Талигата е част на каруца мисля.
Диалекти от родния край
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Диалекти от родния край
Аз съм от Варна и за кастрончето знам, че е метална купичка. Като ония по столовете. 
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
Laetitia написа:Аз съм от Варна и за кастрончето знам, че е метална купичка. Като ония по столовете.
По принцип си права, но на някои места талига викат на цялата каруца
Аз може да съм никой за ЦСКА, но ЦСКА е всичко за мен, аз може да съм един от хилядите фенове, НО ЦСКА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР ЗА МЕН
Това не видях дали сте го коментирали, специално за Габрвоския край две неща ми правят впечатление. На найлоновата торбичка казват сакче. Другото, преди години като пушех и отивах да си купувам цигари на единична бройка. В Пловдив казваме "наливни цигари", а там "цигари на дребно". И постоянно ми се смееха, като казвах наливни цигари. 
[center]BE PART OF THE CLUB, BECOME MADRIDISTA[/center][center][wrapimg=]http://195.149.248.189:8080/2014-05-26/d48b90caf472bee6fc097d8d4682d398[/wrapimg][/center]
От Айтос съм и за купата за супа, тези металните им викаме Шола
. На джанката викаме "Слива", а на сливите "Сини сливи". Жена ми е от Търново и викат на сливите "Кумбули".
В България има уникални диалекти.Веднъж в Шоуто на Слави рецитираха някакво стихотворение от Гоце Делчев или от Банско,не помня точно но 95 % не се разбираше нищо
.На места има такива диалекти които нямат нищо общо с региона.Например в селото от кадето са кумовете ми диалекта си е Кономладски (с.Ново Кономлади,общ.Петрич) и се различава от съседните села въпреки че са на 4км едно от друго. Ето някой изрази които използват старите хора там-: Яз ке се изтърна у буджу а ти ако си айлак оди да навадиш пченката. Скини ми една лабка. А тоя израз е култов-Глувчето се пикна у пченката.
Някой ако иска може да се опита да ги преведе
Кономладския диалект е смесица между Македонски,Гръцки,Сръбски,Турски и Български език.
Някой ако иска може да се опита да ги преведе
Кономладския диалект е смесица между Македонски,Гръцки,Сръбски,Турски и Български език.
[rimg]http://i.imgur.com/HEQSaT5.jpg[/rimg]
[rimg]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/998827_10151661794992860_969718475_n.jpg[/rimg]
[rimg]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/998827_10151661794992860_969718475_n.jpg[/rimg]
В университета бяхме говорили, че най-страховит е трънският диалект, където наистина не се разбира нищо.
А Гацо Бацов популяризира в последните години говора на Враца и региона, а там наистина има страхотни попадения.
А Гацо Бацов популяризира в последните години говора на Враца и региона, а там наистина има страхотни попадения.
"Свестните у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита".
Tommi написа:Който ми каже какво означава глаголът улатам/улитам го признавам.
Улитам трябва да ознчава влизам ?
[center]1914[/center]
Без име написа:Tommi написа:Който ми каже какво означава глаголът улатам/улитам го признавам.
Улитам трябва да ознчава влизам ?
Да.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
90% от думите които твърдите че са диалекти характерни за другите краища са просто турцизми даже повече от 90%. Много ме дразнят всички източни диалекти и мекащото, лигаво говорене. Предпочитам си шопското - твърдо и на първата сричка вместо И казваме Е 
Сега като прочетох, колко възхвалявате богатия български език, искам да ви покажа, че българският език е единствения, в който има дума с 3 представки. Можете ли да се сетите коя е тя ?
[offtopic]ИЗ-ПО-НА-СРАХМЕ се[/offtopic]
Също така разполагаме и с глагол, който е нещо средно между капе и тече. За нея сещате ли се ?
[offtopic]Църцоря[/offtopic]
И за финал имаме си и евентуално бъдеще време в миналото - "Щял съм бил да работя."
[offtopic]ИЗ-ПО-НА-СРАХМЕ се[/offtopic]
Също така разполагаме и с глагол, който е нещо средно между капе и тече. За нея сещате ли се ?
[offtopic]Църцоря[/offtopic]
И за финал имаме си и евентуално бъдеще време в миналото - "Щял съм бил да работя."
[center]1914[/center]