Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот diplomat » 01 дек 2015 19:30

Русия строи две военни бази на Курилските острови

Русия строи две военни градчета на островите Итуруп и Кунашир, което ще позволи да се повиши бойната готовност на войските на източните граници на страната, заяви министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Общо се планира да бъдат построени 392 сгради и съоръжения. Предвидено е използването само на съвременни типови конструкции за бързо монтиране, уточни той на съвещание чрез видеоконферентна връзка с ръководния състав на въоръжените сили.

По думите му това ще бъдат "гарнизони с развита инфраструктура - детски градини, училища, културно-развлекателни центрове и общежития". На двата острова вече е доставено необходимото количество строителни материали за осигуряване на непрекъсната работа през зимата, като на първо време усилията ще бъдат съсредоточени върху инженерната инфраструктура и основните сгради. Това ще позволи разполагането на личния състав и постъпващата техника и привеждането й в режим на бойно дежурство.

Присъствието на руски военни на Курилските острови с население от 19 000 жители е чувствителна тема за Япония, която има претенции към този архипелаг, анексиран от СССР в края на Втората световна война след капитулирането на японските военни, отбелязва АФП. Япония нарича тези острови Северни територии, а за Русия те са част от Сахалинска област в Далечния изток. Япония и Русия не са подписвали мирен договор и преговорите между тях си остават в "мъртва точка" след анексирането на полуостров Крим към Русия миналата година. Западът и Япония осъдиха тази стъпка на Москва.

Русия привършва строителството на голяма военна база в Арктика

В края на септември руският външен министър Сергей Лавров изключи какъвто и да било компромис по време на среща с японския си колега Фумио Кишида, като призова Токио да признае "историческата действителност".Малко преди това чужд самолет, за който се предполага, че е бил руски, прелетя през японското въздушно пространство и предизвика гнева на Токио. През август визита на руския премиер Дмитрий Медведев на Курилските острови също разгневи японските власти. Тогава Медведев използва визитата, за да направи публично достояние указ за разширяване на руската територия с 50 000 квадратни километра в зоната по силата на решение на ООН.

Япония протестира през март и срещу руски военни маневри в региона, в които участваха 500 военнослужещи.

Източник: БТА

Синчец или някой друг достатъчно запознат може ли да сподели каква точно е ситуацията с тия острови, и до колко пречи на отношенията между Русия и Япония? И как точно виждате да се развие тази очевидна игра на нерви? :?: Само без Станко, щото неговите "знания" мога сам да си ги набавя от нета...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 01 дек 2015 19:36

Даже няма и да си направя труда да цапам чистото си съзнание с твоите пасквили ;)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 01 дек 2015 19:38

.
Последна промяна от diplomat на 01 дек 2015 20:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 01 дек 2015 19:41

Бих ти препоръчал това, за да се запознаеш с предисторията: кратко, сбито, без пристрастия и...изчерпателно.http://geopolitica.eu/2008/broi22008/89 ... resheniya-
Нещата се усложняват, и висят нерешени, защото СССР и Япония са в различни лагери на Студената война. В посочения линк ще откриеш анализи и варианти за изход-аз лично не знам какво ще стане. А за Арктика-Русия отдавна готви там офанзива, свързана с природните богатства и с военно-стратегически цели.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 01 дек 2015 19:45

То и аз точно това щях да му постна, ама друго си е да подчертае изрично да не съм аз :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 01 дек 2015 19:59

sin4ec написа:Бих ти препоръчал това, за да се запознаеш с предисторията: кратко, сбито, без пристрастия и...изчерпателно.http://geopolitica.eu/2008/broi22008/89 ... resheniya-
Нещата се усложняват, и висят нерешени, защото СССР и Япония са в различни лагери на Студената война. В посочения линк ще откриеш анализи и варианти за изход-аз лично не знам какво ще стане. А за Арктика-Русия отдавна готви там офанзива, свързана с природните богатства и с военно-стратегически цели.

Много интересно. Благодаря. Предполагам, че отношенията и връзките между двете държави са минимални, но според мен Русия има много да спечели от оздравяването им. :?

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 01 дек 2015 20:02

1982 написа:
ivan56 написа:
CTAHKO написа:
ivan56 написа:Да бе, трябва да се даде нобелова награда за мир на Хизбула. 8-) Минимум.

Ами точно за това се борят 8-) За мир без евреи 8-) Какво по-хубаво от това 8-) Целият свят ще им е благодарен 8-)

Да бе.Аз предпочитам евреи пред мангали.
Дет се вика по-малкото зло.

Евреин няма да дойде и да се самовзриви, за да те утрепе.

Maйтапа настрана, но първоте организации, за които е известно да са организирали такива самоубийствени акции са еврейски и датират от времето, когато Рим владее региона. Е, не е имало бомби като сега, принципа е бил подобен: убиваш докато те батисат.

Възможно е да има и по-стари такива организирани практики (неорганизирани 100% има), но аз не съм попадал на данни за предходни такива.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 01 дек 2015 20:05

diplomat написа:
sin4ec написа:Бих ти препоръчал това, за да се запознаеш с предисторията: кратко, сбито, без пристрастия и...изчерпателно.http://geopolitica.eu/2008/broi22008/89 ... resheniya-

Много интересно. Благодаря. Предполагам, че отношенията и връзките между двете държави са минимални, но според мен Русия има много да спечели от оздравяването им. :?

Ооо не, въобще не са минимални 8-) Най-малкото че вкараха китайците и японците на мястото на чипсовете в разработването на Сахалин. А там става въпрос за много, ама наистина много пари 8-) Пък точно тази комбинация от тези три държави да мелят брашно на едно място си е направо подвиг :) Всеки с всеки си има някакви спорни и нерешими казуси 8-) Ама явно нещата се променят към затопляне както виждаш 8-)

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 01 дек 2015 20:11

Да, Япония и Русия са отколешни врагове, но могат да си бъдат много полезни взаимно. Това обаче е в прерогативите на техните дипломати и управляващи. Съвременните военни руски разработки, навлизащи една след друга на въоръжение, доста обезсмислят аванпоста на островите. В азиатското пространство Русия определено много добре си играе картите и в един момент няколко острова могат да изиграят ролята на Асо пика...
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 01 дек 2015 20:15

sin4ec написа:Да, Япония и Русия са отколешни врагове, но могат да си бъдат много полезни взаимно. Това обаче е в прерогативите на техните дипломати и управляващи. Съвременните военни руски разработки, навлизащи една след друга на въоръжение, доста обезсмислят аванпоста на островите. В азиатското пространство Русия определено много добре си играе картите и в един момент няколко острова могат да изиграят ролята на Асо пика...

В крайна сметка, колкото и да се умува кой крив, кой прав, става въпрос за национални интереси от най-високо ниво, така че не бих могъл да съдя нито една от двете страни. :| Просто се надявам с тези бази да не се стигне до ескалиране на ситуацията и по онези региони, че арабите ни стигат с простотиите им. :oops:

Върни се в “Свободна зона”