Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Preparator19

Re: Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Мнениеот Preparator19 » 17 ное 2014 10:16

GOLEADOR написа:Гледам никой не се запитва защо сега е тази носталгия по комунизма?Сега в магазините има от пиле мляко (макар и менте),може да караме западни автомобили,да гледаме денонощно телевизия и то не 1-2 канала,абе всичко е много по-добре и въпреки това носталгията по комунизма е голяма.Самият факт , че при социологически проучвания през 1991г. 76 процента от българите не одобряват Живков,а сега (2014) 55 процента от българите одобряват ТЖ трябва да ви накара да се замислите защо е така!И не Станко ви е проблема!

Носталгията ли? Защото българинът е мързелив. Свикнал е всичко на поднос да му се поднася.Преди работиш или не заплатата си я получаваш. Който се опитваше да надигне глава или да прояви инициатива отиваше в Белене.

Preparator19

Мнениеот Preparator19 » 17 ное 2014 10:19

El Commandante написа:
Preparator19 написа:Можеше да си купиш само един вид вафла. Можеше да си купиш само един вид салам. Можеше да си купиш само един вид хляб.

Тва не е верно...

Е, хубаво. По 2 вида. Говоря принципно.

Preparator19

Мнениеот Preparator19 » 17 ное 2014 10:22

Всъщност, сега като се замисля имаше и хубаво нещо по онова време. Може би единственото хубаво нещо. И то е смъртната присъда!

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 17 ное 2014 10:45

Preparator19 написа:Всъщност, сега като се замисля имаше и хубаво нещо по онова време. Може би единственото хубаво нещо. И то е смъртната присъда!

Браво, много демократично :!: Истински европейски гражданин, носител на европейските ценности 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Preparator19

Мнениеот Preparator19 » 17 ное 2014 11:07

Боли ме фара за европейските ценности. Ако някой педофил посегне на детето ми ще му отрежа главата. Бай дъ уей, редовна практика в любимия ти Китай.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 17 ное 2014 11:31

Preparator19 написа:
GOLEADOR написа:Гледам никой не се запитва защо сега е тази носталгия по комунизма?Сега в магазините има от пиле мляко (макар и менте),може да караме западни автомобили,да гледаме денонощно телевизия и то не 1-2 канала,абе всичко е много по-добре и въпреки това носталгията по комунизма е голяма.Самият факт , че при социологически проучвания през 1991г. 76 процента от българите не одобряват Живков,а сега (2014) 55 процента от българите одобряват ТЖ трябва да ви накара да се замислите защо е така!И не Станко ви е проблема!

Носталгията ли? Защото българинът е мързелив. Свикнал е всичко на поднос да му се поднася.Преди работиш или не заплатата си я получаваш. Който се опитваше да надигне глава или да прояви инициатива отиваше в Белене.

Ми то през Белене са минали 3 000 човека!Излиза,че сега хората са в пъти по инициативни и за това изпитват носталгия по Живков.Това е нонсеснс.Да спадне неодобрението на Живков от 75 процента на 25 , явно има голямо разочарование от прехода който извървяхме.Но приемам твоето мнение за случилото се.Може и да има такива българи които харесват Живков щото ги мързи да работят.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 17 ное 2014 12:46

CTAHKO написа:ЗММ - Хасково - станция
"Млада Гвардия" - Хасково - станция
ХимМаш - станция
завод "Мир" - станция
завод "Свила" - станция
завод "Родина" - станция
завод "Бисера" - станция
"Булгарплод" - станция
"ДАП" - станция

На първо четене, без да се замислям, само от Хасково. Ако забелязваш, дори не съм включил разни институции, като общински станции, военни, лекари, милиционерски, данъчни, стрителни комбинати и т.н. ;) И не говорим за станции на партийната върхушка 8-)

Интересно ми е по колко хора са работили в тези заводи тогава и как една почивна станция със например 100 стаи може да осигури 2 седмици престой на 2 000 работника в някой завод?
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

Потребителски аватар
Sunway
Контакти:

Мнениеот Sunway » 17 ное 2014 13:19

demy27 написа:
CTAHKO написа:ЗММ - Хасково - станция
"Млада Гвардия" - Хасково - станция
ХимМаш - станция
завод "Мир" - станция
завод "Свила" - станция
завод "Родина" - станция
завод "Бисера" - станция
"Булгарплод" - станция
"ДАП" - станция

На първо четене, без да се замислям, само от Хасково. Ако забелязваш, дори не съм включил разни институции, като общински станции, военни, лекари, милиционерски, данъчни, стрителни комбинати и т.н. ;) И не говорим за станции на партийната върхушка 8-)

Интересно ми е по колко хора са работили в тези заводи тогава и как една почивна станция със например 100 стаи може да осигури 2 седмици престой на 2 000 работника в някой завод?

Ти явно си младо момче и не си запознат..но заводите нямаха по една почивна станция.Баща ми например, неговото предприятие само на морето имаше, няколко станции в различни градове.Отделно и на балкана имаха станции.То е ясно, че ако е една не става при толкова много работници, а отделно имаше и други станции.Обобщено ще ти кажа, че при комунизма общо взето, като теглим чертата и го сравним със сегашното време, беше по-добре..Да, както всеки строй си имаше и недостатъци (но кой няма). Аз лично за разлика от теб мога да направя съпоставката, между какво е било преди и какво е сега..Всичко, което е написал СТАНКО е напълно вярно..Разликата от едно време и сега в парично отношение е, че едно време не взимаш толкова много пари, но можеш да си купиш доста неща (ако ги има в магазините и чакаш), всички българи спестяваха пари..Никой не се притеснява този месец, как ще си плати тока, телефона и парното (който го има). Ходиш на море и планина редовно и за доста време...Не се притесняваш, като ходиш в болницата, че лекарите ще те одерат или ще можеш да си купиш лекарствата. Играеш пред блока безгрижно и престъпността, почти не съществуваше. Това са само част от хубавите неща, които бяха при комунизма..Лошите всички ги знаем, "някои само са слушали"..Четох и някакви "млади" хорица , където спориха със СТАНКО, че Китай не бил комунистически. В мноого голяма грешка сте -КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ...но икономиката му е единствената в света, която е почти на пазарен принцип (което при комунистическа страна е уникално), което прави пазара конкурентно-способен на чуждите пазари..

П.С. Не ме разбирай погрешно от написаното до тук..Не подкрепям комунизма, нито искам да се върне времето, каквото е било.Просто изтъквам фактите за младите огранизми тук, където спорят без да са живели и видели, а само чуват и т.н. Дори съм на мнение, че докато и последният комунист не умре, България няма да се оправи..Сега ни ръководят бивши комунисти, доносници, агенти и тем подобни, на които 3/4 от живота им кажи-речи, е минал през времето на комунизма..На България и трябват млади, интелигентни и образовани хора, които да управляват...най-добре е от чужбина, защото в България, всичко и всеки го похабяват и развалят "старите кучета"-комунисти.
What about my broken heart
What about my broken dreams
What about the things you said
Does it matter
What about the end of this

"Coz the Best Things in Life Are FREE"

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 17 ное 2014 13:55

Да се сравняват икономики и цени, разделени от 20-30 години, е също толкова несериозно, колкото да се сравняват класите на футболни отбори, разделени от такъв интервал от време.

Па в икономическите принципи, се пропускат множество влияещи фактори, които са били независими от различните строеве.
Примерно, в световен мащаб, преди 1990 г. нефта е бил изключително евтин.
Така че, горивото не само у нас беше евтино ...
От този пример може да се тръгне и към други, и ще видим, че не строят у нас правеше стоките евтини, а световната конюктура по-онова време. 8-)

Що-се отнася до носталгията по-"комунизма" ...
Голяма част от хората над 50 действително смятат, че тогава е било по-добре.
Но това към момента са хора, които трудно се реализират при променената пазарна обстановка.
Причината не е толкова в това, дали са мързеливи, некадърни и т.н. а че сега, просто има множество хора, които са по-добри от тях, а работата е ограничена, като количество.
Има го и моментът за "преживените младини".
"Носталгията" по-годините преди 89-та, е преди всичко психологическа, от колкото икономическа, социална и т.н.

То и сега, аз например, през 90-те бях много по-щастлив, от колкото съм сега, макар че в онези години рядко разполагах с повече от еквивалента на 10 днешни лв. на ден.
Сега разполагам с много повече, но няма база за сравнение с 90-те... Въпреки, че онези години бяха много смутни.
Ето това е носталгията.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 17 ное 2014 15:11

Станко боли ли те, че комунягата Понта загуби неочаквано и катастрофално за него изборите в Румъния :lol:
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Върни се в “Свободна зона”