HoUs4oOL написа:Откъде си черпиш информацията, неновините ли четеш?
За "И.Д." трябва да са ясни няколко неща.
Първо: Те никога не са разполагали с 30 хиляди бойци, пък да не говорим за 40 и нагоре.
Не знам от къде плъзна това инфо, но цифрата е повече от смехотворна.
Второ: Реалният брой бойци на "И.Д." е под 10 хиляди, реално са към 7-8 хил.
Не-напразно съм подчертал "бойци", щото имам напредвид точно това - хора, които са влизали в сражения под една или друга форма.
Около 90 % от тези бойци са от бившата армия на Саддам.
Останалите са от групировки, от Северна Африка и околните на Сирия страни, като по-многобройните от тях са от "Хамас".
Има малко и от С.А., Катар, Йемен, Чечня и "Татарстан".
Ако говорим за поддръжници на "И.Д.", то тогава цифрата се удвоява.
Тоест, "силите" на "Идил" са между 15 и 20 хиляди.
Но по-малко от половината от тях, могат да боравят свястно с оръжие.
Следващите неща ...
Първото голямо оттегляне на сили на "Идил" , "съвсем случайно" е няколко дни преди атентатите в Париж.
След атентатите, следва ново голямо оттегляне на ислямистки бойци от Сирия, в това число и Лидерите им.
Третата вълна от ислямисти, дето се оттегли от Сирия, беше след като Русия се включи в конфликта.
Нали не очакваш въпросните бойци да стоят и да чакат руснаците да им сипят по-главите бомби ?
И още нещо ...
След включването на Русия, голяма част от опозицията на Асад остана без избор... И се вля в "И.Д.".
Така че, някои от опразнените райони от ислямистите, са заети от опозиционери.
И те са главните сили, с които в момента войските на Асад воюват, а руснаците бомбят.
Разбира се, за "парлама" останаха и между 1 500-2 000 от "Идил", които ще се оттеглят с бой.
Това е галимацията към момента в Сирия.