Има ли значение религията при националното самоопределяне ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
marmi52
Контакти:

Re: Има ли значение религията при националното самоопределяне ?

Мнениеот marmi52 » 23 ное 2011 20:02

8-)

Или иначе казано НЯМА значение религията при националното самоопределение.
Аз може да стана будист, но това не ме прави китаец, нали ? :lol:
По същия начин българомохамеданите (помаците) като са приели исляма не са станали турци, а си остават българи.
Националната принадлежност зависи от родословието ти. От корена ти. От произхода ти.
Няма как да я променяш, както ти изнася !
Роден ли си българин, си оставаш такъв до края на живота, независимо каква религия ще изповядваш !!! ;)

Религията не е зло ! Зло е простотията и невежеството ! 8-)
Простите хора могат да бъдат лесно манипулирани по религиозни причини.
Безверието и бездуховието е зло ! То ще затрие нашия свят !
[center]Изображение[/center]

[center]"Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее,
Балканът пее хайдушка песен !"
[/center]

Потребителски аватар
blue magic
Контакти:

Мнениеот blue magic » 23 ное 2011 20:04

Alexx написа:За мен няма. Аз нямам религиозно самоопределение, но не съм християнин и по скоро клоня към източната мистика и метафизични разбирания за света,но се смятам за българин, както и имам голям интерес към старата българска религия, която е по-близка до истинското Христово учение,а не християнството което ни карат да вярваме църковните институции.

А коя е тази "стара българска религия"? И не смятам, че "църковните институции" карат някого да вярват каквото и да било.
Ние сме ЛЕВСКИ, ЛЕВСКИ СОФИЯ!!!

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 23 ное 2011 20:06

Вероизповеданието е един от индикаторите на идентичността. За вярващия тя е най-високата по ранг ценност. За невярващия няма значение, освен ако идентичността за него не е негативна - т.е. аз съм хриситянин, защото не съм мохамеданин, например.
Колкото до националната идентичност - тя е понятие, на което се крепи националната държава. Определено е идеологическо и най-често манипулиращо. Определител тук е езикът - разбира се не само той, но преди всичко е важно как искаш да се наричаш, понякога става дума и за това, как искаш да те наричат.
Думата помак има същата съдба като думата циганин. За да се внуши някаква промяна, в публичния дискурс през седемдесетте години се заговори, че това е обидно название. Защо е обидно - защото тогава трябваше да се докаже, че помаците са българи. А помакък е това, което е гагаузинът,в смисъла, за който бих искал да се говори, и като шопа, македонеца, тракиеца - т,е. название на местно население. Когато се извади от тази употреба, думата помак придобива други значения от това да е название на някои български граждани. Но темата иска подготовка,за да не се профанизира, и не мисля, че нейната поява тук е уместна. Някои от мненията потвърждават тази теза.

Потребителски аватар
KategorieC
Контакти:

Мнениеот KategorieC » 23 ное 2011 20:13

Вярвам повече в Тангра и Один, отколкото в чифутът исус!
Iustitia non novit patrem nec matrem, solam veritatem spectat!

Потребителски аватар
WARrior
Контакти:

Мнениеот WARrior » 23 ное 2011 20:19

KategorieC написа:Вярвам повече в Тангра и Один, отколкото в чифутът исус!

:o :o :shock: :shock: За тебе момче,просто няма надежда :(

[offtopic]И заради това което изрече,Арсенал ще победи Дортмунд днес :lol: :arrow: :idea:[/offtopic]
СТЕНЛИ,НИЕ СМЕ С ТЕБ!

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 23 ное 2011 20:20

Тая тема ще пропусна да я коментирам,защото ще почна да се ядосвам,да псувам и обиждам и накрая ще ме баннат защото съм расист,антисемит или нещо подобно. :|

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 23 ное 2011 20:24

Аз съм вярващ православен християнин,но за мен няма значение религията на човека,а неговите качества като такъв!Контактувал съм доста с т.нар."помаци" и съм само с добри впечатления от тях!Между впрочем поздравявам ги за техните празници,те нас също и смятам това за нормално човешко отношение! Да,те изповядват исляма,но се самоопределят като българи!И болшинството от тях не се вживяват толкова в каноните на религията( ислямът забранява алкохол и свинско-да бе,да!).Те имат по една жена,макар че религията им позволява четири!И са си чисти българи-и по потекло,и по език!Всъщност "помак" наистина е малко презрителна дума,оригиналната е "ахряни".В Родопа например Голяма Богородица се празнува и от тях,и от нас...Така е било векове,и ако някой си мисли да слага прът в тази традиция-независимо от коя страна,просто няма да стане!
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 23 ное 2011 20:28

Синьо сърце написа:Аз съм вярващ православен християнин,но за мен няма значение религията на човека,а неговите качества като такъв!Контактувал съм доста с т.нар."помаци" и съм само с добри впечатления от тях!Между впрочем поздравявам ги за техните празници,те нас също и смятам това за нормално човешко отношение! Да,те изповядват исляма,но се самоопределят като българи!И болшинството от тях не се вживяват толкова в каноните на религията( ислямът забранява алкохол и свинско-да бе,да!).Те имат по една жена,макар че религията им позволява четири!И са си чисти българи-и по потекло,и по език!Всъщност "помак" наистина е малко презрителна дума,оригиналната е "ахряни".В Родопа например Голяма Богородица се празнува и от тях,и от нас...Така е било векове,и ако някой си мисли да слага прът в тази традиция-независимо от коя страна,просто няма да стане!

Не е ли по-правилно агаряни?

Потребителски аватар
ivan40
Контакти:

Мнениеот ivan40 » 23 ное 2011 20:30

Няма значение религията стига да се наричаш Българин и не говориш турски на улицата.

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 23 ное 2011 20:32

gilento93 написа:
Не е ли по-правилно агаряни?

Не,"агаряни" е съвсем друг термин и е свързан с Агар от Стария Завет,която бяга в пустинята...
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Върни се в “Свободна зона”