diplomat написа:il4o_iliew написа:Не знам само кой е наивен, обаче турците щяха да строят турски поток, ако не беше сваления самолет, а ЕК одобри северен поток. Сигурно Меркел когато каза, че северен поток не е политически, а икономически проект, също беше много наивна. Турците и те бяха наивни, щото искаха да строят турски поток с гадните и подмолни руснаци. За наивността им в за атомните централи с изцяло руски инвестиции не говорим. Много са наивни и глупави.
Само ние като най-умни запазваме лоялност към ЕС, и губим към 6000 работни места, стотици милиони само от транзитни такси на година.
Ква лоялност, като при нас отговорните за тия проекти си разтварят бузите на всеки, само и само да може да налапат по-голямо парче?!?!?! Ква лоялност, като квито и проекти да се правят в България, определени кръгове само се облагодетелстват, а хората духат супата още от край време?!?!?! И какви са тия транзитни такси, за които бръщолевиш, като много ясно ни беше казано, че първите 15 или 25 години ще си бараме меча само, за да изплатим нашата част от проекта, който за няколко месеца се увеличи ценово 4 ПЪТИ!!! Стегни се малко, че вече ме дразниш сериозно с тия безсмислици - от русофилските празноглавци го очаквам, но от теб не, защото мислех че гледаш обективно, а не по предпочитания.
За транзитните такси не си го измислям аз. Слушал съм експертни оценки на професионалисти в бранша-включително Ангелаки Гоцев. Човекът разбира повече и от теб и от мен от проекта. Каза, че ако юридически се въведат промени в бг законодателството и тръбите през България се обявяват за български, а не за руски, България може да печели 3-4 милиарда евро годишно. Това той го каза. Също съм чел и изказвания на други енергийни експерти, които казват, че ако ЮП мине през България, ставаме геополитически фактор в международните отношения. Щото нали се сещаш, че ако някой реши да ни налага условия, веднага можем да врътнем кранчето на газа и цяла Европа да остане на сухо. За работните места в Северна България съвсем не говорим-икономиката там ще се съживи. Просто този проект трябва да се реализира. Без него трябва да внасяме газ от Гърците, който така или иначе ще е руски. Проблемът е, че ще трябва да плащаме такса и на тях. Газта ни ще се оскъпи, а ние ще си останем същите голтаци и безгласна буква.
Въпросът е на ниво преговори между нашата страна и руската. и ако иаше политици, които да гонеха националния интерес, а не този на "евроатлантическите ни партньори", щяхме да сме седнали на масата отдавна и да сме уговорили взаимно изгодни условия и за нас и за тях.