Game of Thrones / Игра на тронове / Домът на дракона

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Re: Game of Thrones / Игра на тронове

Мнениеот rhaegar » 05 май 2019 17:21

И аз не мисля, че има среден път за Церсей. You win or you die и тя много добре го знае.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
Авалокитешвара
Контакти:

Мнениеот Авалокитешвара » 05 май 2019 18:09

Furious_Monk написа:
Церсей може да е всичко друго, но не е и глупава. Такива сметки няма как да станат, защото никой няма да и позволи да се оттегли от трона, дори личната и амбиция. Ако и пощадят живота, тя ще си остане постоянна заплаха. Заслугата и в отбраната на човечеството нямаше да се помни толкова дълго, колкото нещата които извърши докато се бореше за синовете си. Вместо това щеше да загуби сериозна част от армията си.

Това е абсолютно невярно, заблуждаваш се. Веднага ти давам конкретен пример - Бейлон Грейджой. Той въстава срещу Робърт, бива смазан, свива знамената, коленичи и всичко е забравено. След като 10 години по-късно все още е владетел явно не е загубил респекта на своите (а трябваше, между другото, защото е абсолютен олигофрен). Нито, пък, някой се е притеснил, че е нелоялен васал.
Торен Старк като коленичи пред Егон не го е направил от много любов към Таргариените. Но 300 години по-късно рода Старк все още го има и е гарант на севера, а родовете на Черния Харън, на рода Градинар, властващ над Предела, на кралете на Бурен Край - всички те са изчезнали от историята. Освен това явно Егон не се е страхувал от нелоялността на Торен Старк, интересно защо ли. Исторически погледнато ще намериш цяла камара примери за подобни "коленичения" и тем подобни - например в римската история. Това е съвсем стандартно. Друг пример, пак от сериала, е Дорн, който признава Робърт, въпреки че всъщност го мрази и Робърт нито веднъж за цялото си управление не посещава Дорн.
По-нататък, Уилям Пит е формулирал една мисъл, която е много подходяща за темата - "Англия няма вечни приятели, Англия няма вечни врагове, Англия има вечни интереси". Умният владетел не позволява миналото да го управлява, той може да се учи от него, но нищо повече. Ако е умна, Церсей би въстанала срещу Денерис в качеството си на гарант на запада само ако ситуацията го позволява, а не защото е лоялна или нелоялна. Ако в този хипотетичен сценарий Денерис управлява разумно - може да въстане само някой глупак и то само за да послужи за назидание на другите потенциални глупаци (като Бейлон). Ако тя управлява лошо - рано или късно западът би се вдигнал, без значение дали Церсей я има или не. Т. е. Церсей никога няма да бъде истински проблем, проблем може да бъде само потенциално лошото управление.

Второ, Церсей Е глупава. Така е заложено от Мартин. Ето ти как Тирион я охарактеризира "Вестерос е разкъсан и кърви, а не се съмнявам, че в момента милата ми сестра превързва раните… със сол — продължи Тирион. — Церсей е милостива колкото крал Мегор, безкористна колкото Егон Недостойния и мъдра колкото Ерис Лудия. Никога не забравя обида, истинска или въображаема. Взима предпазливостта за страхливост и несъгласието за непокорство. И е алчна. Алчна за власт, за чест, за любов. Управлението на Томен се крепи на всички съюзи, които милорд баща ми изгради толкова грижливо, но много скоро тя ще ги унищожи, всичките."
Пълна истина, всяка една дума.
Бейлиш за Церсей " може да ми се наложи да я премахна по-скоро, отколкото съм планирал. При условие, че междувременно сама не се премахне. — Петир й се усмихна дяволито. — В играта на тронове и най-дребните фигурки може да заиграят по своя воля. Отказват понякога да извършат ходовете, които си им определил. Това го запомни добре, Алайн. Този урок Церсей Ланистър тепърва й предстои да научи."
"Няма да повярваш и на половината от това, което става в Кралски чертог, миличко. Церсей залита от една идиотщина към друга, не без помощта на нейния съвет на глухите, тъпите и слепите. Очаквах, че ще опропасти кралството и ще се самоунищожи, но изобщо не очаквах, че ще успее да го постигне чак толкова бързо. Доста дразнещо е. Бях се надявал, че ще разполагам с четири-пет кротки години да посадя някои семена и да оставя плодовете да узреят, но сега… добре поне, че вирея в хаоса."
Кеван Ланистър: "по това, което видях от Джофри, ти си толкова непригодна като майка, колкото и като регент."

В сериала е посмекчен образът ѝ на завършен идиот, но пак има достатъчно материал.
Първо - Джофри. Той е такъв, какъвто е, заради Церсей, не заради някой друг или заради гените си (пълна глупост).
Второ - кога си видял дори един единствен път Церсей да поиска съвет от някого и да се възползва от него. Нито веднъж. На нея не ѝ трябват съветници. На нея ѝ трябват само клоуни и лакеи, които да я славославят. Чиста случайност, че при нея се озова Кайбърн - поне един полезен човек. Сравни го това с една Денерис, например. Тя непрекъснато пита хората около себе си, иска съвети, получава съвети. Включително онази сцена от седми сезон, в която се обърна към Джон и го попита какво да направи (далеч преди колениченето).
Трето, дрън-дрън Тивин, дрън-дрън баща ни, дрън-дрън. Тивин определено имаше своите недостатъци, но далеч не беше глупав. И беше осъзнал, че силата на рода Ланистър е абсолютно недостатъчна за контрол над цял Вестерос. За което търсеше съюзи, най-важният от които беше съюзът с Тирелите. А какво правеше Церсей - гледаше да се скара с Марджъри, да елиминира "тази заплаха". И като ги махнем Тирелите и к'о пра'им после?... Абсолютно нелоялен съюзник. Поради което само още по-глупав и от нея би я подкрепил (Т. е. Тарли).
Четвърто - врабците. МАЛОУМИЕ на квадрат.
Пето, през цялото време гледаше да се скара с Тирион и му пречеше ранните сезони. Вместо да му помага. В последствие Джофри го убиха и тя само за Тирион си мислеше (а това беше толкова глупаво и нелогично, че няма накъде повече).
Шесто, сама успя почти да загуби битката при Черна Вода като извика идиотчето си и градската стража рухна психически.
Седмо, Джейми директно в лицето ѝ говори че не могат да спечелят срещу Денерис, оно гледа като теле в железница. За преговори не знае, компромис - не е чувала тази дума. Реализъм - нула. ДАЙТЕ Ѝ СЛОНОВЕ.
По-добре първи на село, отколкото втори във Рим
Юлий Цезар

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 05 май 2019 18:19

От къде дойдоха тия слонове? Нямам спомен изобщо да съществуват в историята, малко ми звучи като мечтата на Сам Ганджи да види земеслон от "Властелина". :lol:

Изображение

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 05 май 2019 18:45

Слоновете са бойна единица на Златната армия/компания и тя като ги нае в края на миналият сезон каза на Джейми, че е наела 20,000 човека, които имат слонове и беше доста уверена, че с тях и с армията ще спре Денерис. Сега като дойде Хари в новият сезон и като се срещна с нея той и каза, че са загубили бройка от хората по пътя, но не каза колко души т.е. Златната армия не е точно 20,000 човека, но се съмнявам да са загубили повече от 1000 души. Впоследствие тя го попита колко коня имат и той и отговори, че разполагат с 2000 конници и след това повдигна въпроса за слоновете. Беше отговорено, че слоновете не са пригодени за дълъг път в море и затова не са ги взели, но били много добра единица за битка, на което тя открито съжали, че не ги е получила. Впоследствие още два пъти ги спомена тези слоновете и затова в момента яко я бъзикат с мемета в нета за тези слоновете и може би тук е заровен ключа към загубата на предстоящата битка понеже не виждам логика да ги споменава така често без дори да се повдига въпроса и открито да съжалява.

Отделно има теория, че Златната армия ще я предаде в даден момент и ще застане на страната на Денерис понеже в тяхната история само един път са прекъсвали договор и то в полза именно на Таргариен. Като цяло самата армия е основа от копеле на Егон IV Таргариен, което май впоследствие е признат като син на краля и неговото име е Aegor Rivers.

Ser Aegor Rivers, frequently called Bittersteel, was one of the Great Bastards and a son of King Aegon IV Targaryen by his fifth mistress, Lady Barba Bracken. Aegor was the founder of a famed group of exiled sellswords, the Golden Company.In his personal arms, he combined the red stallion of House Bracken with black dragon wings from House Blackfyre, on a golden field

Изображение

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 05 май 2019 19:17

Паце, нямам нужда да ми обясняваш кой е Bittersteel. :lol: Егон с признаването на всичките си копелета им даа основание да претендират за трона и се почват едни вътрешни борби между Таргариените, които поставят началото на края за тях.
Само не знам кога точно си прекратяват договор, за да се бият в полза на Таргариен, след като те в цялата си история са срещу трона, когато не се бият на Есос де. Помагат в бунтовете на Блекфир, които са наследници на едно от копелетата на гореспоменатия Егон IV. И нямат слонове. Никъде никога в историята не се споменават слонове. Затова казах, че е намек от сценаристите към LotR.

Изображение

Потребителски аватар
Furious_Monk

Мнениеот Furious_Monk » 05 май 2019 19:19

Самата форма на управление при Денерис и Церсей е напълно различна и се крепи на различни разбирания за лидерство.

Вярно е, че допуска много грешки, включително подценяването на Върховния Врабец, но трябва ли да изброяваме тези на най-умния човек в сериала и неговите глупости, включително и изключително малоумната заплаха, която отправя към Джофри пред погледа на придворните, довела до тоталното му унижение или момента в който пропусна да напусне столицата, защото му харесвало да бъде ръка на краля, начина по който бива надхитрен при "Скалата на Кастърли"....

Тирион казва много неща , включително на Денерис да не изгаря живи Дикон и Рандил Тарли, което не се случва. Да видим дали от това предупреждение ще има някакви последици.

Не може да твърдиш, че това което се е случило в миналото ще бъде повторено и в настоящето, още повече от историческа гледна точка, защото не знаем колко лична е била омразата между воюващите страни. Дори и Денерис да и позволи да се оттегли, Старките никога няма да и простят. Единствената и защита към този момент си остава трона и силата на властта, макар че вероятно няма да е достатъчна или просто ще я загуби и вероятно чак тогава ще загине.
Дали Кроос и Модрич все още са най-добрите? В сравнение с кого?
Анчелоти.

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 05 май 2019 19:24

rhaegar написа:Паце, нямам нужда да ми обясняваш кой е Bittersteel. :lol: Егон с признаването на всичките си копелета им даа основание да претендират за трона и се почват едни вътрешни борби между Таргариените, които поставят началото на края за тях.
Само не знам кога точно си прекратяват договор, за да се бият в полза на Таргариен, след като те в цялата си история са срещу трона, когато не се бият на Есос де. Помагат в бунтовете на Блекфир, които са наследници на едно от копелетата на гореспоменатия Егон IV. И нямат слонове. Никъде никога в историята не се споменават слонове. Затова казах, че е намек от сценаристите към LotR.

Аз се обърнах към теб, ама повечето детайли ги сложих заради другите, които обикновено четат само и не всичко им е ясно кое, как е. :) Не знам не съм чел всичките книги, но вероятно има някъде нещо за тези слонове иначе нямаше и да ги рисуват в онази снимка горе, а тя е взета от сайт, който разказва историята на сагата извън сериала. Може би в някои от другите книги от същата вселена се говори за тях, а дадох на предната страница за три такива книги. Може като си ги чел едно време да си пропуснал това със слоновете или да си забравил, знам ли. :roll:

Това за Таргариен го прочетох в някакъв сайт или беше мнение в чужд форум не съм сигурен, но беше още след като пуснаха за първи път промото за сезона и показаха пристигането на Златната армия там на корабите на Юрон. :)

Furious_Monk написа:Самата форма на управление при Денерис и Церсей е напълно различна и се крепи на различни разбирания за лидерство.

Вярно е, че допуска много грешки, включително подценяването на Върховния Врабец, но трябва ли да изброяваме тези на най-умния човек в сериала и неговите глупости, включително и изключително малоумната заплаха, която отправя към Джофри пред погледа на придворните, довела до тоталното му унижение или момента в който пропусна да напусне столицата, защото му харесвало да бъде ръка на краля, начина по който бива надхитрен при "Скалата на Кастърли"....

Тирион казва много неща , включително на Денерис да не изгаря живи Дикон и Рандил Тарли, което не се случва. Да видим дали от това предупреждение ще има някакви последици.

Не може да твърдиш, че това което се е случило в миналото ще бъде повторено и в настоящето, още повече от историческа гледна точка, защото не знаем колко лична е била омразата между воюващите страни. Дори и Денерис да и позволи да се оттегли, Старките никога няма да и простят. Единствената и защита към този момент си остава трона и силата на властта, макар че вероятно няма да е достатъчна или просто ще я загуби и вероятно чак тогава ще загине.

И според мен Церсей отдавна загуби войната именно заради решенията си. Успя да изгори всички възможни мостове и в момента няма нито един район, който да я подкрепи. Малкото, които успя да привлече бяха унищожени, а именно Търли, а Юрон за момента е лоялен, но не е стабилен съюзник и той дори го каза на Яра. Тя нали му каза, че е застанал на губещата страна и той с откачената си физиономия и отговори, че ако е така просто ще отплава в друга посока, но първо ще спи с Кралицата. Е едно от желанията му се сбъдна и като усети, че почва да губи битката като нищо може да си бие камшика, освен ако още преди това не бъде сразен в морето. :mrgreen:

Церсей и да спечели войната тя няма какво да управлява и трябва да се върнат 300 години по рано както е било преди завладяването на Егон т.е. суверенни кралства по регионите си. Нито Севера ще застане на нейна страна, нито Дорн, нито Железнородните и другите домове.

Трябва да отбележим обаче, че Едмур Тъли е все още в играта, но го държат под контрол Ланистър, но това беше преди Джейми да напусне Церсей и Фрей бяха все още в играта + Тирел. Онзи ако се усети, че Церсей е сама и няма почти никой зад гърба й може да се освободи от оковите си и да застане отново на страната на Севера или сега на Денерис, за да си го върне на Дом Ланистър, че избиха родата му. В онази снимка, която пуснах на предната страница там със свитъците има поне още 5-6 свитъка от гарвани и вероятно са от още домове решили да застанат зад Денерис и Севера.

Потребителски аватар
Furious_Monk

Мнениеот Furious_Monk » 05 май 2019 20:04

За да претендират за своята независимост, останалите кралства трябва да си осигурят солидна финансова подкрепа и също така да осигурят безопасност по собствените си пътища , да изградят свои съюзи и въобще да усложнят максимално собствената си ситуация. Да не говорим, че още една война на тези територии ще настрои населението срещу всичко що мърда и носи благородническа кръв... :lol:
А и морските маршути, поне към момента, са в ръцете на Юрон Грейджой. Така че, ако имаше шанс да спечели войната, на Церсей едва ли щеше да и се налага да покорява кралствата отново.

Според мен, Церсей не е толкова глупава, но е психически неустойчива, което би трябвало да доведе до нейното падение. Ще е интересно към каква посока ще тръгне образа на Самуел Тарли...
Дали Кроос и Модрич все още са най-добрите? В сравнение с кого?
Анчелоти.

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 05 май 2019 21:05

Авалокитешвара написа:Церсей наистина трябваше да не се занимава с глупости и съставяне на болни планове, а да изпрати цялата си сила на север. В най-добрия възможен случай КН бива победен, но Денерис умира. Всичко се случва, шансът е много малък, но го има. При това положение Церсей пак няма да завладее никога Вейл, Дорн или Севера, но може да спечели малко точки и авторитет сред своите си хора, което да ѝ помогне да управлява по-голямата част от юга. Ако Денерис не умре, тогава използва обстоятелствата, използва това, че е помогнала в борбата с КН и преговаря с Денерис. Отказва се от кралските си претенции. Иска в замяна амнистия за Джейми (за кралеубийството) и да бъде обявена от Денерис за лорд на Скалата на Кастърли и гарант на запада. Достатъчно разумно предложение, Денерис почти със сигурност би приела. В последствие, в зависимост от това, какво се случва през управлението на Денерис на Железния трон, Церсей (евентуално) може и допълнително да усили позициите си и дори е възможно някой ден (всичко е възможно) пак да стане кралица.

"Game of Thrones" е художествено произведение и като такова се подчинява на определени закони. Имам чувството, че коментирате някакъв реален военно-политически сблъсък, като чета последните страници. Церсей е основен антагонист, няма как да вкарат горното в художествено произведение, защото трябва да има конфликт между положителни и отрицателни герои, такива са правилата на драматургията. Хората от хиляди години творят приказките и преданията си по един начин: доброто се сблъсква със злото, доброто побеждава, злото е наказано. Церсей е злото, което трябва да бъде наказано. Както беше наказан Бейлиш примерно или Нощния крал. Горните действия може и да са възможни в реалността, но не са естествена развръзка на конфликт в творба от този жанр.

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 05 май 2019 21:18

paceto написа:Трябваше да прочета един материал, за да видя това, което до сега ми отбягваше в интрото. Виждаме, че в един от пръстените се виждат 4 дракона? Какво искат да ни кажат с това, че ще се появяват още 2 дракона или като препратка за 4-ма Таргариен? :unsure:

[rimg]https://i.imgur.com/EM65C35.png[/rimg]

Денерис, Джон, Тирион и евентуално детето на първите двама?

Според мен има най-голяма вероятност... нищо да не искат да ни кажат с тия четири дракона в интрото :roll: :lol:
Просто човекът, който е правил кадрите е решил да сложи четири броя 8-)

По моему има малки шансове и Златната чета да предаде Церсей, трябва все пак някой да участва в мелето.

Върни се в “Свободна зона”