Войната в Украйна

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Re: Войната в Украйна

Мнениеот paceto » 13 май 2022 06:15

Аз съм военен инженер на Украйна + офицер EOD. Служил съм в Донбас преди неотдавнашната инвазия.

Наскоро изпълних мисия, която оказа огромно влияние върху руските загуби и напълно прецака плановете им да обградят Лисичанск. Първоначално имаше разузнаване от фронтовите части, че от другата страна на реката има руснаци и събират различни превозни средства. И така, моят командир ме помоли на 6 май като един от най-добрите военни инженери да направя инженерно разузнаване на река Сиверски Донец. Заедно с разузнавателните части за подсилване отидох да изследвам района на Григоровка и Белогоровка на 7 май.

Предните части в Белохоривка съобщиха, че множество превозни средства на Русия се събират от другата страна на реката. Проучих района и предложих място, където руснаците могат да се опитат да монтират понтонен мост, за да стигнат от другата страна. И използваните далекомери, за да разберат, че реката е широка 80 м, така че руснаците ще се нуждаят от 8 части (по 10 м всяка) от моста, свързани, за да стигнат до другата страна.

Изображение

При това течение на реката знаех, че ще им трябват моторни лодки, за да уредят такъв мост, и ще им отнеме поне два часа работа. Отне ми един ден да проверя всичко. И аз трябваше да го направя на 8 май. И така, съобщих тази информация, която имах, на моите командири. Също така казах на отдела, който наблюдаваше тази част от реката, че трябва да внимават за шум от моторни лодки.

Видимостта беше гадна в района, защото руснаците запалиха ниви и гори и хвърляха много димни гранати. На всичкото отгоре беше мъгла. Трябваше да чуят звука. И го направиха на 8 май рано сутринта. Точно на мястото, което казах. И аз бях там, за да го проверя - и видях с моя дрон как руснаците правят моста на Понтона. Докладва се незабавно на командирите. Поглеждайки назад, мисля, че моите разузнаване + намеци към реката оказаха най-голямо въздействие. Надиграх инженерите на руската армия.

Руснаците се опитаха да поставят мост ТОЧНО на мястото, където предположих. Речното звено не е видяло RU единици, но е било в състояние да чуе моторни лодки и да докладва незабавно . Артилерията беше готова.

Успяхме да потвърдим, че руснаците са монтирали 7 части от моста от 8. Руснаците дори са успели да преместят някои войски и превозни средства над реката. Започнаха битки. След ~20 минути след като разузнавателното подразделение потвърди, че руският мост е монтиран, ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ се сблъска с руските сили, а след това и авиацията се включи.

Все още бях в района и никога през живота си не съм виждал/чувал толкова тежки битки.
След един ден на битки, сутринта на 9 май мостът падна. Някои руски сили (~30-50 превозни средства + пехота) бяха заседнали от украинската страна на реката без обратен път. Те се опитаха да избягат, използвайки счупен мост. След това се опитаха да уредят нов мост. Тогава авиацията започна тежки бомбардировки над района и унищожи всички останки на руснаци там, както и други мостове, които се опитаха да направят.

Слуховете казват, че жертвите са около 1500 руснаци.

Стратегическата им цел беше да пресекат реката и след това да обградят Лисичанск. Ужасно се провалиха.
Понтонният мост на 10 май беше напълно разрушен. Точно тогава започнахте да получавате всички снимки от района. Бях на място, вършех си работата там, заедно с други украински герои. Изпълних своята част и това имаше значително влияние.

Горд съм да служим на Украйна!
Целият разказ от него в twitter - https://twitter.com/kms_d4k/status/1524506107615584256

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 13 май 2022 11:02

Абе, тия с коя авиация бомбардират руснаците? От цял месец се знае, че цялата им авиация е леш, даже се молеха за самолети ... Пацо, още двама-трима и няколко български сайта от два месеца "разгромяват" руснаците, а те продължават да настъпват? Ако аз бях на мястото на Путин и наистина има такива загуби и всичко е леш като по нашите сайтове и лафовете на американските ни приятели от форума, до сега просто щях да nuke-на Киев и да приключа преписката ...
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 13 май 2022 11:26

С дронове ги бомбят и артилерия, която стреля от километри.
Преди 2 седмици Турция им прати още бройки Байрактар, а ги бомбят вече и с джобни дронове - https://www.youtube.com/watch?v=Q2gZ6XOI_Qo

Ето ти още един пример и тук направо в колата през люка влиза - https://www.youtube.com/watch?v=Rbo9ufUtZp8

Артилерията.

Изображение

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 13 май 2022 13:33

boabbb написа:
THE G.A.M.E написа:
pomiqrat написа:Пенсионерите получават според заслуженото им. Ако не им харесва са свободни да изобретят машина на времето и да кажат на родителите си да предотвратят референдума от 1946, за да живеят като бели хора.
Винаги съм поддържал тезата, че про-руско настроените ( което дефакто означава - антибългарски ) ... У нас, трябва да търпят всячески рестрикции.
Значи, храчат и плюят ЕС по всякакви параграфи, а устите им големи - Искаме Европейски заплати и пенсии.

И ти си типичен "антикомунист" - всички инакомислещи трябва да бъдат репресирани. Предлагам направо да ги пратиме в лагери, не е късно да се посее лука в Белене ... Гледам и се чудя на простотиите, които изстрелвате, явно без да мислите.

Националните предатели са национални предатели, а не инако нещо си и трябва да бъдат екзекутирани публично.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 13 май 2022 13:34

Thurman Murman написа:https://blitz.bg/prestplenie/piyani-ukrainski-bezhantsi-zaklakha-mzh-vv-varshava-zashchitil-momiche-video-18_news885625.html

Сигурен ли си, че е украинка
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 13 май 2022 17:17

Thurman Murman написа:https://blitz.bg/prestplenie/piyani-ukrainski-bezhantsi-zaklakha-mzh-vv-varshava-zashchitil-momiche-video-18_news885625.html

Теб чавка те е кълвала по тиквата.
Само изключителен идиот може да чете блиц и тем подобни кафяви пумии.
В полската статия, която са дали, никъде не става въпрос за украинци, поляци, руснаци и тн, ама руските прасета от блиц така им се иска. Всички проруски орки, сте на един акъл.
Мисловна дейност-зеро.
Асвабадителите докъде стигнаха с освобождаването на Украйна?
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 13 май 2022 19:30

Рашките поставят нови рекорди по летене ама на танкови куполи. Ей го на един руски Т72 хвърли купола на 20 метра от кеф след срещата с украински снаряд:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=QiybJ8UuHXA[/url

Американските М777 са вече на фронтовата линия и мятат 30 километрови снаряди:
https://www.youtube.com/watch?v=fVw3AyMTtQU
А германците доставят 7 броя Панцергаубице 2000. Първите украински войници вече са в Германия на обучение:
https://www.youtube.com/watch?v=PjspGTX7KIA
За разлика от американската М777, Панцергаубице мята снаряда на 41 км максимална далечина.
За сведение артилерията на Русия, която е в Украйна има максимален обсег от 18 км. Определено ще стане интересно на Изток. Очаква се скоро руснаците да започват да придвижват войски от юг на север за да удържат украинците, които застрашително се приближават към руската граница близо до Харков и с тези гаубици могат да бомбят чак в Белгород.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 13 май 2022 21:27

Обаче как полските медии в духа на нео марксистката политкоректност са се опитали да потулят националността на извергите. Точно в Германия и Швеция масово се крие идентичността на много от престъпниците, понеже са от политкоректните .....

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 13 май 2022 21:52

По долна измет от американци украинци и особено българи които им лижат ташаците и лъжат повече от тях за пари.. Няма.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Върни се в “Свободна зона”