагала този модел всичко да е евтино, а глупавите хора въздишат по една илюзия, която е било неизбежно да приключи с фалит. Сега си плащаме за айляка и спокойствието от преди 89-та. Няма безплатен обяд 8-)

Опаааа, ако ми дадеш пример и на други държави като нас, само че фалирали, ще ти направя евала ;) Пишете си колкото да не заспите ;) Горбачов агентът на ЦРУ и МИ 5-6, сам прецака работата, ама вие продължавайте да търсите вината, някъде другаде де ;)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Свободна зона”