Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Тема за политика - България

Мнениеот Кашчей » 24 яну 2016 14:11

vaskonti написа:
fcb_bg написа:
vaskonti написа:
Кашчей написа:Не съм запознат с лихви по депозити и кредити в други държави, но има ли държава в ЕС с по-голяма ножица от нашата?

Спорът е принципен за и против банките. Според Илчо банките следва да раздават безлихвени кредити, при това от собствени средства, а не да ползва за целта парите от депозитите. Разбира се, по тия депозити трябва да се плащат лихви. Ето какви безумни идеи имат поддръжници. Не всичко от горе се дават за пример исландските банки без изобщо да се осъзнае очевидния факт, че тези банки също слагат лихви на заемите и че ползват парите от депозитите.
fcb_bg написа:Абе, пич, как да преценя лихвата догодина на колко ще я промени банката с някое малоумно оправдание? Или как ти вземат ипотекирания имот, продават го и пак си плащаш за това което вече нямаш? Тръгнал си да защитаваш едни мошеници в костюми.

Не ги защитавам. Както казах по-горе, проблемът не е в системата, а в хората, които я прилагат. В САЩ лихвите по ипотеките се движат около 1-2%.
Ако ти знаеш по-добра система за финансиране на проекти, за които иначе просто няма пари и съответно няма как да се осъществят, с интерес ще те изслушам...така де, прочета.

Равнис по европейските лихви. Нали все там гледаме. Или не могат да си го позволят с реализирана годишна печалба за само 9 месеца? осъзнаваш ли всъщност колко е нагло да кажеш, че си изкарал за 9 месеца толкова, колкото през цялата минала година?

Не е нагло ако оборотът се е повишил с 25% в сравнение с миналата година, тогава печалбата е същата като процентно съотношение.

Как се повишава оборот, при положение, че беше заявено, че кредитите са намалели през миналата година? Как се повишава оборот, след като сме в перманентна криза и сме мързеливи и неинициативни?
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 14:12

fcb_bg написа:Аз съм много впечатлен от стабилната лихва тип брадварска, която предлагат родните банки. :mrgreen: Я да ми се махат от главата.
Томи, защо цената която ми плаща банката за да оперира с моя влог не е долу-горе като тази цена , която аз бих платил за да ми отпусне кредит? Нали таз година банките изкараха до септември, колкото за цялата минала година? Барем не могат ли мааааалко да свалят лихвата деа тез печалбари мазни?

Трябва да има разлика между двете, за да се сформира печалба, а и за да функционира банката. А колко е голяма тази разлика зависи от някои фактори (едни са чисто пазарни, други са чисто законодателни, трети са чисто управленски, четвърти зависят от обстановката и т.н.).
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 24 яну 2016 14:13

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-devet-meseca-bankite-specheliha-poveche-otkolkoto-za-cialata-2014-g-205211/
Не, не е нагло да ти вземат 1 лв за теглене от банкомат. Изобщо... Не е нагло да ти слагат такса 5 лв за превод на 5лв. Изобщо...
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 24 яну 2016 14:14

petko.h.markov написа:
Кашчей написа:
petko.h.markov написа:
Кашчей написа:
fcb_bg написа:
Кашчей написа:Не съм запознат с лихви по депозити и кредити в други държави, но има ли държава в ЕС с по-голяма ножица от нашата?

Само забележи как при леко напрежение в банковата система медиите изкарват Хампарцумян на амбразурата да разправя как банките били адски важни. Кво им е важното, аз така и не съм разбрал за 36 лазарника.

Какъвто Божидар Данев-такъв и Хампарцумян. Как само в България кризата не свършва, бремамамустара :evil:

Тя от само себе си няма как да свърши.Като си лежим по гръб,като не правим нещата които и както трябва,така ще бъде.
Няма болест,която да минава без правилно лечение.

Ти наистина ли мислиш, че никой нищо не прави? Просто така е най-лесно-в условията на криза, бла-бла.

Та нали ти казваш,че само при нас кризата не свършва.Кое е бла-бла.Ако не свършва,значи нищо не се прави или е недостатъчно.Или е в погрешната посока,като
бягане на едно място,с високо вдигнати крака и обилно изпотяване.

Не го казвам аз, а го говорят тежки бизнесмени, политици и журналисти и това е много удобно оправдание за поддържане на нисък стандарт за работника-дали ще е държавен служител или друг (без няколко добре платени професии) е без значение. Нали си наясно, че няма как всички да станат търговци или бизнесмени, защото тогава няма да има кой да произвежда.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 24 яну 2016 14:16

Tommi написа:
fcb_bg написа:Аз съм много впечатлен от стабилната лихва тип брадварска, която предлагат родните банки. :mrgreen: Я да ми се махат от главата.
Томи, защо цената която ми плаща банката за да оперира с моя влог не е долу-горе като тази цена , която аз бих платил за да ми отпусне кредит? Нали таз година банките изкараха до септември, колкото за цялата минала година? Барем не могат ли мааааалко да свалят лихвата деа тез печалбари мазни?

Трябва да има разлика между двете, за да се сформира печалба, а и за да функционира банката. А колко е голяма тази разлика зависи от някои фактори (едни са чисто пазарни, други са чисто законодателни, трети са чисто управленски, четвърти зависят от обстановката и т.н.).

Съгласен съм че трябва да има разлика, нали и те искат да ядат. Ама чак толкоз ли....

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 14:16

petko.h.markov написа:
vaskonti написа:
petko.h.markov написа:Както се казва"Болник на легло се ..."Всичко би трябвало да се определя на пазарен принцип,но в България нещата са малко по различни.Ако можеш минеш и без банков кредит е най-добре.

Ами...ако можеш да си произвеждаш целия ток, от коюто имаш нужда е най-добре, ако можеш да си произвуждаш всичката храна, дрехи, дори автомобила сам, ще е най-добре. Ако имаш собствени средства да си построиш къща ще е най-добре. Но какво трябва да направят хората, които не могат да си позволят всичко това сами? Банката просто им дава възможност и всеки сам преценява дали да се възползва и да опита да подобри по този начин живота си. Ако не го устройва, човекът е свободен да търси други начини, по-малко рискови.

Първите 2-3 изречения ги пропускам,защото не се връзват с банките.Въпросът е както всяко нещо в този живот,да се търси приемлив баланс,изгоден и за двете
страни.Ако банките реализират твърде големи печалби,сравнени с фирмите в икономиката,значи нещата не са съвсем коректни.

Съвсем коректни са си нещата, защото банките работят с много голяма стойност на заемния капитал и по-малко собствен капитал, което позволява да се постигне по-голяма рентабилност, но пък е и по-рисково.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 14:20

fcb_bg написа:
Tommi написа:

Съгласен съм че трябва да има разлика, нали и те искат да ядат. Ама чак толкоз ли....

Това си зависи от конкретната среда, в която функционират. Примерно, ако имахме по-развит капиталов пазар, който да се явява реална конкуренция на банките, тогава можеше да се свие този марж между лихвите. И други такива фактори.

petko.h.markov
Контакти:

Мнениеот petko.h.markov » 24 яну 2016 14:24

"Не го казвам аз, а го говорят тежки бизнесмени, политици и журналисти и това е много удобно оправдание за поддържане на нисък стандарт за работника-дали ще е държавен служител или друг (без няколко добре платени професии) е без значение. Нали си наясно, че няма как всички да станат търговци или бизнесмени, защото тогава няма да има кой да произвежда."
1Ти защо мислиш,че търговците и бизнесмените не са работници?Та нали точно те намират работа за фирмите си,правят цялата организация за извършване на
възложената им работа и лично те ще поемат евентуалните загуби.
2За да дадеш по-висока заплата на работника трябва най-напред той да си я изкара и да има кой на теб да ти я плати.При свития пазар в България няма как да
плащаш високи заплати,защо конкуренцията и възложителите те натискат.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 24 яну 2016 14:30

Tommi написа:
fcb_bg написа:
Tommi написа:

Това си зависи от конкретната среда, в която функционират. Примерно, ако имахме по-развит капиталов пазар, който да се явява реална конкуренция на банките, тогава можеше да се свие този марж между лихвите. И други такива фактори.

На народен език - дерат щото могат. Тъй ли е?

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 яну 2016 14:33

Да. Но "дране" е силно казано.

Върни се в “Свободна зона”