Как мога да стана спортен журналист ?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Как мога да стана спортен журналист ?
Щом все още не си се научил да пишеш грамотно, направо забрави за тази професия.
Като начало ми се струва ,че първо трябва да навършиш определени години.
- maximalniq
- Контакти:
Ballancee написа:Като начало ми се струва ,че първо трябва да навършиш определени години.
Кога трябва да знам къде да следвам, на 20 ли като стана ?

Не съм сигурен, на май имаше специалност спортна журналистика в НСА 
maximalniq написа:Интересува ме и каква е средната заплата за такава длъжност.
[/b]
Това ли е най-важното, заплатата?
Във всяка една сфера същите са високи но само за специалистите и професионалистите, така че ако ще да си заварчик ако работиш на газопровод, журналиста ще те гони и никога няма да те стигна с това което ще получаваш
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.
Re: Спортна журналистика ?
george_speed75 написа:За да станеш журналист трябва да кандидатстваш с Български и История в СУ(за да си журналист трябва да ти се отдава писането и говоренето)
А за заплата зависи къде работиш.
Глупости... Ако искаш в СУ Журналистика изпита е едно есе + дипломата по история +оценката ти от матурата по български...
И аз искам да работя в Гонг, ама на...
Ако нямаш връзки много трудно ще станеш спортен журналист у нас
Иначе аз съм 2 курс Журналистика в СУ, ако ти трябва някакво инфо пиши едно ЛС...
А и в СУ няма самоспортна журналистика, тя е обща
В четвърти курс един семестър се учи спортна журналистика....
Абе на каквото ниво ни е футбола и като цяло целия спорт,на такова ниво ни е и журналистиката,така 4е не виждам какъв е проблема всеки,който пожелае да не стане спортен журналист.А що се отнася до образованието... и там нещата не са по-различни

delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
maximalniq написа:flo написа:maximalniq написа:Идва времето, в което трябва да се занимавам с нещо сериозно...
Искам да попитам дали някой знае къде и с какво мога да кандидатствам за спортен журналист.
Мечта ми е да работя в Гонг![]()
Интересува ме и каква е средната заплата за такава длъжност.
На колко си години ?
Къде учиш ?
На 17, ПМГ Добрич. Това с какво помага...![]()
Щом си от Добрич,Обърни се към "Добруджанска трибуна".И за нищо на света не напускай родното си село,че ми писна от вас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maximalniq написа:Идва времето, в което трябва да се занимавам с нещо сериозно...
Искам да попитам дали някой знае къде и с какво мога да кандидатствам за спортен журналист.
Мечта ми е да работя в Гонг![]()
Интересува ме и каква е средната заплата за такава длъжност.
За да работиш в "Гонг", не е нужно да си завършил спортна журналистика. Ако си даскал по география или си завършил НАТФИЗ, или си работил на бензиностанция - без проблем ще те вземат! Та кой ли в България си работи по специалността?! Затова и "журналистиката" ни е на такова ниво. Все пак има и някакви изисквания - да псуваш всичко наред, което не е от любимия ти отбор, явно да показваш пристрастията си по време на коментар или в статия; когато пишеш за любимия си отбор, не забравяй да нападнеш кръвния враг. Ако решиш да работиш в "Канал 3", задължително е да си бил посредствен скиор, да си нагъл и крайно глупав... Ако все пак си решил да станеш професионалист, учи журналистика! Успех!
- ndrangheta
- Контакти:
Моят съвет:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... rnalistika
Също така започни много активно да четеш/слушаш/гледаш какво правят другите.
Но не само в България - по интернет може да се слушат чужди радиостанции (в т.ч. спортни). По телевизията започни да гледаш CNN, Euronews, BBC и каквото още намериш. Щом си се насочил към спортната журналистика, espn.com трябва да ти е най-посещавания сайт. В Софийския научи теорията, а от реалния свят се научи на практика. Тренирай вкъщи - записвай си гласа на компютъра, за да си тренираш дикцията. Направи си видео клипове и си тренирай поведението пред камера. Следи спортните събития, пиши анализи и ги събирай в една папка. Отвори си сайт (струва стотинки) и започни да отрязяваш каквото сметнеш, че си заслужава да се отрази. Засега само за Добрич, после за по-голям периметър. Хвани някой приятел да ти помага за други спортове (ако ти се занимаваш с футбол, той да допринася нещо за волейбола например). Ако имате вестник в гимназията - пиши за него. Ако нямате вестник в гимназията - ти го създай. Журналистиката като индустрия в момента печели само от реклама, а тенденцията е всичко живо да се изнася в интернет. Успех!
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... rnalistika
Също така започни много активно да четеш/слушаш/гледаш какво правят другите.
Но не само в България - по интернет може да се слушат чужди радиостанции (в т.ч. спортни). По телевизията започни да гледаш CNN, Euronews, BBC и каквото още намериш. Щом си се насочил към спортната журналистика, espn.com трябва да ти е най-посещавания сайт. В Софийския научи теорията, а от реалния свят се научи на практика. Тренирай вкъщи - записвай си гласа на компютъра, за да си тренираш дикцията. Направи си видео клипове и си тренирай поведението пред камера. Следи спортните събития, пиши анализи и ги събирай в една папка. Отвори си сайт (струва стотинки) и започни да отрязяваш каквото сметнеш, че си заслужава да се отрази. Засега само за Добрич, после за по-голям периметър. Хвани някой приятел да ти помага за други спортове (ако ти се занимаваш с футбол, той да допринася нещо за волейбола например). Ако имате вестник в гимназията - пиши за него. Ако нямате вестник в гимназията - ти го създай. Журналистиката като индустрия в момента печели само от реклама, а тенденцията е всичко живо да се изнася в интернет. Успех!
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."